Из делниците на един луд (10 – 14 септември)

Тони Филипов, д-р 16 септември 2012 в 21:19 11366 17

 

Понеделник, 10 септември

Ей, свърши лятото, а? Ще го търсим, ако и да беше малко жега. Даже не и малко... Разправяше ми един приятел, че край Пазарджик видял една магистралка с табела: «За коли с климатик 50% отстъпка». Не помня друго лято да се е стигало до такъв дискаунт.

И какво разправя нашичкият? Че в горското давали дърва по 36 лв. кубика. За 36 лева и шума не дават бе, г-н премиер! Пратих един авер от Ботевград да види в тяхното горско. Горският му рекъл: «Ти луд ли си, бе?! 65 лв. франко гората!» Моят човек, понеже е политически грамотен, поискал писмено да му се отговори. Ама горският да не е луд да изобличава премиера. На мен дървата ми пристигнаха от Ботевградско на 90 лв. кубика.

Голяма простотия направи с тази лъжа. Лъжи си за Европа, бе, за фондовете, за Белене. Лъже се за недоказуеми работи! Ако не ви мързи, проверете, братя, как е по вас и ни пишете. Редно е да изобличим тая лъжа. Поне една, то че всичките не можем, е ясно.

„Путин нахока ЕС заради "Газпром", съобщава „Труд”.

Ще ги хока не, ами… Пусин направо е бесен.

През 2009 г. руският дисидент Владимир Буковски. ("Поменяли хулигана на Луиса Корвалана…”) описа ставащото в Русия така: „Крадат ужасно. Крадат даже не е точната дума. Те просто си разпределят страната. На Путин например не му се налага да краде. Той си взе 7% от "Газпром". 7% са милиарди! И още проценти от "Сибнефт". Западни експерти са изчислили, че той има като своя собственост $41 млрд."

Друго си е Русия, необятна страна, всичко е огромно. У нас такива пари не могат да се направят. Лани един ми разправяше съвсем отговорно, как един от най-първите ни мъже, да не беше и най-първият, полял първият милиард в евро с приятелите си от The tomcats' circle. Извинете, че на английски, но така няма да разбере, че за него става „на въпрос”.

Та казвам, че от Русия ни отличава мащабът. Иначе по останалите работи си приличаме. “Той внимателно изкореняваше всички други центрове на властта. Пое под свой контрол парламента, политическите парии, губернаторите, големия бизнес и големите медии.” Това са думи на Маша Липман от московския център „Карнеги”, казани за Путин. Но можеше да са думи и на Иван Кръстев, казани за Бойко? Не ли?

Между другото, нали оня ден Лъчо Тошев се опита пак да прокара в НС закон за лустрация на агентите от ДС. Но само 12 депутати го подкрепиха. Та се сетих, че като питаха Буковски какво й липсва на българската демокрация, той обясни: „На вас като страна ви трябва лустрация, трябва да скъсате с комунистическото минало, да го осъдите. Не можете да се придвижите напред, докато не се разплатите с миналото…”

Не успяхме да се разплатим с миналото. Но то ежедневно се разплаща с нас. Вече се е почти разплатило, де... Кому дядова тепърва да лустрираме, да ме прощавате…

Нищо. За всичко си има възмездие. Четох в „Стандарт” че от септември на небето почвала пълна ревизия на личните досиета до девето коляно. Процесът бил известен като „презапис на кармата” и щял да продължи 1.5 г. Преди да се архивира, кармата на старото съзнание основно ще се прегледа, за да се види кой какви житейски уроци не е усвоил. И ще бъде „изпитан” още веднъж на тях и, ако не се е поправил, ще си върви със старата карма до следващата ревизия… Ако правилно съм разбрал маг Зорница, това е по-страшно даже и от лустрацията.

Нека си вървят със старата карма, нека!

Тука стана малко като оня действителен случай, дето председателят на едно текезе (ТКЗС) раздавал новогодишни награди. „Пена, Нане и Вуте награждавам с по един чифт галоши.” Ръкопляскания. „Партийният секретар награждавам с екскурзия до Париж.” Доволни гласове от залата: „Нека оди бос, нека оди бос...”

Та и в нашето ТКЗС така стана.

