Из делниците на един луд (9-13 март)

Тони Филипов, д-р 16 март 2015 в 13:11 22603 27

Понеделник, 9 март

Лазаров и Писанчев (Л&П) подадоха оставки. Само шефът на ДАТО Китов не подаде. Но той е на особен статут като бивш студент на Борисов от Магнаурската школа. "По Китов не бих водил диалог с никой!"

Местан коментира: „Надявам се на всички вече да е станало ясно, че днешните решения на премиера да поиска оставки на главния секретар на МВР и на председателя на ДАНС снемат всякакви внушения за каквото и да е задкулисие в отношенията Борисов – ДПС”.

Не, внушенията не се снемат. Снемат се някои съмнения, ако изобщо ги е имало, че Л&П са били хора на ДПС. Лютвито, понеже е много хитър, сам си признава.

Засега не е ясно кой ще замести Л&П. Борисов каза, че предложението за гл. секретар трябва да дойде формално от Бъчварова. Тя, естествено, ще попита Борисов, най-големия познавач на службите. А колкото до шефа на ДАНС, процедурата щяла да е "със съгласуване с всички възможни хора на света, за да са доволни". Съгласуване по Борисовски, естествено: "Чисто коалиционно ще споделя, за да не кажат, че не съм ги информирал". Ще им каже малко по-рано, та да не научават от медиите…

А сега, ако имате мъничко търпение, ще ви разкажа за българската баронеса Дженкин.

Финансовият министър Горанов разправя по телевизора: „Ако живеех с 400 лева, първо щях да платя уроците по математика на сина ми”. Попитан дали не трябва първо да плати сметките си, щото могат да му дръпнат шалтера, министърът отговори философски: "Бих опитал да си платя всички сметки, докъдето остане... Не винаги е имало ток... Вие ме бутате в посока да ви дам отговор какви са ми приоритетите – аз ви ги дадох".

Наистина, не винаги е имало ток…

…във скромна килийка, потънала в сън,

един монах тъмен, непознат и бледен

пред лампа жумеща пишеше наведен…

То и сега на много места няма…

Горанов не можеше да живее с депутатската заплата и напусна НС, та ще живее с 400 лв. Всъщност, никой не може да живее с 400 лв. Някои са принудени да карат с 400 лв., но това не е точно живеене. Може би и те имат приоритети, но животът им ги преподрежда. Като например да платят тока, парното, да нахранят децата… Пък ако остане за уроци по математика, добре. Но обикновено не остава. Много е трудно да обясниш на някой нафукан зеленчук, който никога не си е лягал, без да си чисти зъбите с кибритена клечица, че яденето и отоплението като приоритет са преди уроците по математика.

Преди известно време в английския парламент разглеждаха доклад за глада и бедността, според който през 2014 г. кухните за бедни на Острова са раздали 8 пъти повече храна спрямо 2012 г. Та тогава баронеса Дженкин от партията на премиера Камерън обясни, че бедните гладували, защото не можели да готвят. И даде пример със себе си: „Тази сутрин закусвах овесена каша, която струва 4 пенса. Това е много по-малко от цената на купа със захаросана зърнена закуска, която ще ви струва 25 пенса.”

Ама тя поне е баронеса, ами нашият тиквеник на какъв се прави!

Жена му му казала, че прилича малко на Ръсел Кроу. Дянков на Бад Пит, тоя на Ръсел Кроу. От къде ги намира Борисов такива артисти.

На семинар във Френското посолство, в присъствието на Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, множество археолози, музейни работници и журналисти, културският министърът Рашидов коментирал изложбата „Епопея на тракийските царе“, която ще бъде представена във френския Лувър през април. Казвам френския Лувър, за да се различава от българския Лувър… Боже, дали и в Париж вече така ще казват? Вежди казал: „Разказвам ви как се случват нещата – много случайно, много човешко, много простичко, както и войните, и както се подписват мирните договори. Всички войни започват в леглото, винаги има жена там, и всички мирни договори – на масата, когато мъжете се напиват“. 

Академик, задължително трябва да стане академик! Таман, доколкото знам, нямаме академик на трите работи: хапването, пийването и…


Вежди Рашидов неглиже

Пък в Комисията по култура в НС дискутирали реконструкцията на двореца на Асеневци в Търново и някои други кичозни реконструкции. И Веждито рекъл: "Смятам, че малко бутафория ще допринесе много за туризма. Иначе ще си останем с по три реда камъни долу на земята".

Много избързахме навремето да наречем един друг, един дребен човечец, Бутафорко. Тоя е къде-къде по-сериозна кандидатура…

Вторник, 10 март

Резултатите от прясно хвърляне на боб на „Екзакта” показват, че ако изборите са днес, за ГЕРБ биха гласували 27.4% от българите, а за БСП 11.1%. Според Кольо Медианата обаче процентите са 22.8 за ГЕРБ и 16.9 за БСП. 10% разминаване в разликата между БСП и ГЕРБ е твърде много за точна наука като българската социология.

