Из делниците на един луд (18-22 април)

Тони Филипов, д-р 25 април 2016 в 13:05 16627 10

Понеделник, 18 април

Върховният съд и Върховната прокуратура на Китай издали постановление, което предвижда смъртна присъда за корупция над 463 хил. долара.

Както казахме наскоро, някои работи в Китай са добре уредени.

Съобщаваме това на вниманието на господин премиера. Да е информиран, че предразположените към лесни пари не се спират дори пред смъртната присъда, а какво остава да ги спрат вербални заплахи от сорта на „Ако докопам някой от вас - милост няма... Пощада за никого няма да има!"

Рядко докопва някой, ама наистина докопа ли… Например Искра Фидосова. Всъщност, тя не е подходящ пример. Четох, че Искрето спокойно си въртяла бизнеса в Монтана. Може би има подходящ пример за докопан, но в момента не се сещам.

"Народът, ако разбере, че не сме честни към него, няма да ни търпи и ден… Затова съм ви събрал. Всеки един от вас носи отговорност. Всичко трябва да е кристално в борбата с корупцията. Няма да го правите - край!"

За пръв път им го забранява. На шестата година на власт. Но по-добре късно, отколкото хич, не ли?

Данни на Евростат за 2015 г. показват, че в цяла Европа живеещите в мизерия намаляват, само в България, Гърция и Литва се увеличават. Бедните у нас са 34.2%, 1% повече от края на 2014 г. В Гърция бедните също се увеличават, но имат още много хляб да изядат, докато ни стигнат – сега са 22%. В Литва са се увеличили с 0.3% и са станали 14%. В Румъния, която трябваше да сме задминали преди няколко месеца, делът на бедните е паднал с 2% и вече са 24.6%. Средно ниво на бедност в ЕС е около 8%, защото в страни като Финландия и Холандия бедстващите са 1-2%.

Та в тази връзка ви дължа едно извинение. Когато Борисов каза, че сме стабилни, ние реагирахме малко импулсивно: „И блатото е стабилно. Гробищата са даже и още по-стабилни… Стабилността в мизерията и корупцията, не е и никога не може да е ценност.”

Тогава още не подозирахме, че е възможно да станем и по-бедни и сбъркахме. Определено е по-добре да сме стабилни.

Вторник, 19 април

Премиерът съобщи ексклузивна новина при Цветанка Ризова. Не знам дали е точно от неговата компетентност, но със сигурност е важно. На поредното задаване на „Лондонския въпрос” той отговори: „Делян Пеевски си отиде, напуска страната и скоро няма да е дъвка. Той е най-удобната дъвка за всеки, какво ще говорят после не знам.” Но ми направи впечатление, че не го каза с радост. Много е възможно да си въобразявам, но дори усетих някаква тиха тъга в думите ми. За която нямам обяснение. Спомням си, че през юни 2015 г. беше категоричен: „ДПС ще стане подходяща за разговори с другите партии в парламента, когато Пеевски напусне партията. Сега няма кой да им каже "Добър ден" в НС, много са трудни за партньор…” После го бил повторил пред турския премиер, но никой не го е чул.

Но повече ме учуди Цветанка. Не го попита нито дали му е сигурна информацията, нито откъде я има. Лично Делян ли му е споделил, или му е пратил хабер по човек. По този повод Стефан Антонов написа: „Най-трудното нещо след вчерашния гастрол на Борисов при Цветанка е да се прецени дали неговата наглост, или безгръбначното подлизурство на водещата са по-възмутителни.”

Горката българска журналистика!

Кристина Кръстева написала в „24 часа” дописка за това, как взела интервю от Ален Делон: „Работата ми в “24 часа” ме е научила да бъда репортер до мозъка на костите си. Така ме е възпитала Венелина Гочева. Рефлексът на репортер, който е моя втора или дори първа природа…” И т.н.

Не, моме, бъркаш! Рефлексът да гризкаш ти е първата природа.

Добре, че отидохме във вестниците вече възпитан, иначе един господ знае какво щяха да направят от нас. Косата ни се изправя само като си въобразим един д-р Филипов, възпитан от Венелина Гочева. Да пази Господ!