Председателят на транспортната комисия в СОС и идеолог на синьо-зелените зони качил в профила си във фейсбук снимки как „оди бос” из Тайланд.

В столицата се провел кулинарният празник "Пъстра трапеза". Гвоздеят тая година били салата "Фандъкова", кавърма "Барозу" и специалният таратор "Борисов". Какъв ли ще е пък тоя таратор „Борисов”?

Сервираха ми таратор.

От него бих си хапнал яко,

но го сервираха без мляко,

без краставица и вода.

Една паница свобода.

(Трендафил Акациев)

Не казвам, че точно такъв е и таратор «Борисов». Щото ние, като човек, който си вади хляба в медиите, все по-малко вярваме в свободата, особено както ни я сервират на паници. Не, че медиите нямат свобода, не, имат свобода колкото искат, но и благоразумието да не се ползват от нея. Щото... Сещате се що.

Чета в Хасково.нет: „Делян Добрев поздравява Хасково”. „Уважаеми съграждани… Позволете ми… Бъдете все така… Дерзайте… Пожелавам ви здраве и късмет…”

Късмет, късмет главно! Щото и на „Титаник” са били здрави, но немали късмет. (Бойко Борисов)

Ало, Хасково! И от ДКЕВР ви честитят: „Водата удря 3 лева за кубик” от следващия месец. Но вие не се притеснявайте. Това ще е само временно. В смисъл, че, според НСИ, социално поносимата цена при вас била 4.10 лв.

Мисля, че трябва малко да смените подхода. Псуването за тях е, така да се каже, приемлива сексуална цена, трябва нещо по-така…

Тия дни, когато и да пусна телевизора, все Плевнелиев дават. Най ме впечатли изказването му при старта на колоездачната обиколка на България. Рече: "Това, което се случва в София, в Бургас - изграждането на велоалеи, е само едно начало! Планираме да направим велоалея по цялото протежение на Дунава, представете си това какъв ефект ще има и върху регионалната икономика.”

Опитах, но не успях. Но съм сигурен, че при 3 лв. бензина ще си го представя. Чел съм за Пътя на инките, който бил 250 км. дълъг и построен на височина 2000 м. При това те дори не са познавали колелото и техният път пак е играел огромна роля за икономиката на региона. А с велосипед не е като пеша, можеш и доста багаж да превозиш. И ако пък се приеме предложението на Тетка Цачева площадката на „Белене” да стане безмитна зона…

Абе, тия у ред ли са?

Вторник, 11 септември

Вежди при Дудука. Един разговор, в който, ние, въпреки огромното си старание, не можахме да излъчим интелектуален победител. Реми, нула на нула. Ама като казваме нула, имаме предвид точно две нули.

Бареков: „Как гледате на твърдението, което напоследък все по-авторитетни хора в българското общество (Верно?) се опитват да налагат, че вие, днешните политици, в сравнение с Живков сте смешници?”

Вежди: Времето се е променило, 21-ви век. Докато при Живков сме орали с рало, днеска орем с други методи. Докато при Живков не знаехме какво е това компютър - днеска вече си общуваме по интернет!... Има смяна на поколенията... Младите хора мисля, че са качествени. Не е точно така, както искаме да проповядваме (Кои искате?), че в България са останали само лумпените. Не, в България винаги е имало умни хора и ще има, въпросът е дали те са приоритет на нацията?

НБ: Вашата теза е, че ГЕРБ не краде, поне има какво да оставите след себе си. (Чете му мислите! Не чух Вежди да излага такава теза.)

ВР: Вижте, такава тежка криза...

НБ: Построеното е доказателство, че вие не крадете. Опитвам се да преведа това, което казвате.”

(По време на социализма по БНТ дават италиански филм. В едър план разгневена жена крещи на мъжа си: „Идиото! Кастрато! Импотенто!” Гласът зад кадър превежда: „Иди си, скъпи, аз съм много разочарована от теб!”)

НБ: Вие като че ли сте създаден да раждате образни словесни парадигми в българската политика. (Лелей…)

ВР: Какво, да живеем без образи? Животът е образ…”

Верно е, животът е образ. И най-ужасното нещо е да ти изчезне образът по време на… живот!

