Из делниците на един луд (17 – 21 септември)

Тони Филипов, д-р 23 септември 2012 в 21:53 12130 21

 Понеделник, 17 септември

„По-високи пенсии чак от първи април”, цитира „Труд” Мента Стоянова. И илюстрира дописката си с дузина славейковки! Което, ако не е гавра, е глупост. Дописки за пенсии се илюстрират с дребни банкноти, бе, алоу! Хилендарки, милевки, беронки и най-много стамболовки. Те и така им ги изплащат. Не знам кой го е измислил, но имало заповед до пощите да се плаща във възможно най-дребни пари, та да изглеждат повече.

Пенсиите, вика Мента, щели да се увеличат с малко под 10%, да се покриела инфлацията от 2009 г. насам, която била около 9,5%. Дянков обаче каза, че ще е повече от инфлацията. Което значи вероятно 9,6%. Обаче няма да е от началото на годината. Щото до изборите ще забравите. 1-ви април най-рано. Обмислял се и вариант да се дават в деня на изборите.

Мисля, че правилно се изчаква да мине зимата. Щото пилците наесен, но пенсиите напролет. Една яка зима и ще има да им дирим снимките по стълбовете…

Пенсиите, отношението трябва да е реципрочно. Не ли?

Пенсиите, ако сте пичове, на това 1-ви април ще отговорите с 33 юли!

Обаче братя, ще ви кажа нещо само между нас си. Откакто свят светува, никъде не дават мамбото безплатно. Плутарх пише, че спартанският законодател Ликург забелязал, че храната придава на онези, които работят, в това число и в напреднала възраст, хубав цвят, здрави мускули и сила, докато онези, които безделничат, затъпяват и се обезобразяват от нея, независимо от възрастта. И затова постановил никой да не извършва работа, по-малка от храната, която му се дава. Та вижте го и откъде тая страна.

Елеонора Николова, шеф на БОРКОР, вика: „Нашият ЗОП е в съзвучие с европейската практика. Но разочарованието идва от приложението… Често корупционното договаряне се извършва преди същинската процедура по ЗОП.”

И те сега щели да създават електронни обществени поръчки, които да осигурят прозрачност и обективност… и дрън, дрън, та пляс…

То прозрачност и сега има, бе! Например на сайта на общината в Търново имаше публикувана ОП за транспортни услуги – от превозването на ученици до извозването на отпадъци. От кандидатите се изискваше да притежават микробуси, таксита, пет вида автобуси, самосвал до 13 т, влекач над 20 т, автокран до 14 т, фургони, колесен комбиниран багер, челен товарач…

Рядко има фирма с толкова обширен предмет на дейност. Но, за щастие, в старопрестолния град имало една точно такава.

Шегувам се. Просто показвам как при пълна прозрачност ОП се превръща в ОПНЧ (Обществена поръчка за наш човек) и едни 66 000 лв. законно поемат в правилната посока.

На тържественото откриване на рехабилитиран път в с. Росица, премиерът рекъл, че опозицията манипулира хората. "Като видят микрофон и камера, започват да говорят глупости и цяла Европа им се смее. Тази партия, която правеше лагерите на смъртта, сега ще говори за свобода". (Интересно, че тоя път не е напомнил за дядо си. Прадядо, по-точно.)

В същият ден премиерът открил и още една рехабилитирана отсечка, 3.6 км. в Добричко. (Така се прави. Реклама до дупка! Чел съм, че девизът на френските рекламисти бил: „Дори Бог има нужда от камбани.”) Борисов отстъпил думата на развълнуван местен жител. Който жител започнал словото си с обръщението „Другарю, Борисов!» Вероятно я в Магнаурската школа в Симеоново, я в Пожарната са били в една ППО. И гражданинът затова е бил така развълнуван. Ние например и до днес се вълнуваме, когато срещнем някои демократи, с които навремето заедно сме били в ППО на „Философски факултет”. В първите години след промяната много се чудехме как така тази ретроградна партия успя да роди такива големи демократи. Млад бяхме и не осъзнавахме, че човек може да е демократ по душа и години наред умело да го прикрива…

Както и да е, да не се отплесваме.