„България е на последно място в ЕС по свобода на пресата”. Това е заглавие в „Труд”, не в „Капитал”. Вече сме на 113-то място от 180 страни в световния „Индекс на свободата на пресата за 2016 г.“ на „Репортери без граници“. Лани бяхме на 106-то място. От 2009 г., откакто ГЕРБ е на власт, сме паднали от 68-мо място на 113-то! За да сме честни, трябва да кажем, че и при тройната коалиция сме назадвали много успешно – от 35-о на 68-о място.

Но не само свинщини стават в нашата професия. Стават и хубави работи. Екип фотографи на „Ройтерс”, сред които е и българинът Стоян Ненов, спечели престижната награда "Пулицър" за отразяването на бежанската криза в Европа.

Отличеният кадър на Стоян Ненов е направен на 15 август 2015 г. на гарата в македонския град Гевгелия

Полани Люба Кулезич беше поканила в предаването си по Нова ТВ осъдения за педофилия Кузов. По тоя повод Мартин Карбовски ѝ прати SMS: "Е, надсра се!...”
Не „насра се”, а „надсра се”! „Насра се” е моментна констатация, а „надсра се” е обобщение на рецидивиращо поведение.

Чета какво решили депутатите по повод Избирателния кодекс и не знам защо се сетих за този SMS.

Ба, не знам… Шегувам се, много добре знам. Това, което става в НС е еманация на наглостта и простотията! Сигурен съм, че следите „процеса”, затова няма да ви занимавам надълго. Само пример ще дам. Шефът на Правната комисия в НС Данаил Кирилов вика, че дори референдумът на Слави да се изкаже против задължителния вот, той трябва да си остане в закона:

“Дори и гражданите да не подкрепят задължителното гласуване на референдума, това е основен конституционноправен принцип и той би следвало да остане в текста на закона.”

И с времето на Фидосова да сравняваме, пак не можем да избягаме от надсраха се! А какво да кажем за т. нар. „дерегистрация”? Задължен съм да гласувам, но не съм гласувал и те ме задраскват в списъците. На следващата година пак съм задължен да гласувам, но не мога, щото съм дерегестриран, пък нямам уважителна причина, задето не съм гласувал предната година. И излиза, че си губя избирателните права завинаги.

Пък графата „Срещу всички” щяла да е само за сведение. И 95% да се съберем в нея, те пак ще си ни управляват с останалите 5%! Но гласовете ни ще се броят за действителни, за да могат малките партии да духат супата под бариерата. Така индиректно големите преразпределят вота „Срещу всички” в своя полза. Протестният вот се превръща в бетониращ статуквото вот. Масата на хората, които са срещу сегашната политическа камарила, изначално ще потапя всяка нова партия.

И изобщо рядко може да се види такава концентрирана идиотщина. Ще се надяваме само да се окажат верни прогнозите, че който кодекс вади, от кодекс умира.

Сряда, 20 април

Днешният ден ще посветим на едно велико събитие, което може да преобърне българската икономическа история – почна се търсенето на газ из българската акватория. Премиерът е много обнадежден, даже въодушевен. Говори за 5-6 млрд., които ще икономисаме от вноса, отделно ще печелим и от износ: „Аз съм убеден, че това ще е уникално за България. И следващите поколения ще го оценят. Да си пожелаем успех и аз съм убеден, че ако ни погледне Господ с едно око... България не да внася, да изнасяме газ..."

„Ако”, каква голяма дума!”

Из ония дни бях на път да кажа, че индустрията с чудесата е в упадък и щях да сбъркам…

Делян Добрев, шеф на Комисията по енергетика в НС, е още по-ентусиазиран: „Ако блокът наистина се окаже находище, и то с голям потенциал, и ако открием както газ, така и нефт, защото не е изключено да намерим и нефт, ние ще си спестим милиарди… Това автоматично ще направи България от страна, нетен вносител в страна нетен износител, т.е. без нищо друго да се промени, ще направи търговския ни баланс положителен… Споменатите количества в румънската територия 84 млрд. кубика - при положение че ние консумираме 3 млрд., и то само от един сондаж, при положение че ако се открие находище на тази територия на блока, вероятно ще бъдат направени 10, 15, 20, защо не и повече сондажи... Хубавото в случая е, че ние сме страна, транзитираща газ, и имаме необходимата инфраструктура…”

Както находчиво подсеща Gringo във форума на „Сега”, оптимизмът, който лъха от изказването на Добрев, много напомня картината на светлото бъдеще на Васюки, която Великият комбинатор чертае, предлагайки им да организират международен шахматен турнир. В „Днанадесетте стола”, ако си спомняте. „Васюкинци няма да дават никакви пари. Те ще по-лу-ча-ват! Моят проект гарантира на вашия град нечуван разцвет на производителните сили…”

Ще поканят Капабланка, Ласкер, Альохин, Рубинщейн, Мароци… Заради тях във Васюки ще дойдат любители на шаха от цял свят, стотици хиляди материално осигурени хора. Ще се наложи да се прокара железопътна магистрала до Москва, хотели и небостъргачи, аеропорт, радиостанция… Жителите на Москва, притеснени от жилищната криза, ще се втурнат към Васюки. Град Васюки ще бъде преименуван в Ню Москва, Москва - в Стари Васюки. Правителството ще се премести…

„Ню Москва ще стане най-елегантният център на Европа, а много скоро и в целия свят. А впоследствие и на вселената… А по-нататък, кой знае, може би след около осем години, във Васюки ще се състои първият в историята на вселената междупланетен шахматен конгрес!”

Пропуснах да отбележа, че към този момент Остап не бил ял от два дена, което особено изостряло красноречието му. Да се чудиш нашите как са толкова красноречиви сити…

Не отричаме, че, ако се открие газ, дай Боже и нефт, ще станем по-независими. Каквото и да се открие, все ще сме на далавера. Домати и краставици да се открият, пак ще се отрази положително на търговския ни баланс, щото сега даваме маса пари за внос. Ами я си представете, че се открие някъде некоя яка жила злато, или платина! Както пишат вестниците, че Трън, Кюстендил, Перник и т.н. лежат върху злато… Между другото, тия, дето ще сондират в Черно море, да оглеждат дъното. Някъде из нашите води лежат корабите със съкровищата на Александър Македонски. През 2002 г. багеристът от Добрич Руси Черкезов поиска среща с Царя, за да му каже точно се намират. Но царят не намери пет минути да изслуша човека…

Разбира се, не липсват и скептици. Нямало да стане както го разказва Светиня му! Единствената разлика щяла да е в това, че ще купуваме газ от Total, OMV и Repsol, вместо от казаците. Може би малко по-евтин от руския, но в никакъв случай нямало да е без пари. В което има известна логика. Добрев каза, че ще получаваме 30%, толкова били концесионните такси в тоя бизнес. Което автоматично редуцира петте милиарда на Бойко до 1.5 млрд. Но като се има предвид, че в тоя бизнес таксите може и да са такива, но в тази държава не са, ще се наложи още да се редуцира. Ако пък вземем за пример ЛУКойл, който вече осем години нема печалба у нас, не бих се учудил, ако вземем на 30-те процента само нулата.

Но, дето е речено, първо рибата, тиган лесно…

Като споменахме ЛУКойл, та се сещаме, че френските данъчните служби искат от местния филиал на "Макдоналдс" 300 млн. евро плюс 100 млн. евро наказателни санкции, защото чрез сложни схеми изнасял получена на френска територия печалба в свои филиали в Люксембург, Швейцария и други места. Точно каквото правят Луковете у нас.

