Res XLIII: Fab Four [Борисов, Пеевски, Цацаров, Августин]

Ивайло Цветков 31 декември 2017 в 08:17 16701 0

Ивайло Цветков

First things first: в момента сме свидетели на окончателното превземане на държавата от “морфичния резонанс” ГЕРБ-ДПС. Съответно, “почват” един по един всички, които не се вписват в него, начело с Прокопиев. Пощадени ще бъдат единствено БСП, щот те всъщност са част от “стабиуното” powwow.

***

Истинското свободно и демократично пространство е полупразно и ненаселено. Горе-долу като в Рая.

***

Съчетание с бухалки: КОНПИ, МОНПИ, НАП, “спаца(ЦА)турата”, you name it.

***

В шеола на БГ-статуквото, дневният ред предлага най-вече ре-приватизация чрез държавна принуда: т.е. след окончателното превземане на настоящето, да превземем ретроактивно и всичко назад, поне до Костов, да ги издирим и да ги принудим да си платят. В този смисъл онзи шеф на КОНПИ (видимо от 80-те %, но по стария Вилфредо, а не по проф. Иво Христов) спокойно може – с помощта на Цацаров и джаба-та Божидар – да погне и хан Аспарух, проследявайки го генеалогично до наши дни, и да открие наследниците. С кви пари е дошъл на юг, за да основе държава на прабългарите, разбутвайки римската стабиуност на Константин Брадатия и въобще цялата Ираклиева династия? А?

***

Но хайде сериозно: част от това окончателно превземане, за което говоря, е, че теренът на поръчките е покрит почти 100% (тук прибавете и “пиринската” драма). И приятнострашното ще почне след “преЦедателството” на Еднокнижния; ако междувременно няма протести и опит да се разбие това статукво, то след юли 2018 ще си прави каквото си иска. Включително в стил “мека диктатура” (която обаче, за разлика от орбановата, не прави нищо за гражданите и институциите, а сякаш битува в някакво извратено, българско self-fullfilling prophecy: ГЕРБ са твърдо убедени в лъжата на собственото си “пророчество”, и с действията си способстват за неговото осъществяване).

***

Ще има и още “простреляна държава”, щот през (и с помощта на) държавните институции се управляват и преразпределят контрабандните канали, особено в сегмента “рискови стоки”. Например, вие внасяте нещо, после не плащате ДДС, фалирате фирмата и т.н. Накратко, държавна контрабанда. Разбира се, има я и на много други места, но почти само у нас тя си е купила и медиите, и почти всички институции. За Таджикистан, примерно, още не съм сигурен.

***

Това, което трябва страстно да ви възпалява, е тъкмо просташката власт (дет викаше онзи чудесен старец в “Златният телец”), която се кръсти несръчно и не знае нищо за християнската основа на обществените дела. Да се върнем дори до блажени Августин (както би трябвало да го наричаме православните): според него светът не е бил сътворен “по-рано”, щот просто преди това не е имало “по-рано”; времето е било създадено, когато е бил сътворен и светът. Бог е вечен в смисъл, че съществува извън линейното време, в Него няма преди и после, а само вечно настояще.

***

Забележете, по-умните, и между нас казано: миналото и бъдещето могат да бъдат мислени единствено като настояще, защото “миналото” трябва да бъде отъждествявано с паметта, а “бъдещето” – с очакването за памет; докато самата памет и очакването са реквизити на настоящето. Паметта обаче е настоящето за миналото, виждането и чувствата са самото настояще, а очакването е настояще за бъдещето. Помислете.

***

Поне вие, които правите разлика между “суфизъм” и “софизъм”: защото имате тежък дълг пред безпросветното мнозинство.

***

Съществува нещо като таен съвет, който решава кой и кво ще внася, кой – не, съответно кой ще бъде “приключен” през държавна принуда. От комбинацията ГЕП (пардоне моа, ГЕРБ) + ДПС.

***

Ние можем сто пъти да кажем, че частната собственост е основата на демократична България, но тя не просто не е защитена от върховенството на закона, а и поради де факто беззаконието често и принудително сменя собственика си - чрез заграбване на бизнеси от управляващите. “Добрият” стар рекет върху бизнеса от 90-те, тип “дай 10%, да си нямаме проблеми”, е в миналото; сега правителственият на моменти надминава 70%.

***

Всъщност имаме върховенство, обърках се, дезоле. Но то е НАД закона, и неговият мазен “Мазарин” е Цацаров. Когото едно fellow-дебело “слънце” си го избра.