Вторник, 18 септември

Колегите от в. «Сега» препечатали от webcafe.bg анализ, в който се поставя правилният въпрос не е ли редно, след като населението намалява, да се намали и броят на дебелогъзници в НС. Авторът не употребява тая дума, щото вероятно не се е сетил, но за повечето от тях няма по-подходяща... И наистина, като се има предвид как се топим, при едно reductio ad absurdum, може да се каже, че в един момент ще имаме персонално представителство, всеки избирател със свой депутат.

Обаче на едно място в иначе правилния анализ направо са се изтаковали на метеното: «През 1991 г., когато е изкована Търновската конституция…»

Просто не знам какво да кажа... Пък и тия в «Сега», може ли да препечатваш без баре да прочетеш?! И сега и техните читатели ще останат с впечатлението, че Търновската конституция е «изкована» през 1991 г.

Ало, колеги! Вместо да препечатвате грешни статии, обърнете внимание малко на форума си. Така са се разгащили, че… Само минах днес и гледам един Туткалчев нарича Борисов «приматиер». Доколкото можем да преценим, «приматиер» е сложна контаминация от примат и премиер. Това е чиста проба изгледизъм, разновидност на политическата некоректност!

На вниманието на премиера: Дървата в Златица са 75 лв. кубика!

Читателката Пенка откликна на повика ни и ни съобщава, че кубик метровки в Златишко се продава за 75 лв. кубика. Което е 2 пъти и малко цената, обявена от премиера.

При откриването на учебната година в 11-о ОУ „Св. Пимен Зографски" в „Дианабад" Цветанов рекъл: «Бях много добър ученик. Няма да кажа, че бях отличник, но бях изпълнителен.»

Що, бе, кажи, ние веднага ще повярваме. Премиерът как си каза. Даже не само, че е отличник, ами и златен медалист на гимназията в Банкя. И е някак логично да събере около себе си все отличници. Или бъркам?

Да си гледа работата оня, дето викаше, че светът се управлявал от тройкаджиите. Светът може, но нас ни управляват отличници и полуотличници.

Пък Станишев подскача: "Няма г-н Борисов да дава оценки на моята партия. Той е членувал в БКП и дори е напуснал МВР заради своята привързаност към БКП. Това добре трябва да се помни".

Помни се, бе, помни се! Но той обясни много аргументирано отказа си от апостазия*: «В Симеоново тогава имаше седем или девет щатни партийни секретари. Събраха ни в салона и ни казаха - другари, до днес бяхме комунисти, а от утре сме деполитизирани. Станах и казах: Айде ние, офицерите, щем не щем, ходехме на партийни събрания, ама вие, дето с това си вадехте хляба - поповете, да кажете, че от утре си хвърляте калимавките, нямате ли малко срам и очи. Тогава им заявих, че понеже това е голяма глупост, няма да се деполитизирам. И напуснах. Иначе и аз трябваше да хвърля калимавката като всички останали.» («Стандарт», 21.03.2006)

Остава впечатлението, че още не е хвърлил «калимавката». Не ли?

Между другото, в същото интервю Бойко казва: «С Живков за съжаление се запознах няколко години по-късно... Преди да умре на терасата на правителствена болница, с часове го слушах как се управлява държавата. Как са се оправяли с арабския свят, с руснаците…”

Бойко Борисов на лекции.

 

Тъй че Туткалчев, може и да е «приматиер», но е имал добър учител и с неговата памет… Всичко, което му е преподавал, го е запомнил. И днес го упражнява върху нашия... да кажем гръб.

