Из делниците на един луд (3 – 7 септември)

Тони Филипов, д-р 09 септември 2012 в 18:59 12283 11

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 3 септември

„Повече от половината българи нямат пари за черни дни”, съобщава „Сега” изводите от изследване за финансовата грамотност на населението. 59% немали нищо скътано.

Голяма работа, че нямат. Те черните дни ще свършат, бе! Така, де, не може целият живот да е само от черни дни. Или може?

„Стандарт” писа оня ден: „Три дни поред митничари и ченгета удрят нелегалните цигари на Женския пазар. Митничарите успяха да заловят общо 50 000 къса. Подобна акция е безпрецедентна.”

Безпрецедентна?! 50 000 къса, или 2 500 кутии, или 5 мастербокса! Контрабанда за 10 хил. лв.! Стига, бе! А защо, да попитаме, е безпрецедентна? Зер не са знаели, че Женският пазар от едно десетилетие е безмитна и безакцизна зона?

През септември 2011 г. премиерът се закани до февруари 2012 г. да ликвидира напълно контрабандата. Но май не му се ще да си изпълни обещанието. И то е логично. Преди време Петър Якимов от БЛ "Антимафия" изчисли, че загубите за хазната са 1.5 млрд. лв. месечно. През 2008 г. били обложени с мита и акцизи 22 млрд. къса цигари. А през 2010 и 2011 по 10.9 млрд. И в бюджета за 2012 били заложени 11.5 млрд. къса. „Това, каза Якимов, е първото правителство, което има спад с 50% още през втората година от мандата. Т.е. това, което правеха другите в последната година, тези го направиха в първите си години.”

И понеже сега е четвъртата година на ГЕРБ, та ще бъде коректно да кажем: „Това, което правеха другите в последната година, тези го правеха през всичките години на управлението си.”

Нямало пари за увеличение на пенсиите! Да, бе! 350 млн. месечно са нужни за увеличение на пенсиите с по 150 лв. на месец. Както казахме по-горе, 1.5 млрд. лева изтичат само от контрабандата на цигари. Има и за пенсии, има и за заплати, има за здравеопазване, има и за образование...

Има, ама нема!

Между другото, забелязвате ли какъв мир и спокойствие цари в алкохолния бизнес? Няма фалшиви бандероли, няма печатници, няма тирове с контрабанден алкохол. Тук-там се хваща по някой дребен извънсистемен играч…

Казвали сме и сме повтаряли, че на българските политици задниците им са като кратера на Тонгуския метеорит. Да има как света ще налапат… Но когато сме го казвали, още не знаехме на какво е способен ГЕРБ. Сега ни трябва по-мащабно сравнение. Може би с кратера Гейл, дето „Кюриозити” го изследва.

Като стана дума, оня ден Любопиткото заснел дамска обувка с висок ток. Който следи марсианските хроники не е изненадан.

На снимката ясно се вижда дамска обувка с висок ток. Мисля, че е „Прада”, но не съм сигурен. 

През 2008 г. световните медии разпространиха снимка, която нарекоха "Жена маха от Марс", направена от "Спирит". "Дейли мейл" предположи, че чакала автобуса. Пък лани един американски „виртуален археолог” откри ЖП релси и нещо като гара. Значи госпожата е чакала влака, а не рейса. И явно той не е спрял на тая спирка, та тя го е гонила и си е изпуснала обувката. Логично е, не ли? На Земята това всеки ден се случва.

Пък един приятел ми разправяше, че оня ден на входа на „Позитано” се сблъскали Нинова и Кютев. Антон й бил много сърдит: „Как, рекъл й, можеш да ме наричаш публично глупав?” Пък тя му се извинила: „Ами не знаех, че го пазиш в тайна…”

Като член на ръководството на БСП е трябвало да знае.

Вторник, 4 септември

На церемонията по откриване на обновената сграда на Сатиричния театър Веждито пак диплил ред слама, ред култура. Споделил, че Калин Сърменов го нарекъл смешник преди време. Пък той му рекъл: „Не, аз не съм смешник! Аз съм голям смешник!”

Но много странно, от стотиците гости на мероприятието никой не опровергал. Значи туй, дето министърът си го мисли за тънка самоирония, в същност е самата истина. "Знаете, вика, че премиерът е мой началник, аз съм длъжен да му се подчинявам, тъй че нямам никакви поводи да му се подмазвам, а трябва просто да му казвам "слушам". Въпреки че някои хора си уредиха живота, като се подмазваха…"

Думи на голям смешник, не на обикновен! А премиерът слуша и не вярва на очите си…

По телевизора земеделецът Найденов вика: „Понякога ми се иска да съм министър на културата и да си говорим за духовни неща…” Без да се правим на Фройд, ще кажем, че в основата на това изказване лежи убеждението на земеделеца, че е кадърен да се справи с тоя пост. Логично е, не ли? А когато земеделският и културният министър са заменяеми, единият от тях е смешник. В същност, може и двамата…

На днешния ден през 476 г. германският вожд Одоакър детронира последния римски император Ромул Августул. След 5-6 века битки, варварите все пак побеждават. Ето от това ме е страх, че варварите винаги побеждават.

Ще дам още доказателства.

Зам. -председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев вика, че депутатите им щели да се борят най-вече за повишаването на доходите на българите. Не разбрах с кого ще се борят, но ще питам и ще ви кажа допълнително.

Пък оня ден в Смолян Цецко рече, "обществената нагласа в третата година от мандата ни (четвъртата, извинете, че ви прекъсвам) е много добра, независимо че управляваме в условия на световна икономическа криза. Втори мандат с тази програма съм сигурен, че ще се случат чудеса."

Да пази Господ!

Освен доходите, Цецо добави и инфраструктурата като приоритет: „Обществото, вика, трябва да разбере, че влагането на средства в инфраструктура също ще доведе до по-високи доходи..”

О, обществото го разбира. Обществото дори песни пее и стихове реди за това. Оня ден един читател, който се е кръстил с недоимъчното име „Tribiri”, ми прати една строфичка:

По села и по паланки

 режем ленти на седянки,

а държавните бакии

гнявиме със лакардии!

Дано ни съвпаднат приоритетите. Щото на мен из акъла ми се върти друго. Но няма да ви го казвам. Само жокер ще дам. След години историците ще напишат нещо подобно на това: „Това беше енергичен, добре насочен ритник и попадението бе точно – нищичко от ритника не се загуби.” (Джером) Повече не мога да ви кажа, щото веднага ще почнете да питате като наритаме тия, кои ще изберем. И тогава става много сложно.

“Ако правителството не може да направи хората щастливи, няма причина, поради която правителството да съществува”. Това бил закон, приет в Бутан още през 1729 г. Монката и Гергана Паси си веят задниците из Хималаите, та разказали на „Труд” за това чудно кралство. Там дереджето на държавата се мерело не с БВП, а с БНЩ – Брутно национално щастие.

Соломон и Гергана Паси посетиха Бутан, за да разберат как може един народ да е беден и пак да е щастлив.

Държавата редовно анкетирала своите граждани по 33 показателя, за да види колко са щастливи. Министърката на щастието обяснила на Пуситата, пардон, Паситата, че в момента 8,4% от бутанците са дълбоко щастливи, 32.6% били „продължително щастливи”, 47.8% били „почти щастливи” и само 10,4% били нещастни. Това е впечатляващо, ако разбира се, нямат и там някой НЦИОМ…

Обърках се горе с Паси-Пуси, щото без да искам си спомних как през 2002 г., даже помня и точната дата – 18 ноември, в един информационен сайт изписаха името на Паси на английски като “Mr. Pussy”, вместо “Mr. Passy”. Така и не се разбра дали беше  грешка, или просташка шега…

„Намаляването на населението на страната е необратим процес, признава правителството в приетата оня ден Национална стратегия за регионално развитие 2012-2022 г., пише „Сега”.  България намаляла с близо 600 000 души. При тия темпове около 2050 г. сегашните 7.3 млн. души щели да се стопят на 5.5 млн.

Причините са ясни. Емиграция и ниска раждаемост. В статистическия справочник "Здравеопазване 2011" пише, че през 2011 г. новородените бебета били с 5 000 по-малко отколкото през 2010 г., а през 2010 с 5000 по-малко от 2009. Но въпреки това, ако не се лъжа, ние не сме на последно място по раждаемост в Европа. Има държави, които са по-зле от нас. Сега се сещам само за Ватикана, но ще се напъна и ще се сетя и за други.

Като стана дума за раждаемост… Чета оня ден , че германската компания "Грюнентал" се извинила с 50-годишно закъснение за щетите, нанесени от нейното лекарство талидомид. То е причина за десетки хиляди бебета, родени с тежки малформации. По този повод през 1961 г. се разразява един от най-големите медицински скандали. На него е посветен и романът „Опасно лекарство” на Артър Хейли. Макар, че Хейли доста е смекчил картината, все пак можете да добиете представа за алчността, безотговорността, безпардонността, масовите подкупи и шантажи на големите фармацевтични компании. Методи, които според нас, не са се променили много и до днес. Талидомидът, продаван под различни имена в над 50 страни, е причина за над 20 000 бебета с фокомелия (от гр. - фоке тюлен и мелос -крайник). Продавал се като безобиден седатив и докторите го препоръчвали на бременните, щото премахвал неприятните ефекти на бременността, като гадене и повръщане. Но започнали да се раждат бебета без ръце и крака, с нещо като плавници на тюлен. Често и ушите били деформирани, или липсвали, много вътрешни органи били недоразвити…  При вида на новороденото някои майки крещяли от отвращение и отчаяние, имало случаи на самоубийство, при много от родилките  се наложила намесата на психиатър. Изобщо страшна трагедия за десетки хиляди семейства. В същност, никой не знае точно колко…