„Труд” пише, че според археолозите вече имало къмто 500 хил. иманяри, които денонощно копали из територията. Значи не че сме толкова мързеливи, колкото ни липсва стимул. Сергей Торбатов от НИМХ към БАН рекъл: „Преди дни се върнах от обход в Плевенско. Всичко е прясно изкопано. Където и да отидете сега, все същото ще видите.“

Без нивите, естествено. По нивите няма да го видите. Но по синури и келемета наистина е разкопано. Ако имахме 500 хил. земеделци, нямаше да ядем боб от Етиопия, фрашкан с пестициди. Но явно у нас земеделието е по-рисково от иманярството.
„Кърджали прес” цитира съобщение на местната милиция: „При проведени издирвателни мероприятия във връзка със сигнал за извършена кражба на 40 кутии локум от двор на молитвен дом в с. Горно Прахово, полицейски служители са установили извършителя на деянието – мъж от същото село. Установени са и кутиите с локум, които понастоящем са на съхранение в РУ.”
След такива успехи на родната полиция винаги ни се иска да се похвалим, че вътрешният министър Румяна Бъчварова ни е колега, съвипусник и приятел. Но някак не сме сигурен, че ще ни разберете.

Четвъртък, 21 април

Депутатите гласуваха държавата да е гарант по 300 млн. лева заем от Банката за развитие на Съвета на Европа, с който трябва да се финансира програмата за т.нар. "безплатно саниране". Програмата е за 1 млрд. лева, с които ще бъдат обновени 2000 блока. Другите кредитори са Европейската инвестиционна банка - с 250 млн. евро, и немската KfW - 100 млн. евро.

И понеже премиерът тия дни къде седне и къде стане говори, че благодарение на правителствената програма всяко българско семейство с реновирано жилище получава "подарък" от 8000 лв. от държавата, та в. „Сега” отпочнали рубрика „Пинокио на деня”. С което ние никакси не можем да се съгласим. Щото ако Борисов беше Пинокио, сега щеше да брули орехи с носа си. Кокосови орехи. Както знаете, кокосовата палма е висока-10-12 метра и плодовете са чак на върха. А за другото са прави! Безплатните работи ги удържат от заплатата. Ще платим, ние и децата ни, не само тези 8000 лв., но и лихвите по тях!
Много е грозно така да ти вземат хляба от ръцете и после да ти го подаряват!

Бележникът на г-н Борисов от училището за висши управленски кадри. Факсимилето изготви Аркади Маринов

В Стара Загора една госпожа отишла да вечеря с трите си рожби, но ѝ турили 50% надценка „Деца”. Тя се оплакала в КЗД. Комисията постановила, че няма данни за дискриминация по признака за "семейно положение". Надценката била вид предупреждение към родителите да пазят децата си.
Егати кретенията!

Ако искате да идете на ресторант, заключете децата вкъщи и тогава отивайте. За оставени сами деца у нас не наказват.

Затова никак не е чудно, че самите деца поставят на държавните грижи към тях оценка 3.28. Това показват резултатите от годишната анкета на Националната мрежа за децата. В рамките на изследването се интервюират деца на възраст между 12 и 18 г. от цялата страна, за да се види напредъка в изпълнението на онези над 20 ангажимента, които държавата сама е поела към децата у нас. Но не се вижда…

И изобщо братя, вие сте се самонаказали, още когато сте решили да раждате! И себе си сте наказали, и децата сте наказали! Ще кажете, ама като не раждаме, ще се затрие народът ни! Да се затрие, бе! Нашето съществуване отдавна е загубило основанията си! И ако искате да знаете, той вече почти се е затрил. Един колега от СУ ми каза на уше, че 38% от първолаците тази година били индобългарчета. Казвам ви го, но не го разгласявайте, защото е тайна!

Властите в крайбрежния френски град Аркашон се принудили да монтират подвижен пенис на статуята на Херкулес, защото безсрамни крадци редовно му го отмъквали. И сега ще го слагат в празнични дни, през останалото време ще го прибират на сигурно място. То за такива работи кое ли място е сигурно… Проблемът е, че в средата на миналия век, когато е създадена статуята, скулпторът Клод Буско ѝ турил един… съответен на подвизите на Херкулес атрибут.

Според легендите, Херкулес е извършил 12 изключителни подвига, нито един от които не е свързан с оная му работа - убива Немейския лъв, Лернейската хидра, хваща Керинейската кошута и Еримантския глиган, изчиства Авгиевите обори, укротява критския бик и т.н. Обаче има и един тринайсети подвиг, най-вълнуващият, за който не е прието много да се говори. За една нощ опънал 40 девици. И вероятно заради този именно подвиг, му е сложено такова голямо нещо. Щото нали, с малко нещо 40 девици… Местните мъже многократно протестирали. Понеже нали изкуството възпитава, създава еталони… И местните жени си съставили едни хипертрофирани еталони. Мъжете искали да му се сложи едно пишле, като на Давид в Рим, колкото да се бележи полът му. Та на два пъти скулпторът го подкъсявал… И той все оставал голям.