Обаче за подкрепата/неподкрепата на правителството данните са доста близки. Според „Екзакта” 31% от българите одобряват работата му, а 55% - не. Според "Медиана" 24% го одобряват, а 52% напротив. Много интересно, че противниците на кабинета „Борисов” били по-често слабо образовани, с нисък стандарт на живот и над 60 години. А профилът на подкрепящите го бил точно обратният. Какво нещо! Той, дето викаше, „интелигентните не ме интересуват, другите ми са важни”, сега се крепи точно на тях, а простите и бедните го отхвърлят.

Според „Екзакта” и Бойко вече не бил най-харесваният политик. Одобрявали го 43%. На челото на народната любов излязъл здравният министър Москов с 49% одобрение, следван от Лилито с 48% и Калфин с 41%.

Напук на народните настроения, Борисов трупа власт като катеричка. Както споменахме, той получи на тепсия МВР и службите. Още преди месец и половина написахме: „Времето на едноличната власт на Борисов вече е настъпило. Просто не сме забелязали, че 18 брюмер на Бойко Борисов се е състоял. На практика живеем при личен режим, диктатура, омекотена от тоталната липса на съпротива – партийна, интелектуална, народна… Една диктатура по взаимно съгласие. Един човек определя кой да е премиер, кой президент, кой председател на НС, кой кмет на София, Пловдив, Варна, Бургас... Той посочва дори главния прокурор”.

Дето се вика, бих искал да не съм бил толкова прав, но действителността показва, че съм даже още по-прав.

В крайна сметка оставката на Вучков се оказа изписване на веждите. Борисов пак получи стридата, за противниците му остана черупката. И така моралният акт на Вучков в крайна сметка беше похитен. Резултатът е събирането на опасно много власт в едни ръце. „Всяка власт корумпира, а абсолютната власт - абсолютно”, учеше Монтескьо.

С оставката на Вучков Борисов отбеляза точки и във вътрешнопартиен план. Пак начука канчето на единствения си вътрешнопартиен съперник - Цветанов. И думите му прозвучаха малко като епитафия: "Мисля, че оценката на Цветанов съм я дал отдавна, като не е министър. Не казвам, че е негативна, направиха много добри неща, допуснаха и грешки".

И така май само Св. Синод остана извън властта на Борисов. Засега…

Да му имам на Радан Кънев акъла, дето му идва после. Настоявал новото звено за борба с корупцията да е независимо от прокуратурата. Малко е закъснял с настояването, къде една седмица. Щото вече има решение на МС и провосъдният министър го прие.

И докато у нас реформатори, контрареформатори и обикновени саботьори се подпичкват (без извинение!) със съдебната реформа, „ЕК потвърди очевидното - българският съд е стигнал дъното на европейската класация по независимост”, пише „Сега”. Тоест, пръв по зависимост. Третото Информационно табло за правосъдието в ЕС ни нарежда на последно място със Словакия. Румъния се е откъснала напред благодарение на зачестилите присъди за корупция на високо равнище. През 2012 и 2013 г. сме били на един кантар, но през 2014 г. мамалигите са изпреварили Унгария, Испания и Словения. А ние през това време сме се вървели наобратно и сме се изравнили със Словакия. Догодина ще оглавим класацията еднолично.

Сряда, 11 март

В НС обсъждат новия вътрешен министър Бъчварова. Нищо неочаквано. Впечатли ме наглостта на Местан. „Важният политически въпрос е защо си отиде Вучков и защо Бъчварова заема неговото място...”

Разбирате ли?! Местан пита защо си отишъл Вучков! То бива перде, бива, ама чак пък толкова!

Пък Атанас Мерджанов от БСП каза отзарана по телевизора: „Номинацията на Бъчварова е едно екзотично назначение.” На възражението на Димитър Лазаров от ГЕРБ, че и Миков не беше от системата на МВР, Петков също, Мерджанов отговори: "Все пак те бяха юристи."

Това не съм очаквал от него! Така да подценява социологията! При това е завършил точно „Социология” в СУ.

Преподавали са му такива светли умове като министърът на просвещението проф. Танев, д-р Филипов и други по-неизвестни... Даже д-р Филипов май му беше и курсов! И сега той да туря един ограничен юрист по-високо от един социолог!

И освен това, прав е Лазаров като казва, че Румяна е диалогичен човек. При това не пие. Щото знаете, че диалогичността е първата жертва на спиртните напитки. И затова, за разлика от Радан, който вика, че било крайно време жена да влезе в МВР, ние смятаме, че е належащо да влезе трезвен човек. След дългата поредица тежки пияници като Петканов, Петков, Миков, не е лошо да се хвърли и един трезвен поглед на това министерство. През последните 15 години май само Цветанов не пиеше, но по-добре да пиеше. Поне щеше да има някакво човешко обяснение за делата му…

Лидерът на патриотите Валери Симеонов рекъл: "Защо да не е Бъчварова. В политиката има много успешни жени - спомнете си Индира Ганди, Маргарет Тачър".