Вежди се опитва да си възстанови образа…

Много ми се щеше да разбера дали умните хора са приоритет, но той не каза. А и Бареков не попита. То Бареков не го и засяга, де…

Обаче това, че при Живков сме орали с рало, не е верно. Живков постави основите на електрониката ни.* По-възрастните помнят навярно "Правец 8". Изглеждаше малко като булдозер и почти толкова бръмчеше... После "Правец 16". И после нашите специалисти разбраха отнякъде, че измислят вече измислени работи и почнаха да крадат лицензи и работата потръгна...

Пък Стоичков, в пълен разрез с казаното от Бареков, вика: „Мен не ме е страх да кажа, че той е в схемата (Боби Михайлов). Не случайно националният отбор е разследван. Не случайно хора отвън разследват БФС. Не случайно хванаха юноши за уговаряне на мачове. А къде е вътрешният министър? Аз вече почнах да се съмнявам, че и той е в играта...”

Ужас! Вътрешният министър в черното тото!

Сряда, 12 септември

„Деца стрелят с камъни по влак, раняват жена”, пише „Труд”. Ченгетата заловили вандалите - три пишлемета от пич маала. Те редовно се упражнявали в стрелба по движеща се мишена. По информация на БДЖ през 2010 г. из страната са обстрелвани 67 влака, толкова и през 2011 г.

В тая връзка се сещам, че оня ден четох, че двама русенци патентовали „вандалоустойчива лампа”. Направена била от алуминий и стомана, без нито един стъклен елемент. Не сме единодушен. Оная нощ от църквата в шуменското с. Косово откраднали бронзовата камбана. Цяла я откраднали, без да я трошат.

Пък английският „Сън” реве, че едно циганско семейство от среден размер (баща, майка и седем чавета) си устроило бивак пред Уестминстърското абатство. Индобългарите научили по техни си канали за развитата социална система в UK и решили да се възползват. Местната управа им предложила безплатни билети за България, но те отказали и поискали убежище. Някой си депутат Матю Синклер се гневи пред вестника: „Даването на убежище не е предвидено за някой, който търси лесен живот на разноски на данъкоплатците…"

Как предрешава нещата! Ами ако не търсят помощи, а работа? Теоретично е напълно възможно.

И Оланд реве: "Неприемливо е тези хора да бъдат гонени от страните си, да се изселват и да идват във Франция, за да търсят убежище…"

На втория ден от пребиваването на индобългарите пред Уестминстърското абатство, клисарят почнал да прави циганско колело.

И защо да е неприемливо? Нима не е тяхно право, ако решат, да се интегрират в английското или френското общество, а не в българското?

Лицемери!

Братя индобългари! Ако четете тези редове…

 

Опа-а-а… Увлякох се. Имам съобщение, но не знам как да им го предам. В Холандия партия "Независими и суверенни пионери на Холандия" обещава всеки гражданин да получава заплата за това, че живее, а изискването да се полага труд да отпадне. Заплата, не помощи! Ако тая партия спечели изборите, Ниската земя ще бъде следващата висока цел на индобългарите.

Четвъртък, 13 септември

Учените от БАН представили вчера новия правописен речник. Най-големият досега - с 90 хил. думи и 136 задължителни норми за правопис, съобщава „Сега”. Интересни работи научих. Например ние досега съвсем неправилно сме казвал маслО, с ударение на последната гласна, вместо мАсло. Обаче отсега нататък нашето става правилното. Произношението "маслО" нахално се било наложило и затова само тази форма е включена в речника, обяснил проф. Мурдаров. При някои думи учените са допуснали дублетните форми. Например при думата „вино” ударението може да пада и на първата, и на втората чашка, пардон, сричка. Но все пак за предпочитане било да е на първата.

Обаче от форума на „Сега” научавам, че изкованата от Фидосова нова дума „входиране” не била намерила място в речника. Лошо, Мурдаров, лошо! А пък на любимото на Цветанов „на въпрос” не бил даден дори дублетен статут. (Ужас, по Нова ТВ чух една учителка да казва „на въпрос”!) И сякаш на инат на народната милиция трябвало да се произнася „арЕст”, а не „Арест”. Малка червена точица за авторите на речника е, че става задължително да пишем Вътрешното министерство, ако и да е перифразирано наименование…

Учените обърнали внимание и на изписването на множественото число на думата „гений” –гении, а не гений. Но това ми се вижда малко излишно. Когато говорим за гении в български контекст, и единствено число стига. Един да родим и, най-вече, да го признаем, стига и артък даже на първо време. Щото, дето рече Жорж Ганчев, „ние сме един много малък и много прост народ”. Пък Милчо Левиев каза, че „сме малка страна, но с много зли хора.”