 

Сряда, 19 септември

Министър Дончев обяснил, че БВП у нас може да се увеличи с 9.3%, заплатите с 34,6%, а заетостта с 4,8% , ако се усвояват рационално евросредствата. Това щяло да стане с помощна на магическия математически модел SIBILA (Simulation of Bulgaria`s Investment in Long-term Advance). И се направил на оригинален и обяснил що е сибила. Изглеждаше ми малко по-интелигентен от другите министри, което не че е Бог знае какво постижение, но все пак. Дето се вика, с каквито се събереш, с такива си се събрал… "Сибилите, рекъл са девици, които са неизкористени от грамотността и това позволява те да са чисти, справедливи и достойни за доверие."

Неизкористени от грамотността… Боже, тия сибили удивително приличат на Златка The Black. Дето рекла, че столицата на Великобритания е Англия, а на Сърбия - Босна… Но, дето рече ВИП Брадър, знанията не са всичко, тя пък може да има други достойнства… И със сигурност има. Казвали са ни, че можела да вкара, според случая, от четири до шест гласни във възклицанието „Ох”. На мъжете друго и не им трябва. Науката е доказала, че по време на секс на мъжа му работи само малкият мозък. През останалото време и той не работи… Та не я мислим Златка. Хвалела се пред една приятелка. Моят, рекла, ме кара да направим околосветско пътешествие, но аз предпочитам да отидем някъде другаде…

Делфийската сибила на Микеланджело удивително прилича на Златка, само че русата.

Цялата интелигенция в Бургас е изпаднала в «криза на идентичността» тия дни: «Черната Златка не е ВИП-ът на Бургас...» Е, тя и Русата Златка не е ВИП-ът на Пазарджик, ама на, разнася ни славата... Макар че пазарджиклии сме малко по-отговорни, щото наш Евгени раздава випството...

Четвъртък, 20 септември

„Рецидивист от психодиспансера насочи пистолет срещу Цветанов », съобщава «Блиц». Което дава повод на някои хора, например Любен Дилов, Сашо Симов (журналистът от „Дума”) и др., да питат риторично във фейсбук: «Докога лудите ще ни вършат работата?» Едва ли не, работата ни е да вадим пищов и, не дай Боже, да стреляме по властта… Цитираме това мнение с притеснение и само за да се дистанцираме категорично от него. Политическото убийство е крайна форма на цензура, която ние по никой начин не споделяме. Пък и те сами ще си паднат. Дето казваше Тери Прачет на едно място, „На леля ми камилата падна в миража”.

О.з. депутатът Николай Коцев („България се е освободила от турско робство преди 500 г.”), подал оставка като областен лидер на ГЕРБ във Враца. Коцев, ако си спомняте, доброволно напусна и парламента. Абсолютно доброволно и… по препоръка на народната милиция, както става ясно от последните разкрития. Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Ал. Николов, дето го биха и му рязаха ушите, твърди, че Коцев го притискал и заплашвал по телефона преди побоя: "Промени ли схемите така, както ти наредих?! Тогава ти си ми цел номер едно."

„Cavalleria rusticana”. Сн. „Труд”.

Цветанов обаче вика, че не били установени никакви доказателства за съпричастност на Коцев. То не са и търсени, де… На кой може да му мине през акъла, че в ГЕРБ може да има такива бандити? Лично на нас никога! Е, ако трябва да сме напълно честен, мина ни, но само за малко.

Та тоя пич не само го биха, ами го и уволниха. Което беше резонно. Няма как да ходи по света и да се среща с ядрената общност с едно ухо и хората да го мислят за шанаджия.**.

Обаче пък човек от врачанската полиция ни каза, че тая работа с ухото била малко пресилена. Не му го били рязали. Просто го били малко по-невнимателно и му го разкъсали.

И всичко това се случва във Враца. Не помня дали съм ви казвал, но врачанският праисторически човек Христо, дето му намериха кокалите по-лани, беше обявен за „най-стария европеец”, един от първите уседнали хора на континента.