***

Как става заграбването ли? То е по-слабо проучено и от школата на Федон от Елида, но ето един примерен, тривиален начин. Внасяш, да речем, три ТИР-а пилешко месо; идват данъчните, които работят за “статуквото”, и ти казват да платиш авансово еди-колко си. Ти ги нямаш тия кинти, щот ще ги имаш, когато продадеш стоката (обикновено планиране на паричния фирмен поток, нали); съответно, коалицията ГЕРБ-ДПС ти оставя ТИР-овете на митницата, докато ти се развали стоката, защото в същото време са пуснали твоя конкурент със същата стока, който си е платил. По същия начин и с горивата, и с какво ли не.

***

Най-забавното е как всички в момента анализират баналностите на Ахмед Доган. Чието най-ново послание е много простичко: или ни давате повече от “квотното разпределение”, или може и да поразбутаме “преЦедателството”, че и “стабиуността”. Докато “патриотчетата” отдавна са купени и са в зависимости – част от тях, по-гладните, дори са взели кинтите напред и са нервни, което казва всичко за интелектуалния им потенциал. Накратко: или се договаряш с мафията с поглед в бъдещето (като онзи общински съветник в Suburra), или си оставаш тъп и гепиш “еднократно”, като в Реформаторския блок миналия път, просто за да минеш от домашна ракия на скъпо уиски.

***

И след някое време едни там твои бивши друзя идват, удрят те с цеп по головата и ти изземват почти всьо от гепеното (както би казал Бърджес, т.е. изключителната Мариана Екимова-Мелнишка).

***

Дали ще се намерят достатъчно “мунчовци”, които единствени да се осмелят да протестират – точно по време на “преЦедателството” му? И не говоря за смазващо импотентната БСП, а за граждани, които – като вид поляци или чехи, или дори румънци – не понасят повече всичко това.

***

Но тъй като сега виждате смътно света като през “стъклото” (или пък “в огледалото”?!?) на Св. апостол Павел, можем смело да го перифразираме: преситени сте вече, обогатихте се и се възцарихте без нас.

***

Според мутренската “доксология”, явно живеем в най-проспериращата държава в ЕС, а Пеевски е просто депутат, а не, хм, “человек недалекий”. Но “Гардиън” безмилостно содомизира “стабиуността” в 2-3 изречения - корупция, бедност, несвобода на словото. Фул стоп.

***

Както казваше Майката в “Мамут” на великия Стратиев, “(искаме да заживеем в държава), където неграмотните се ограмотяват, а не управляват”.

***

Стар и неспасяем когнитивен дисонанс, нещо като проблемната “връзка” между Спиноза и Декарт, която в някакъв смисъл прилича на unholy-отношението Плотин-Платон. Ако изобщо позволите, разбира се.

***

Гласувахте. Дадохте им законите, дадохте им държавата, дадохте им вече близо 15 години от вашия безценен живот, плюс бъдещето на децата ви. Те ви отвърнаха с кражби и нечовешки бъдещи дългове. И както каза някой (уви, не помня кой, но искам да му стисна ръката) – невероятно е, че сте учудени от последствията. Как го постигате тоя, хм, сортилеж, вие кажете.

***

И сега всички сте като в стария виц за двамата “хайдути”, поведени от османските власти към бесилото, и единият казал на другия, “трай си, да не стане по-лошо”.

***

Тва Цветанов да ти препоръча да четеш повече е все едно Пеевски да ти препоръча да спортуваш повече, no less.

***

Но пак да питам, за всеки случай: къде сте, гражданите?

***

Иво Прокопиев сравни сегашното трагично статукво с първия римски триумвират – но се налага да го поправя, пермете моа. Далеч по-добро би било сравнението с втория, който – формално - е напълно законен и слага край на Републиката. Едва при втория можем да говорим за паралел с действителна и тотална imperium maius, каквато се факто се упражнява днес у нас. А и паралелите, макар и quite stretched, като че са по-добри – Октавиан Борисов (прост), Марк Антоний Цацаров (прост, но перфиден) и, разбира се, богатият прото-олигарх Лепид (прост, но алчен to no end), който дърпа конците в сянка.

***

България е на дъното на ЕС, каквото и да ви говорят. От ремонтната естетика тип “Трейс Груп” (с най-евтините от най-евтините материали, за “дизайн” да не почвам) до нищоправенето и страха от риска и реформи.

***

И понеже това все пак не е годишната Хьойзинха-лекция, честита нова 2018: вместо да се вдигнете, вие си оставате фрустрирани и безгласни, досущ като в онова парче на The National - “Try to hold it together/Till our friends are gone/We should swim in a fountain/Do not want to disappoint anyone”.

***

Така върви, Сабри, открай дюнята.

***

Аз може да съм насадил, а Аполос да е поливал, но само Бог може да направи да израсте.

***

But God left this place a long time ago.


Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови