Из делниците на един луд (3-7 декември)

Тони Филипов, д-р 10 декември 2018 в 13:34 24674 1

Понеделник, 3 декември

На днешния ден през 2006 г. беше учредена ГЕРБ. През 2009 г. партията спечели изборите и Борисов стана премиер. И се стигна, както казва доктор Филипов, демек аз, до парадоксалната ситуация да имаме най-простото нещо на най-високото място. Настъпи епохата, която можем да определим като епоха на епистемологична арогантност. Епистемологична арогантност означава да надценяваш това, което знаеш, и да подценяваш това, което не знаеш. В случая става дума за подценяване на почти цялото налично познание.

И като заговорихме за герберската глупост, министър Горанов е едно много логично продължение на темата. Много глупаво момче излезе, много. Не че съм изненадан, де. Ако нещо ме изненадва, то е нахалството му, липсата на срам. Те нещата са свързани. Както казва Фройд, първият признак на глупостта е пълното отсъствие на срам. Нали чухте как обясни защо отишъл да живее в жилището на кръстника? „През 2012 г., помните, имаше едно голямо земетресение, което разтърси Перник и стигна до София като въздействие. Тогава заедно с моето семейство живеехме на висок етаж (10-ти) в центъра на София. Стресът и уплахът, който изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накара да се възползваме от предложението на кръстника ни – моя и на моите деца Иван Сариев.“

Голямо, голямо, колко голямо? Четвърта по Рихтер.

Думите на Горанов дали повод на съответните служби да допълнят инструкцията за действие при земетресение. Записали, така ми каза Мавриков, че при земетресение от четвърта и нагоре по Рихтер трябва да потърсите убежище в къщата на кръстника си. Или на някой близък семеен приятел, но за това ще стане дума по-късно.

Ало, пенсиите! Знаете ли какво му е хубавото на Паркинсон? Че никое земетресение не може да те уплаши. И без това си се тресеш.

Ей, братя, не знам дали ще ми повярвате, но за профилактиката на много болести, специфични за вашата възраст, като старческото оглупяване и Алцхаймер, трябва да ядете много ряпа, защото съдържа витамин В1. Така съветва д-р Емилова. Грубо казано, запасете се с ряпа и не ви трябва друго. Хем храна, хем лекарство за почти всички болести. От сезонните настинки до раковите заболявания. Ряпата е много богата и на витамин С, с ясно изразено антивирусно и антибактериално действие, има нисък гликемичен индекс и е богата на фибри. Освен това се смята, че съдържа вещества с изразено отхрачващо действие. Според приятели във ФБ идеалното отхрачващо за този сезон бил портрет на финансовия министър. А портретът на Борисов бил куатро стаджони... Но не всеки може да ги понесе тези двамата дори и на портрет.

И понеже какво ѝ трябва на една пенсия? Здраве и красота! Та освен за здравето, ряпата помагала много и за подобряване на търговския вид, заради голямото количество витамини, минерални соли, микроелементи, антиоксиданти и т.н.

Относително, де, щото от едни години нататък и само ряпа да ядете…

Гледам една снимка из медиите - руски попове освещават новите ракети С-400, инсталирани след инцидента в Керченския проток в град Джанкой в северната част на Крим, на 30 км. от Херсонска област в Украйна.

Не че е сефте и не, че се случва само там попове да освещават смъртоносно оръжие, но колчем видя подобна церемония и неизбежно се замислям защо Бог търпи това?

Защо, Боже? Иже еси на небеси…

Иже еси или не си…

Писмо на Алберт Айнщайн до германския (еврейски) философ Ерик Гуткинд от 1954 г. е продадено на търг за $2.9 млн. в "Кристис" оня ден. В това писмо 74-годишният учен нарича Библията "сбор от твърде примитивни легенди". "Думата "Бог", вика, за мен не е нищо повече от израз и продукт на човешката слабост. Няма тълкуване, независимо колко сложно може да е то, което да промени нещо за мен по този въпрос."

Айнщайн критикува и позицията на Гуткинд, че евреите са избран, божий народ. Макар и с радост да принадлежа към еврейския народ, вика, "еврейската религия е като всички други, олицетворение на примитивно суеверие".

Е, в едно отношение са избран народ. Проф. Иван Славов казваше, че когато в една държава работите се объркат, обикновено се прави клизма на евреите. Все тях избират. А Емил Чоран го беше казал по-изискано: „Една фраза от Талмуда, която Кафка е харесвал: Ние, евреите, сме като маслините – даваме най-доброто от себе си, когато ни смажат.” И понеже често са ги смазвали, та те непрекъснато са давали най-доброто от себе си и така се е създала представата, че са изключителен народ, любим на Бога.

Вторник, 4 декември

Вчера и днес въздухът в София е кошмар. Причината била температурната инверсия. Утре щяло да духне и да се оправи… А дано духне.

И като говорим за въздух… Във връзка с наближаващата 29-та годишнина от създаването на СДС лидерът на партията Румен Христов отчита едни проценти, които са по-скоро празнични, отколкото каквито и да е други. "Последните социологически проучвания, вика, отчитат 10% доверие в партията, което ни нарежда на 4-то място. Ще трансформираме това във вот на предстоящите избори.“

Тия дни прочетох, че и Демократична България била във възход и достигала до 4.6%. 10 плюс 4.6… И ето ти дясното втора сила. А защо не и първа. За молива баир нема.

Никола Анастасов разказваше в „Смехът на шопа“ за селяните от Бусманци, които се кахърели, че нямат столетници: Изпревариа ни другите! Они столетници отимаа, а ние?!

Един служител върти химикалка: А сме посакале, а сме отимале…

Та и десните така – а са посакале, а са станале първа сила…

Щеше ми се да знам коя агенция дава на СДС 10%. Всъщност, повече ми се ще да знам, колко взема тази агенция. По принцип знам, че резултатите, постигнати с умножение, са най-скъпи.

Лидери! Дето каза един Йордан, водил веднъж хорото на село и написал в CV-то си: "притежавам лидерски качества!"

Протестите на "жълтите жилетки" във Франция прераснаха в масови безредици, центърът на Париж е бойно поле. Това са най-големите безредици от 1968 г. насам. Причината е поскъпването на горивата. А причината за поскъпването на горивата е въглеродният данък, въведен от правителството на Макрон, който оскъпява дизела със 7.6 евроцента на литър, а бензина – с 3.9 евроцента. И така дизелът, най-употребяваното гориво във Франция, стигнал рекордна цена от 1.51 евро. Правителството заяви намеренията си от началото на 2019 г. да повиши налога с още 6.5 евроцента за дизела и с 2.9 за бензина. Това преля чашата и изкара хората на улицата. Като крайно Макрон се отказа от ново увеличение. С една дума малката революция на жълтите жилетки победи. Временно. Защото, както казва Камю, всички модерни революции са довели до укрепване на властта на държавата.

Значи французите си потрошиха държавата, както би казал премиерът, защото дизелът скочил на 2.95 лв. У нас скочи на 2.30-2.40 лв. Само че къде ги френските заплати, къде ги нашите. И, освен това, във Франция поскъпва, но парите от това отиват в държавната хазна. А у нас поскъпва и парите отиват в джобовете на руските олигарси. (Малка част в джобовете на българските управляващи, които се правят на умрели лисици! По-точно, за да се правят…)

Средният европеец, какъвто несъмнено е французинът, харчи за храна 12.2% от доходите си. Докато българинът дава 19.2%. В това отношение сме на четвърто място в ЕС. Първи са мамалигите, които дават 27,8% от паретата си за мамбо. Следват ги Литва с 21,6% и Естония с 20.3%. Това показват данните на Евростат за 2017 г. Обаче пък, ако се погледнат данните от 2012 г., тогава сме давали за храна 1/3 от заплатата си, най-много от всички европейци.

Та изглежда, че все пак се оправяме, ако че не изглежда така. Въпреки корупцията и въпреки правителството! А представяте ли си къде щяхме да сме ако и правителството помагаше малко? Но то не помага! И знаете ли защо не помага? Защото не знаем как да го помолим. Трябва да сме малко по-настоятелни. От едни нищо и никакви протести тук-таме горивата паднаха с 20-30 ст.

Сряда, 5 декември

Какво нещо! Духна и всичко се оправи. Така е в живота. Дами, може би това е ключът към ведрата атмосфера и във всеки дом, не ли?

На вицето Дончев май му се иска да се въведе образователен ценз. "Редно е, вика, да има ограничаване на права за хората, които нямат поне основно образование. Образованието трябва да е приоритет, от това зависи как ще изглежда България след 10-15 г."

Добра идея. Обаче оня, дето викаше, че него умните не го интересували, защото били малко, другите му били важни, той питан ли е? Дали ще се съгласи да се отнеме гласът точно на част от важните? Пък и тръгне ли се по тоя път… Днес ще искаме избирателите да имат начално образование, утре – средно, после висше и накрая с право на глас ще останем само докторите на науките. И дано поне да е от малък доктор нагоре…

Има известно основание Дончев. Сред избирателите има хора, които не могат да четат и да пишат. Като не може да чете, няма работа да избира. Сам си е избрал да не може да чете. У нас основното образование е задължително.