Изобщо, слава Богу, че не сме голяма…

В „Сега” публикували снимка на табелата на спирката на метрото в Лозенец, където ул. „Майор Томпсън” станала „Кмет Томпсън”. Неизвестен транслитератор написал Mayor Tompsan Str. вместо Major Tompsan Str. Между другото, имаше период в управлението на София, когато major-general и mayor-general беше едно и също. А може и да бъркам. В смисъл, че по времето, когато стана кмет, генералът вече да беше lieutenant-general. Помня, че се дрънкаше като малко дете да му турят още една звездичка. („То не се намери кой да ме предложи за една звездичка да ми дадат повече, за генерал-лейтенант, ще ме предложат за кмет.” (05.09.2003, Би Ти Ви)

Пък от общината в Плевен Го поканили да открива ремонтирана улица. И той естествено откликнал ("Да резнем една лента, та да не ни е празен денят".) За да бъде по-тържествено посрещането, общинарите взели под наем палми, които засадили между платната. След това ги откопали и бучнали туи.

Преди и след тържеството.

Малоумници! Защо решиха, че за Борисов са по-подходящи палми, а не туи? Дето попита колежката Вилдан, да не посрещат маймуна? Варна, вие не се обиждайте. Макар, че имате основание.

Като казах маймуна, та се сетих, че „Дейли мейл" пише как на летището в Делхи при рутинна проверка митничарите заловили пътник с маймунка в гащите. (Каква е тая рутинна проверка, дето бъркат на хората в гащите, бе?!) Верно, че била малка маймунка, от редкия вид примати лори, ама все пак си е маймунка. Каква ли занимавка й е измислил за да седи мирна… Не знам, ама като си помисля колко обичат маймуните да трошат орехи…

И като стана дума… Във Варненския квартал „Владиславово” арестували млад мъж, който се самозадоволявал на паркинга пред блок 407. По тоя повод „Новинар” пише: „Спипаха безработен онанист на паркинг”.

И защо ще арестуват човека? Беден, безработен, какво да прави?

Срещу проклятието на бедността, нека не се лъжем, трябва да се опита всичко, това е наш дълг, да се опиваме, все едно с какво, вино, евтиния, мастурбация, кино. Няма смисъл да се превземаме, да се правим на “особени”, както казват в Америка. (Това го откраднах от едно място, но няма да ви кажа откъде. Щото може да ми се наложи пак да крадна от там.)

Пък и кой може да каже със сигурност къде свършва рутинната проверка, която мъжете правят на всеки няколко минути, и къде започва онанизма? В „Тай-пан” Джеймс Клавел твърди, че в Итън се смятало, че „ако го тръснеш повече от три пъти, значи си играеш с него.“ У нас този възглед е направо пуритански.

От друга страна, философски погледнато, безработен онанист е оксиморон. Истинският онанист никога не стои без работа. Валидно е и в буквалния, и в преносния смисъл. Особено в преносния. Например туй с местенето на агенциите из страната ни се струва точно такъв акт. Мога да дам и много други примери. Но и вие можете…

Петък, 14 септември

О.з. посланик Джеймс Уорлик вика пред „Труд”: „Борисов е уникален като Рейгън”.

И после се разплака…

Втори мислител го определя като уникален. Ако си спомняте Лепа Брена, като го видя лани, рече: "Мислимо да йе феноменален".

„Той наистина, вика Уорлик, има уникална способност да комуникира. Има обаяние, което му помага да се асоциира с обикновените българи. Такава уникална за политиците черта бе присъща на Рейгън и на Клинтън.”

Не може да се отрече, че умее да говори на хората. За сега само им говори. За разлика от Рони, който, ако и да беше фен на класическия либерализъм на Фридрих фон Хайек, Лудвиг фон Мизес и други фонове от Виенската школа, свалил данъчната тежест на най-бедните с 263%! Освен да говори на хората, Рейгън и писал. Оставил къде 800 есета по различни обществени въпроси. Но на Бойко , според нас, не му остава време за мислене, та камо ли за писане. Както сме казвали, той мисли на място, като се наложи. Което е много прогресивен метод, нещо като система „кан-бан” в областта на мисленето. Така де, що трябва да държиш ненужни мисли на склад…

Уникален е, нема какво да се убеждаваме. Уникален е като късния Рейгън.