И сега рекли: „Извинете…”

Сряда, 5 септември

Подготовка за празника.

Четвъртък, 6 септември

Празник.

Петък, 7 септември

Афтърпразник.

Шегувам се, бе! Ей тъй, да ви направя скомина. Не че не е възможно да беше и така, ама да бех некой държавен чиновник… Кам да бех, ама…

Тъй че ходом марш към тръстиката!

Сряда, 5 септември

Александър Симов, журналист от в. „Дума”, се жалва във Фейсбук, че мрежата упорито му тикала Симеон Дянков за приятел. Не е справедливо, вика! Когато вселената ти праща извънземно, тя е длъжна като минимум да ти осигури и лазерен бластер с който да му изпепелиш веждите...

О, това е нищо! На мен ми пробутва направо Бойко Борисов за приятел. И знаете ли защо? Защото сме имали 45 mutual friends. Демек общи приятели. И всичките са журналисти! Това говори ли ви нещо? А пък с Веждичката сме имали 176 общи френдс. Ама него не ми го пробутва. Изглежда, че някъде се е преценило, че съм по-склонен да приема Бойко за приятел, нежели Веждито.

На заседание на МС премиерът рекъл: „Най-важното е новите работни места. Това е единственият проблем пред правителството и, разбира се, пред хората… Да му обясняваш на човека, че е безработен, защото е криза в цял свят, за него това не е оправдание… Едно работно място да създадеш днес е успех. Това е едно семейство, един човек, който се чувства добре.”

Обмислих въпроса с всичкото внимание, на което съм способен, и стигнах до извода, че това не може да ни е единственият проблем. Все имаме поне още един. Но иначе останах приятно изненадан от бликащото в думите на премиера състрадание към малкия човек. Дано го послушат министрите и с „концесии, чрез подобни инструменти” да почнат да откриват нови работни места.

Като казахме състрадание… Британският "Сън" пише за един рядък феномен. Майк Даудъл и приятелката му Аманда Бенет карали обща бременност.

Спомням си, че когато Станишеви бяха бременни, Деси Ризова от „Хрътките” направи едно голямо интервю със Сергей, което стана повод от сайта Чудеса.net да заключат, че „Станишев хванал синдрома на Кувад”. Но мисля, че беше пресилено.

Майк до такава степен бил солидарен с преживяванията й, че също започнал да получава сутрешно гадене, топли вълни, непрекъснат глад…. Даже коремът й гърдите му почнали да растат успоредно с тия на Аманда. Оказва се, че Майк страдал от редкия синдром на Кувад (Couvade syndrome), или състрадателна бременност.

Това не знам що ви го разказах. Може би, за да се види, че човек не бива чак пък толкова да е състрадателен, та да хване например някоя „състрадателна безработица”…

В „Новинар” чета съвети на тема „По-разнообразен секс с подръчни материали”, в който се обяснява как дамите да разнообразят сексуалния си живот, без да ходят в сексшоп. Не че са нещо особено, но с някои добавки от нас могат да ви свършат работа за зор заман.

Съвет № 1. Издебвате пералнята като стигне до центрофугата и я яхвате. „Наместете се върху нея, а мъжът да бъде с лице към вас.” (Много е важно да е с лице, щото ако е с гръб, ще се наложи всеки индивидуално...)

Съвет № 2. При мануална обработка на партньора, посипете органа с талк. (Лично ние препоръчваме пудра захар. Така се икономисва едно миене при прехода от мануална към орална обработка.)

Съвет № 3. Вместо белезници, ползвайте лейкопласт. (Ако нямате лейкопласт, може да ползвате и арматурна тел.)