Ръка за ръка с неграмотността върви и бедността. И тези бедни неграмотни редовно продават гласа си. Полани Асоциация „Прозрачност без граници" съобщи, че купеният вот е достигнал 8%.

Струва ми се несправедливо първично неграмотни хора, които освен това са на пълна издръжка на държавата, т.е., на гражданите, да избират кой да ни управлява. Мнозинството от тези хора не са платили една стотинка данъци през живота си. Ние ги храним и ще продължим да ги храним. И това е правилно. Да пази господ от гладни цигани! И те ще продължат да си живеят по същия начин. Защото такъв им е манталитетът. (Вж. д-р Филипов, За манталитета на мангалитета, Съчинения, том III). Още не е измислен начин за интегриране на циганите. Съществува надежда, че това може да стане чрез образованието, но няма как да се провери. Поради дружната съпротива на циганската общност.

Друга една хипотеза е, че циганите обикалят света и може да прихванат това-онова. И те верно прихващат. Оня ден слушах една циганка да кълне на пазара: Да те рисува Пикасо, мааа! Очите в устата, ушите в носа…


Нямаше такива клетви по нашенско преди. Кълняха се по-семпло: От камъни в бъбреците къща да строиш…

Четвъртък, 6 декември

Никулден. Празнуват всички, които се изхранват с шарани – рибари, банкери, политици...

Банкерите специално тази година са много празнично настроени. Натрупали са рекордни печалби главно от такси от шараните. В края на октомври трезорите са отчели чиста печалба от 1.379 млрд. лв. До края на годината ще бият рекорда от 2008 г. - 1.387 млрд. лв. И то е естествено. При клонящите към нула лихви по депозитите и нарастващите ежедневно такси и комисионни, на практика плащаме на банките, за да печелят от парите ни.

Пернишка пенсия Сашко Игнатов, на 72 г., се опита да влезе в президентството с пистолет с два пълнителя. Което ме кара да мисля, че целта не е бил единствено Радев. Как беше оня виц за Чаушеску? Имаше нещо и жена му, и жена му… Както и да е. Пенсията е криминално проявена. Пистолетът е законно притежаван. Отделих десетина минути да обмисля този парадокс, но не ми се отдаде и се отказах. Пенсията искала да поговори с президента. Но за по-убедително си взела и пистолета. Както съветва Ал Капоне. Но тия от НСО го възпрепятствали.

Вчера чета из медиите, че Радев бил в Катовице на конференцията за изменение на климата, където представил българската позиция. "Когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е важно да имаме сигурна и предсказуема енергия… В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки както в миналото за пътя на руските доставки на газ за България, но и за самия ЕС.“

Българската позиция?!

Дето се вика, човек не бива да е по-голям русофил от Решетников! Кой и кога е пречел на руския газ? Ако президентчето има предвид „Южен поток“ да вземе пак да прочете кой спря проекта. Щото не беше ЕС.

Снимка Христо Комарницки, в. "Сега"

Докараха Баневи. Не в чувал, както навремето се заканваше Татарчев, че ще докара Огнян Дойнов от Виена. Ама не можа, щото Виена не го даде. Ех, Виена, друго си е Виена! Пардон, това беше от друг виц.

На Баневи са предявени обвинения, които формират половината НК. Е, добре де, една трета. Но пък от онези членове, които предвиждат по-големите награди. Банев и Баневица са обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. И за да е група трябва да са поне трима, така учеше навремето големият полски социолог Ян Шчепански. Та и майката на Банев ще го отнесе. Банев и Баневица са обвинени също в присвояване на вещи и пари в размер на 85 млн. лв., укриване на данъци, също в милиони, незаконно оръжие, пране на пари - в особено големи размери – 590 млн. евро и 225 000 лева. За такива престъпления затварят и изхвърлят ключа. Ако се докажат, де… Защото, чета, че прокуратурата май е изготвяла обвинителния акт по Уикипедия. Зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни: „По открити данни на "Уикипедия" този кръг, който описваме, е приватизирал 2/3 от работещата промишленост на България преди 1989 г., нищо от това в момента не работи.“

Петък, 7 декември

Избраха за трети път Станишев за лидер на ПЕС. Кадровият недоимък не е само в ГЕРБ. Дори не е само в България. Представяте ли си какво немане е например в ПЕС, за да преизберат Станишко за трети път?! Ние го избрахме веднъж, видяхме го и довиждане… Е, не че видяхме някой келепир, но поне разнообразие.