Рекъл, че, ако рекетът на руснаците е станал със знанието на Пусин, руският президент щял да види голям зор, като дойде на 9 ноември да подписват за Южен поток…

Пък Дянков… Оня ден някой писа за него: „Тоя що не иде да се обеси…” Изхвърлил се като такова на сух песък: „Показали сме, че не се плашим от руснаците… Ако трябва, пак ще ги пляскаме.”

Пляс, пляс… педалите…

Абе, Дянков, ти пред мечка бегал ли си, бе?

Между другото, оня ден Тадахиро Мацушита, министър на финансите на Япония, наистина се обеси. Предполага се, че се е заплел в любовна афера с млада колежка. Друга версия е за корупционен скандал. Дянков попада под ударите и на двете хипотези. Появил се в Париж с „колежката” си Ирина Велкова, и двамата барнати в бяло, накарали да им наемат кола и хукнали да обикалят Франция. Не ме питайте откъде го знам. Няма да кажа.

„Bulgaria News” писа, че Ирина е неизменен спътник в на вицепремиера по света – Китай, Амстердам, Брюксел. Дори на срещата на випуска му в Ловеч била. Младата активистка на ГЕРБ се сдобила и с държавно жилище, а двамата били забелязани да пазаруват обзавеждане и бяла техника. Изглежда, че е много добра, защото още беше студентка, когато Дянков я повиши до началник на кабинета на вицепремиера със заплата на заместник министър.

Та за Русия, де. Чукчите имат такава гатанка: „Как се нарича човек, който дразни бялата мечка?” Глупав.

Някои явно си представят, че руснаците присъстват тука само като паметници – Альоша, Съветската армия, Цар Освободител… Но, за съжаление, май не е така.

Абе, братя, вие помните ли вицове? Добре, радвам се, че не помните, щото ще повторя един. Стар ловец обяснява на новобранец какво да прави при среща с мечка: Вземаш, вика, едно лайно и го хвърляш срещу мечката. А новобранецът пита: Да, де, ама откъде точно в тоя момент да имаш лайно под ръка? Не се притеснявай, тогава ще има…

Ще видим дали е така на 9 ноември. Макар че не знам кое е по-лошо: да дойде Путин на 9-ти, или да не дойде…

Министър Добрев разправя, че фирми, свързани с тройната коалиция, откраднали 1,5 млрд. лева около АЕЦ „Белене”. „Това, вика, се равнява на еднократно повишение с 20% на всички пенсии.”

Сигурно е така. Но що не ги разследват, вместо да реват по медиите. Щото гарван гарвану…

Понеже оня ден някой ни апострофира, че данните на Легия „Антимафия” за контрабандата на цигари не били верни, та сега ще дадем малко официални данни. Те са резултат от, както казват колегите от катедра „Политология”, „кабинетно проучване”, или деск рисърч, както е по-известно на село.

Таблицата е взета от сайта: http://customs.bg

Сравнителна таблица на заловените цигари на сайта на Агенция „Митници” показва, че от януари до юли 2012 г. са хванати 24 858 772 или 1 242 939 кутии, 2 486 мастербокса, демек, нема и три тира. Погледнете числата! Какво ще кажете, а? Чупят собствените си рекорди. 2010 г. са хванати 250 млн. къса, а сега едва 25 млн. Чудя се само защо БСП си трае. В същност, хич не се чудя, нали по-горе казахме за гарваните… И те са правели същото и се надяват пак да правят. Затова си траят.

…….

* Разказвал съм как по едно изследване през 1983 г. анкетирахме край Правец едно бабе, което си пасеше овцете. Обаче футата й беше пълна с някакви чарколяци и тя нещо ръчка, сглобява. Питаме я: "Какво правиш, бабо?" Вика: "Амчи к’во да прая, баба, нижа диоди надомно за некой лев." И бяхме компютърна сила! Почти.

 

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Предизборно със Светльо Витков