Високи цели ѝ поставя, не ли?

А Сидеров гледа по-глобално на нещата: „На всички е ясно, че не Бъчварова ще управлява МВР, а Борисов. Това е едно марионетно правителство, което получава заповедите си от Вашингтон. Няма никакво значение дали ще е Румяна, Стояна или Ивана”.


Оказва се, че и Христо Комарницки мисли като Сидеров. Лошо, Христо, лошо, брат! Сн. в. „Сега”

Като стана дума за Ивана, та да ви кажа един интересен случай извън политиката. „Задържаха българин за изнасилване на травестит в Сърбия”, съобщава „Труд”. Иван К. (Ивана), от сръбския град Сомбор, известен с това, че предлага сексуални услуги (Ивана, не Сомбор), се оплакал/а в полицията, че е изнасилен/а на бензиностанция край града от 49-годишния български шофьор В.Ж. Вероятно Иван/а е предложил/а сексуалните си услуги. Българинът предполагал, че е жена, но след като получил неопровержими доказателства, че става дума за мъж, отказал да плати. Не отказал услугата, а само да плати. И тогава Иван/а разбрал/а, че е изнасилен/а и се оплакал/а.

Според нас тук е валидна формулировката на Доминик Строс-Кан: „Проникване имаше, насилие – не!” Което означава, че за разлика от бруталното изнасилване, когато виновникът отговаря за престъпление по НК, тук имаме чисто търговски спор. НК не може да се приложи. Такова престъпно деяние може да се подведе по Закона за задълженията и договорите, чл. 20а. („Договорите могат да бъдат разваляни само по взаимно съгласие”). Ако адвокатът на ищеца е аджамия и тръгне да пледира по НК, може да стане лошо. Имаше такъв случай в Пловдив преди години. Една Симеонка П., се беше запила с една тайфа. И знаете как е, от дума на дума… Първо го направила с един, после с още един... Момата турила миза 70 лв. Но предвид на очерталия се оборот, свалила на 20. Обаче ония келеши накрая отказали да си платят. И тя ги даде на съд за изнасилване. Съдът обаче прецени, че сексът бил доброволен. И й образува контрадело за набеждаване. Имаше подобен случай и в Якоруда. Там обаче не ставаше дума за пълен отказ от плащане, а само за едностранна промяна на договорената сума, което също е по ЗЗД.

Затова в сферата на услугите е прието авансовото плащане. Иначе всеки може да каже, че не е останал доволен и да оспори сумата, или да откаже да плати. Авансовото плащане е задължително, ако клиентът е българин. Банкерът Буров беше казал навремето: „Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.”

Другото долно качество на българина е, че винаги гледа да вземе повече за това, което дава. Ще се изтълкувам с прост битов пример. Купувах си пиле от фирмения магазин на един костинбродски производител. Главно комплект горни и долни бутчета. Обаче те така ги режат, че с тях върви и кожата на половината пиле и цялата мас около трътката. Като направих бележка, магазинерката ми обясни, че машината не можела да ги реже по друг начин. Брей, даге… Те тия машини не се настройват! Минах на долни бутчета, щото има по-малко кожа. Но тука друг проблем. Глупавата машина реже долното бутче с част от костта на крака и половината ябълка на горното бутче. Не, че е нещо много, 20-30 г, но тия дребни тарикатлъци ме вбесяват. Или пък бахчеванджиите. Гледам в плод-зеленчука китката броколи с 20 см. кочан. Викам на продавачката: Ама, Цуре, селяните и кочана ли ядат? Щото в столицата не е прието.

И изобщо, братя, адът – това са другите българи. Живеем като в турска баня – едната ръка отзад за всеки случай, другата отпред, за евентуален случай… И сами си правим трудното съществуване невъзможно. Всеки цака като продавач, щото знае, че и него ще го цакат, като мине от другата страна на щанда. И колкото повече обедняваме, толкова по-зли ставаме. Той хубаво го беше казал Милчо Левиев преди години още: „Българите са малък и много зъл народ”. И е прав. Между нас можем да си признаем…

Четвъртък, 12 март

Оня ден написахме: „И така май само Св. Синод остана извън властта на Борисов. Засега…” И добре, че турихме това „засега”, та лекинко да се застраховаме. Щото, четем, че Св. Синод е решил да награди Борисов с орден „Св. цар Борис-Покръстител” – първа степен, най-високото отличие, което БПЦ дава. То така се почва.