Колегите от „Сега“ разровили около жилището на бившия министър и настоящ зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков. И както казваше роденият на днешна дата поет Вапцаров, разровиш ли го, ще мирише. Където и да разровиш…

Нанков, също като Горанов, живее в чуждо жилище, за което не плаща наем. Направил бартер с дългогодишната семейна приятелка Тодорка Сотирова да ползва част от апартамента ѝ в столицата, а в замяна тя да ползва безвъзмездно бащината му къща в Априлци.

На пръв поглед нещата изглеждат чисти. Но на втори и всеки следващ поглед не изглеждат така. Преди да влезе в политиката, Нанков е бил съдружник в "Африт" ООД с Елка Сотирова - дъщеря на Тодорка. През 2009 г. напуска фирмата и тръгва нагоре по политическата стълбичка. А фирмата продължава успешното си развитие под ръководството на Елка Сотирова. Според „Дума“, през последните години "Африт" е изпълнител на 14 проекта по линия на еврофондовете и има доста ангажименти като изпълнител или консултант на фирми, изпълняващи обществени поръчки. Една нищо и никаква ловешка фирмичка работи из цялата родина.

Нанков и Елка живеят на един адрес, в един апартамент. Той ползва 1/3 от жилището, тя – 2/3. Има подозрения, че някои от помещенията ползват съвместно, например спалнята. Но не е доказано...

И понеже на днешния ден е учреден СДС, не мога да не отбележа колко сме напреднали през тези 29 години. Първите ни екипи управляващи икономисваха от закуски. Сегашните икономисват вече от наеми на луксозни жилища.

Междувременно научаваме, че антикорупционната комисия се е самосезирала и започнала и втора проверка за конфликт на интереси срещу Горанов.

От „Сега“ направили запитване до МФ относно скъпите часовници на Горанов. На много снимки младежът се кипри със швейцарски часовник Ulysse Nardin Maxi Marine Chronometer, от 18 000 до 30 000 евро. Напоследък се показвал и с Aplle Watch. Колегите питали и за вилата в Ярема, която се строяла върху парцел на кръстницата му Снежана Сариева, но Горанови често ходели да наглеждат строежа. От МФ не отговорили на нито един от въпросите им.

Между другото, ако помните и със Станишев имаше проблем с един часовник ”Сантос Дюмон” на „Картие” за 18 000 лв. Така и остана неаргументирано от приходна гледна точка.

А премиерът Борисов не носи часовник. Откакто подари своя на Цветанов през 2009 г., кара без часовник. Както обича да казва д-р Филипов, той спря времето, що му е часовник. Страхувам се, че, ако иска, може дори да върне времето назад. Надявам се да не иска. Но то понякога става и по невнимание...

На младежът Горанов обаче престана да му върви. Както казва един мой настолен приятел, „това, което идва с късмета, може да си иде със същия куриер, при това доста бързо и неочаквано.”

От сайта "19 минути" разпитват за някакви ипотечни кредити на стойност 305 хил. лв., които ДСК отпуснала на Горанов през 2007 г. По това време Горанов е завеждал отдел "Социални плащания" в МФ, а една голяма част от тези плащания са минавали точно през ДСК. Малко става „Грипен“ работата… По него време Горанов още е скъсан като карпатски вълк и възниква въпросът как е обезпечил толкова голям кредит. И изобщо питат, питат… Падналият няма приятели… журналисти.

Какво казвате? Не е паднал още? Не, паднал е, но още не знае. В мислите си Борисов вече го е отписал. Той гледа на хората като на носни кърпички. Ползва и хвърля…

To be continued

P.S. Усещам, че ще стане като предишния път, ще наближат празниците и вие ще се сетите, че не сте купили подаръци за всички. И ще пишете: „Докторе, прати спешно…“ И докторът, вместо да си пие ракията, ще седи и ще пише автографи. Защото, няма какво да се убеждаваме, то е проверено във времето, трудно ще намерите по-добър подарък от книга шеста на „Из делниците на един луд“.

За да я получите трябва да звъннете на Тонифона (0885233691) или да изпратите следните данни на мейл [email protected]: 1.Име и фамилия; 2.Телефон за връзка; 3.Офис на Еконт, който ви е най-удобен. Става и през Фейсбук на лични.

Можете да я поръчате и в електронната книжарница Mushkato.

Ако желаете книгата да има автограф или посвещение, посочете на чие име да е.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Политолог: Китай източва ресурсите на Русия, има икономически интерес от войната