Шеф на АЕЦ „Козлодуй” е важна длъжност, за големи пари става дума. (Не случайно, когато червените бяха на власт, директор на „Козлодуй” беше кумът на Овчаров.) И тия пари трябва да се разпределят мирно и тихо, а не да се налага да се бием. Четох, че АЕЦ възлага на година поръчки за къде 800 млн. лв., половина от които отиват в Русия (по технологични причини), а другата половина в български енергийни фирми. Отделно печалбите от търговия с ток. Оказва се, братя, че АЕЦ „Козлодуй” от 2-3 години има лиценз да търгува сам произведеното си електричество. И, ако бяхме малко по-наивен, щяхме да попитаме защо е нужно да се гушат разни посредници, като съпругата на г-н Кадиев и др. Но ние не сме, дето се вика, най-наивният в махалата, че да питаме такива работи.

Петък, 21 септември

Ало, пенсиите, честито! В „Труд” пише: „Чакат ни топла есен и мека зима”. Може пък да не съм бил прав, че е възможно да сте извадени от обръщение, доде дойде време за увеличението. Може дори точно наобратно да стане, да укрепнете до пролетта. Не ли?

Май не… Щото меката зима е само в заглавието. Иначе от дописката се разбира, че хич нема да е мека. Сняг и студ на кубици. Може да е малко по-мека от лани, но то хич не значи мека.

И личната ни прогноза хич не е за мека зима. От една страна, Ел Ниньо. Тая година от него ще зависи. Ел Ниньо го дава по-яваш, за разлика от Ла Ниня, дето вилня лани. Но пък, от друга страна, Северноатлантическата осцилация ще е отрицателна. Което е на студ. Ние сме й баш на средата на тая осцилация. Мамка й! Изобщо, сложно е. Засега не съм единодушен, но до януари-февруари ще мога да ви кажа по-точно каква ще е зимата.

Пак в „Труд” изчислили, че увеличението на пенсиите няма да покрие дори инфлацията. Калкулаторът на НСИ показал, че от 2009 г. до сега поскъпването било 10,8%. А, ако се гледа малката кошница, която отчита потреблението на най-бедните 20% от населението, демек на вас, инфлацията била 11.9%. Та и с 10% да дигнат парите, пак не покриват. Но тя ще продължи да расте до април или юни догодина. Инфлацията, извинявайте ако ви казвам банални неща, но е известна с това, че разгонва фамилията на всеки, който не може да тича поне малко по-бързо от нея. Та не знам какво да ви кажа. Може би да минете на хранене през сламка, не виждам друг начин. И циганска баница, стига да не дигнат хляба.

И изобщо, дето викала оназ пенсия, „Да живей, да живей Бойко Борисов! С мойта пенсия да живей!”

Казах циганска баница, но съм длъжен да предупредя. Вчера „Стандарт” писа, че в София се дал старт на инициативата „За България с по-малко сол”. Много сол сме яли и това било вредно за здравето. Можело, без да ни повлияе на вкуса, да я намалим поне с 30%. Та намалявайте солта за сметка на пипера и чубрицата.

Така с инфлацията. Лъже ви Дянков. Между другото, да ви кажа една клюка. Не се наемам да твърдя, че е вярна, но, с оглед на нещата, които съм чувал, изглежда логична. На заседание в МФ (колегиум ли, на заседание на ПК ли, не разбрах добре), присъствала, естествено, и Ирина Велкова. С кученцето чихуахиа в скута. По едно време станала, отишла при Дянков и рекла: „Мони, цункай Джиджи!” И Мони го цункал. Даже нямал благоприличието да се притесни от тази нелепа постъпка на… не знам как да я нарека…

Цункай Джиджи…

Култово!

Ама верно е голям сладур, как да не го цункаш?!

