Из делниците на един луд (4-8 януари 2021 г.)

Тони Филипов, д-р 10 януари 2021 в 20:11 48975 3

Понеделник, 4 януари

И така, братя и сестри, навлязохме в 12-та година от управлението на селянина от Банкя, което условно можем да наречем „ерата на рустикалния авторитаризъм“. Затова се въздържам да ви честитя годината, както и да я наричам такава и онакава. Нека видим какво ще ни донесе и какво ще отнесе и тогава да я определяме като нова, па дай Боже, и добра.

Исторически погледнато прави впечатление, че ставаме все по-търпими към селянията. Първият селянин, управлявал България, Ивайло, се е застоял на престола няма и две години. Вторият, Стамболийски, управлявал от 1919 – 1923 г. И двамата приключили трагично. Ивайло е посечен на един пир от татарите на хан Ногай. Стамболийски е разстрелян през смутната 1923 г. Какво ли готви съдбата на Борисов? Нещо в райе? А може би на нас готви? Като се има предвид, че третият селянин, правешкият, управлява 35 г. Ама за това после ще ви разправям.

Обаче е много е прост, бе, братя! И пиарите му по-прости и от него! Два дена след драмите с туристите, за които нямаше хеликоптер и трябваше да ги влачат 11 часа из преспите, Борисов се метна на една машина и отиде да разглежда АМ „Хемус“ от високо и да показва на министър Ананиев какви чудеса е сторило правителството. Вечно води по някой шушляк със себе си та уж на него да говори, но ние да чуем.

"Нашите строители в момента работят на световна класа и то във времето на пандемията, докато много държави са в локдаун... Където има чакъл работят на пълни обороти. И гледай сега, от мост върху мост се минава, стотици колони, греди... какви усилия са това. От едната страна копаем скалите и веднага влизаме на мостове от другата страна. Ананиев, виждаш ли какви съоръжения. Трябва още година и половина - две да ги завършим, иначе пак ще ги замотаят, ще ги спрат, както досега…"

Музика, музика за душата! „Музика С Камъни В Нея“. Чакъл по-точно… Така е в света на дриска.

Въпреки бодряшкия тон на премиера, лиска студената вода Медиапул, от излъчените кадри е видно, че магистралата няма да е готова нито през 2023 г., както първоначално обеща Борисов, нито година по-късно.

И какво от това?! Той да си я окряка преди изборите, па кога стане - тогава.

Вторник, 5 януари

В Етрополе арестували един урод, който скрил смъртта на майка си, за да вземе пенсията ѝ. Криминалисти влезли в къщата по сигнал на съседи, че 89-годишната жена е изчезнала. И на двора намерили силно разложен труп. Нямало следи от насилие.

Варвари сме, бе, варвари! В средите на културните народи при такова събитие се купува един голям фризер – 360 и повече литра, за да може покойникът да се настани сравнително удобно… И си го съхраняват запазен с години, даже с десетилетия! Полани гръцкото НОИ беше открило из документите си един дядо на 122 г. Отишли да го търсят, за да го поздравят. Все пак най-възрастният човек на планетата... И го намерили във фризера. Представяте ли си колко е преседял?

А нашият изрод изхвърлил трупа на двора. И какво ще вземе, ще вземе една пенсия. Но то у нас, при тия цени на тока и при тия нива на пенсиите, никак няма да излезе сметката с фризер. Гърците и италианците ги съхраняват, но тамошните пенсии са многократно по-големи. Та има и за ток, има и за опечалените. У нас може би само мумифицирането ще е изгодно.

Сряда, 6 януари

„Тоз който падне…“

Ми да не е падал, кой го е пратил!

Тръгнал чета да събира, рая да освобождава… Сякаш раята може да бъде освободена! Да можеше да поизлезе днес из гроба, па да види как след век и половина нищо не е мръднало... Пак турци, пак чорбаджии, пак кадията право седи, криво съди, раята пъшка под десятък, българите са емигранти и в родината си…

И, както и може да се очаква, раята изобщо не се вълнува, а по-голямата част от нея и не знае, че днес се навършват 173 г. от рождението на един ненадминат поет, един революционер, вградил костите си в темелите на свободата ни. Един велик българин, за който и премиерът Борисов е чувал. Нещо повече, дори го е чел: „Книги има много, но поезията на Ботев е нещо, което за мене е актуално всеки ден. Не го казвам като поза. За мен наистина е така. И ще бъде актуална всеки ден - и вчера, и днес, и утре.

И не е ли така?

Целокупното стадо обаче се вълнува ще има ли мъжко хоро в Калофер или няма да има. В. „Сега“: „Мъжка тревога броди из страната - ще има ли ледено хоро?“ (Те това е заглавие! Евала, ашколсун, машалла!)

Едва ли някой е в състояние да спре тази хубава традиция. Хоро ще има, ще се извърши ритуалът. Ние трябва да го спазим“, разправя кметът на Калофер, Забравих му името. Ама то и не си и струва да помня името на името на човек, казал чутовната глупост: „Особено в реката едва ли ще може този вирус да се разпространява…“

Сигурно ще му е студено…

Патриотът Каракачанов естествено дава рамо на традицията: „Този ритуал е преживял и турското робство, той ще преживее и коронавируса.