Това го съобщавам на вниманието на майничките. Това, срещу което протестират аркашонци, не е много по-различно от статуята на Лудия Мильо. Ако идете в Пловдив, отбийте се до Сахат тепе. Там до стълбите е турена статуята на Мильо. Няма как да не забележите, че на съответното място бронзът е излъскан като стъкло.

Петък, 22 април

София вече си има нов главен архитект – старият главен архитект на Червен бряг. Може пък да е за добро. Верно, че ГЕРБ досега не ни е изненадал с кадрови решения, но никога не се знае.

По предложение на дедо Николай Пловдивски и Гавриил Ловчански Св. синод на БПЦ изготвил становище за подготовката на Всеправославния събор, който ще се състои на о. Крит в края на юни. В него се казва, че всички християнски деноминации, различни от православието, са ереси и не трябва да бъдат наричани църкви. „Освен Светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи, и да се наричат последните „църкви” е богословски, догматически и канонически напълно погрешно."

Папата ересиарх! Католици, протестанти, англиканци, евангелисти, лутерани, методисти… всички са разколници! Това може да е изглеждало нормално през 1054 г., но през 2016 е тежък анахронизъм!

Според проучване на авторитетния The Pew Forum 2.18 млрд. души от населението на планетата са християни. От тях 50.1% са католици, 37% са протестанти, 12% са православни. И единствено тия 12% са истински християни. Ние, руснаците, сърбите... Май не ще да е много прогресивно православието, не ли?

Колко е прав Гор Видал в „Юлиан”, когато казва: „Едва ли нещо на този свят може да се сравни със свирепостта на християнски владика, който преследва „ереси”, както те наричат всички мнения, противоречащи на тяхното.”

Да вземем дедо Николай. В друго време и на друго място, например в Испания преди 1835 г., от него би излязло отличен служител на Светата инквизиция. Той е от тези божи служители, които само с появата си ме карат да направя крачка навън от църквата. Но пък кой знае, може отдалечаването от църквата да е приближаване към Бога.

Та те такива безсмислени работи стават, братя и сестри, из родината. И ние се трепем да ги описваме. Обаче знаете ли какво? Жан-Пол Сартър е казал: „Светът няма смисъл, но трябва да се държим така, сякаш има.”

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

10

weselozlato

29.04 2016 в 17:32

Докторе, Давид според теб си е сменил адресната регистрация - доскоро беше гражданин на Флоренция.

12129

8

Психодесен

27.04 2016 в 08:34

Много е прост този човечец Тони Филипов. Но всъщност всички подобни "анализатори" и специалисти по всичко са такива. Чудя се, защо всеки идиот се счита за достатъчно компетентен, че да дава мнения и оценки по казуса със Св. Синод и решението му за Всеправославния събор?

11719

7

Краси

26.04 2016 в 23:26

"Народът, ако разбере, че не сме честни към него, няма да ни търпи и ден… Затова съм ви събрал. Всеки един от вас носи отговорност. Всичко трябва да е кристално в борбата с корупцията. Няма да го правите - край!"

Много тъп тоя народ, ако досега не е разбрал.

17439

6

мнение от IP

25.04 2016 в 17:36

Данаил Кирилов е уникално неадекватен и като си помисля, че е юрист, се чудя кой му е дал диплома. Това не е първото му, меко казано, странно изказване от правна гледна точка.

12603

5

r00t

25.04 2016 в 16:05

„Делян Пеевски си отиде, напуска страната..."
Забележете - отивал "СИ"...
Той не е от тук и е за малко...
Ама да можеше всички да СИ отидете.

13056

4

Какавидков

25.04 2016 в 14:47

Такава кахърна чалга, как да не е смешна?
Щял да загуби изборни права човека.

7506

3

Вярно, не е смешно...