Пенсиите, цункайте Джиджи! И може да си пеете нещо от вашето време, например Gigi l'amoroso на Далида… Помните ли я? Как дошъл един милионер от САЩ и момата се влюбила в него…

Пък „Галерия” пише, че Фидосова влязла в ръководството на ГЕРБ срещу сто кила кашкавал. Когато при основаването на партията през 2006 г. тя се оказала в изпълнителната комисия, питали Цецо тази каква е. Цецо рекъл: Трайте си, бе, знаете ли тя колко много помагаше досега. Ето и за днешното събрание дари сто килограма кашкавал…

Като я споменах, та се сетих, че вчера четох едно интервю на писателката Вера Ганчева. Вика, че имало и други форми на бягство, не само Терминал 2: „Предлагат ги например литературата и изкуствата, създавайки една надреалност, която те откъсва от низините на действителната. Така можеш да еволюираш, да се развиваш…”

И ние така мислехме, но на практика не се получава. Героите от реалността непрекъснато идват и ни безпокоят в надреалността. При нас главно Фидосова. Не знам защо. Някаква фикс идея ни е станала. Непрекъснато и по най-невероятни поводи се сещаме за нея. Четем например Ерих Кестнер. Героят му Фабиан се качва на един трамвай, но бързо слиза, защото „в трамвая седи жена, която прилича на Фридрих Велики”. И ние си представяме Фидосова. Или пък Тери Прачет: „Беше точно толкова много жена, колкото можеш да събереш на едно място, без да станат две жени”. И ние пак си представяме Фидосова, на която нищичко не можеш да добавиш, без да станат вече две. Не ви лъжа. И „Черният обелиск” на Ремарк като препрочитах, пак така стана. Там, дето се разказва за г-жа Бекман, приятелката на обущаря Карл Брил: „Забиват гвоздей в стената, намотават малко памук около главичката на гвоздея, за да не може да я нарани, след това г-жа Бекман застава зад един нисък параван, с гръб към стената, леко приведена, с целомъдрено запретнат пеньоар. Маневрира малко, за да хване гвоздея, изведнъж се стяга, изправя се, отпуска се… и гвоздеят пада на пода. Обикновено се посипва малко прах от мазилката.” И с Маркес сме имал такива случаи, и с още доста други. Фиксация някаква е, вика д-р Иванов, плод на действителността. Бъди, вика, доволен, че нямаш фиксации по Цветанов, или, вика, не дай Боже, той по тебе… Шегува се, де.

По-лани по повод наградите „Черноризец храбър” в коментара под заглавие „Часът, когато на творците им правеха свирки” написахме: „Засрамен сме до дъното на душата си!” Избързахме много с тази реплика. Не знаехме, че ще дойдат времена, когато тя ще ни трябва много повече. Например оня ден, докато слушахме издателите на срещата с комисар Нели Крус. Ирена Кръстева направо ни извади от контакт. Каза на Нели Крус: „Когато човек чете една книга, чете един вестник, той запомня това нещо, започва да мисли. Когато го чете на екран или на айпад, той го забравя след десет минути.” И комисарката по цифровия дневен ред набързо остана без дневен ред. Тошо Тошев пък обърка свободата на словото с ДДС-то. Блъсков говори като човек, който е убеден, че слънцето изгрява от собствения му задник. *** Не че Тошо се съмнява в това, де… И т.н. Изобщо хора, които докараха журналистиката до днешното мизерно положение, демонстрираха самочувствие, което ние никога не сме си позволявали през дългия си живот… Може би и да нямаме основания, не го изключваме…

Помиярщината българска край няма. Тя, между другото, и начало няма, ако човек познава нещастната ни история…

.......

* Апостазия - отказ от религиозна принадлежност.

** Шанаджия - самодеен търговец на наркотици, дейност, която се наказва с рязане на ухото от лицензираните търговци.

*** Авторството на този израз е доста спорно. Среща се например в „Дуел” на Тили Багшоу, в „Тайната на Ботичели” на Марина Фиорато и на други места.

To be continued or not to be

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!