Очаквах го от мъж като Каракачанов. Както би казал колегата Пратчет, толкова мъж, че трябва още съвсем малко, за да станат два мъжа. Разбрахте ли, че миналата седмица не можа да влезе в танка? Заклещил се диференциално. И Борисов не можа!

И в няколко деня бавно и полека, мъжкото хоро порасте на няколко века...“ написа Р. Илиева във Фейсбук. Пък друг френд иронизира, че леденото хоро било толкова древен обичай, че дори шопската салата била по-древна от него… Шопската салата, за който не знае, е измислена от „Балкантурист“ през 1956 г.

Не ме разбирайте грешно. Не съм против, ако някой го намира за много мъжествено да си топне мъдурите в ледена вода.

Лично аз, ако усетя такъв нагон, бих го направил в кофичката за лед, докато си пия уискито.

Боже, Боже… Във времена, когато премиерът ни е станал ортак с визионера Илон Мъск, и ще финансира мисията до Марс, ние да газим из Тунджа и да пеем „Залюбила е Василка“… При Жабите прочетох, че Борисов държал през адвоката Бисер Манолев 5,7% от акциите на „Тесла“ на стойност $2,1 млрд. Не знам дали е вярно. Засега не го вземайте „на предвид“.

А, бе, тоя ако духне за Марс ще му хванем опинците!

От ДПС заявиха, че няма да подкрепят Радев за втори мандат. "Логично е, коментира Радев, партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката.

Чакайте сега да видите утре какво ще става! Борисов газ ще пикае.

По земята ни бродят изключителни мръсници, всемирни подлеци, както ги наричаше бай Захари Стоянов. Не визирам никого конкретно, казвам го само по принцип. Пък, ако някой се разпознае, аз нямам вина.

Почина артистът Филип Трифонов. През 2018 г. той написа отворено писмо до Вежди Рашидов, в което изрази огорчението си, че въпреки заслугите си към българското кино не е одобрен за персонална пенсия от комисията към МК, съставена от „цивилни изкуствоведи“. Председател на комисията беше Иван Попйорданов, осветен като секретен сътрудник на ДС с псевдонима „Попов".

Една боза от 6 стотинки

Дo г-н Вeжди Рaшидoв
Прeдceдaтeл нa Кoмиcия пo Културaтa при 44-тo НС

Увaжaeми г-н Рaшидoв…
Въпрocът, кoйтo мe вълнувa е имaм ли прaвo кaтo aртиcт "бeз пceвдoним", дa ce нaдявaм нa пeрcoнaлнa пeнcия приживe? И aкo "дa", Ви мoля зa cъдeйcтвиe!

Съдействие от Вежди Рашидов, естествено, не получи.

И днес, когато се чу за смъртта на артиста, Веждито рекъл: „Филип Трифонов бе надарен с голям талант, с неговите роли в едни от най-известните наши филми израснаха поколения българи. Скърбя за неговата загуба, той беше забележителен актьор, фин и честен човек.” 

И с лицемерие, на което и Тартюф би завидял, завършва: „Жалко, че си отиде обиден.

Дмитри Иванов: Вежди направи статуята на лъва пред сградата на Мултигруп. Илия Павлов каза, че е хубава статуята, само че лъвът нямал пишка и Вежди направи пишка на лъва.

Когато цял живот си пълзял, трудно ще оцениш хората, които са минали през живота изправени!

Като министър на културата този титан на мисълта беше измислил творчеството на писателите и поетите да се оценява по системата СИ: "Когато сложиш на масата творчеството на един писател, когато една над друга книгите се издигнат, един ще има 50 см., а друг 10 см…” По тази логика (не)честваният тази седмица Ботев надали ще ги докара и до 3 см.

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11977

3

МБ

11.01 2021 в 15:37

За Портрета на доктора като Ален Делон:
Преди време, когато четях „Делниците…“ в Монитор и интернет, предвид острото му перо, си го представях (Д-ра) нещо като Радой Ралин – разчорлен, с козя брадица, лукав поглед, облечен в халат, препасан с груба връв,с раздърпани пешове и вдигната нагоре яка; после бях изненадан - в Редута видях този портрет и го оприличих на Джеф Бриджис „без брада и на по-млади години“.
Тук се повтарям, горе-долу такъв текст бях написал и в Редута.

11977

2

МБ

11.01 2021 в 15:25

Във връзка с "Най-опасният порок". И аз имам нещо подобно, от една пожълтяла книжка, пак от това време - около 1930та година:

В СВЕТА ИМА САЛ ЧЕТИРМА
(арабска мъдрост)
Първий, онзи що не знае
И не знае, че не знае:
Той е глупав – ти страни го.

Вторий, онзи, що не знае,
Ала знае, че не знае:
Той е простий – просвети го.

Третий, онзи, който знае,
А не знае сам, че знае:
Той е спящий, събуди го.

И четвъртий, който знае,
При туй знае той, че знае:
Той е мъдрий – последи го.

11977

1

МБ

11.01 2021 в 15:15

Ненадминат! Харесвам и Владо Береану, и г-н Балев как громят бойковщината, но Доктора е ненадминат! Господ здраве да му дава!