„Моделът "КОЙ" май вече все по-успешно се заменя от „Модела "ТОЙ" (Капон). Даже гледам днес, че вицът на деня в OFFNews на това е посветен: Обажда се гражданин в радио Ереван и пита: Възможно ли е да има правителство от един човек? От радиото отговорили: „Не, г-н Борисов.”

Контрольори от агенцията по рибарство заловили тежък бракониер, който ловил риба в забранено време, без билет и със серкме. И му треснали глоба 3500 лв. Съдът се смилил и я намалил на 2600 лв. Но и те се оказват непосилни за бракониера. Защото бракониерът, всъщност, е 76-годишната баба Йорданка Димова от Златарица, вдовица с 220 лв. пенсия и син на легло. И отишла за риба водена от насъщен глад, а не от вроден престъпен нагон. Сега надеждата й е Плевнелиев да ѝ опрости глобата. Ако не го направи, вика бабата, ще си метна въжето.

Това не са хора, това са някакви морални уроди! Ако президентът или Попова не ѝ опростят глобата, и за тях ще кажа същото.

„Някои хора са толкова бедни, че Господ може да им се яви само под формата на хляб.” Само че нашият Православен Господ не се явява, той е зает да раздава ордени…

Като споменахме президента. Германският външен министър Щайнмайер написал на стената си във Фейсбук: "В края на моето посещение в България бях приет и от румънския президент Росен Плевнелиев". Зер Роската прилича на мамалигар? Не бях обърнал внимание. Странен гаф, обаче, като се има предвид, че президент на Румъния в момента е етнически германец и си изглежда точно като германец. А Плевнелиев може на всичко да прилича, но не и на ариец.

Обаче румънците отмъстиха за поруганата ни чест. Външният им министър Богдан Ауреску връчил на Щайнмайер брошура, на корицата на която било германското знаме, но върху географския контур на Франция. И сега се скъсват от извинения. Германецът, деликатен, казал, че не е забелязал. Да, бе, не е забелязал! Не е забелязал къде са Елзас и Лотарингия? Друг път.

Съд в Барселона постановил проститутките в Испания да получават пенсии и помощи при безработица. Пенсии добре, но помощи за безработица ми се вижда малко прекалено. 39% от испанците признават, че ползват услугите на проститутки. Останалите... не признават. И затова ми е трудно точно в този сектор на икономиката да си представя безработица. Една такава безработица сигурно ще предвещава края на света. Не, тук безработицата е немислима. Може да падне платежоспособното търсене в случай на криза, но не и търсенето изобщо.

Петък, 13 март

Починал бил великият Пратчет, Сър Тери Пратчет. Господин Смърт го бил отвел… Лъжат! Тери Пратчет не може да умре! Докато има и един поне четящ човек, той ще е жив! „Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство...”

Шефът на „Пирогов” д-р Стоян Миланов вика: „Парите за глава добитък са повече от тези, които се отделят за лечение на спешните пациенти. Всеки, вика, търси "Пирогов", когато е в беда, но никой не мисли как лекарите работят с техника от миналия век.”

Докторе, има една приказка, че болен се такова на легло. Не е нужно да съм видял, за да знам, че всеки ден ти се обаждат министри, политици, депутати да се погрижиш за някой техен човек в беда. Върна ли някой по липса на средства? Така, де, те откъде да знаят, че не ти стигат парите, че ти е стара техниката? Те вестници не четат. Те нищо не четат, ако е въпрос…

Не бива да се обиждаме от това, че за говедата се дава повече, отколкото за пациентите. Първо, не е много повече. И второ, ние с какво сме показали, че се различаваме от тях? Срещу коя неправда излезе тоя народ да каже стига, или да поиска съд за виновните?! Срещу какво е протестирал досега?! Човекът се различава от говедото по това, че живее в общество. И когато не му дреме за обществото, престава да се отличава… Нещо повече! Да се протестира у нас стана срамно. На такива им викат протестъри и ги сочат с пръст. А премиерът Борисов не се посрами окончателно да засере протестите, като пусна една турбо лъжа, че в момента, в който изтеглил ГЕРБ от площадите, останали стотина души. Което е обратното на истината, защото протестът почна да се смалява точно когато хората усетиха, че ГЕРБ се опитва да го яхне. Важно е да се втълпи на простия народ, че който протестира е или платен, или долен кариерист. Не, че нямаше и такива, де… И то народът малко иска… А когато на един народ иска малко, той винаги си го получава. Но, както се казва, най-интересното все още предстои.

А стига толкова, че пак е петък 13! Много често взе да става. Като че ли при тройната коалиция не бяха толкова често. Даже през първия мандат на Бойко не помня да имаше всеки месец петък 13-и. Ама нищо. Тоя като мине и чак през ноември ще има още един и край, избутахме годината. Ние аслъ само това правим…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!