Съвет № 4. Преди да преминете към орални ласки, турете в уста таблетка разтворим витамин С. Шумящата в устата ви таблетка ще подари приятни усещания на партньора ви. (За любителите на силни усещания препоръчваме да използват от гърмящите бонбони. Усещането е неповторимо! В смисъл, че досега няма случай някой да е пожелал да го повтори…)

Ако ще следвате съветите на колегите, поне се обкръжете предварително с подходящи материали. Да не стане като с оня пич, за който ви писах миналата седмица, че попаднал в спешното с кукла барби отзад. Щото човек с каквото се обкръжи, с това… В един сексшоп видях бъркалка с накрайник с грайфери. Да пукна, ако ви лъжа. Позволявам си да ползвам тая клетва на премиера, щото тя доказано не лови…

Ало пенсиите, данъчните обявиха разпродажба на крупна партида оръжие. Сред предлаганите артикули има „използван” гранатомет, в много добро техническо състояние, който можете да придобиете на цена не повече от две-три пенсии. Можете да го огледате от 10 до 14 септември в складовата база на МВР в “Захарна фабрика”.

Четвъртък, 6 септември

На празник като на празник! Догодина, вика премиерът, България вече няма да е най-бедната страна в Европа. Щото сме минали с 12 пункта напред по отношение на конкурентоспособността, от 74-то на 62-ро място. Което, вика, е пътят към по-високи заплати и пенсии, защото икономиката започва да дърпа. Във финансите сме дръпнали с 15 пункта, в инфраструктурата с 11 (без метрото и новите отсечки на „Тракия", които ще се броят догодина). „Догодина ще мръднем с около 20 пункта във финансите и поне 15 в инфраструктурата, в здравеопазването - с 8, и най-вече в образованието.  Във втория ни мандат пък ще отидем много по-напред…"

Хайде на пунктовете, народе! Да живеят пунктовете! Да живее пункт Калотина, пункт Аерогара… За тия пунктове баре е сигурно, че ги има, докато за другите… 

Сайтът „Бивол” разкрива мистерията. Данните, които премиерът цитира, са от годишния доклад на Световния икономически форум (СИФ). Партньор на СИФ в България е Център за икономическо развитие (ЦИР). Партнира за „събирането и анализа на информация за България за  подготовка на доклада”, четем на сайта на Центъра. Демек, каквото Центърът каже, това е верното. „ЦИР със съдействието на агенция “Естат” провежда социологическо проучване сред български и чуждестранни фирми”. (www.ced.bg) В „Естат” ЦИР има 50%.  Следите ли ми мисълта? През май "Естат" е получила 440 724 лева без ДДС от МИЕТ за социологическо изследване по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”.

Та накратко ето веригата на прогреса: СИФ-ЦИР-Естат-МИЕТ. Обърнахте ли внимание, че Бойко точно знае къде с колко пункта напред ще се придвижим догодина? От къде знае? Ами, дето се вика, пази си фактурата. Путин как обяви, че печели изборите при 20% преброени бюлетини?

Като го сметнахме, тия 12 пункта напред в конкурентната ни способност излизат по 36 727 лв. единият. Не ми се вижда много скъпо. За някакви си 1.9 млн. лв. можем да влезем в първата десятка. А ако се бръкнем още съвсем малко -  2 240 347 лв., можем да изфъчкаме Швейцари от първото място. Къде не сме дали 2 милиона?!

„Труд”: „Футболисти проверяват тетрадки”. На национално съвещание на шефовете на просветните инспекторати се изнесла една интересна инициатива на ПФК “Миньор” – Перник и ПФК „Монтана”. Футболистите раздавали тетрадки на първолаците, но не само с благотворителна, а и с образователна цел. След време тетрадките се връщали в клубовете и футболистите ги проверявали. Малчуганите, които пишели най-красиво и вярно, получавали подаръци.

Браво! Много умно е измислено! Специално това, че се почва с първолаци. Мисля, че футболистите ще бъдат напълно компетентни да преценят кои деца пишат вярно. Докато, ако се почне с петокласници, не е сигурно.

Петък, 7 септември

Японската компания ТОТО направила мотор, който се задвижва с човешки изпражнения. С едно зареждане на тоалетната чиния изминавал 300 км.

Според нас това е най-доброто средство за енергийна диверсифекация.

Какво ще кажете, а? Хапнеш тройка с гарнитура, пийнеш две-три бири и само след няколко часа почваш да си връщаш парите с печалба. Всеки гражданин става едно малко ЛУКойл. Някои и голямо, де… Помислете си какво може да допринесе една Фидосова за енергийната ни диверсифекация! Ами ако се подкачи целия парламент? С две думи: ядем, с… и се диверсифекираме! И както ни се отдава на нас българите, не с 12 пункта ще дигнем конкурентоспособността си, ами направо с 30-40, а що не и с 50! И по празниците цените на горивата няма да скачат, а ще падат, поради увеличеното предлагане…

Ей, пенсиите, предполагам, че ще се изкупуват количествата от гражданите, които не могат лично да ги оползотворят. Дано не избързвам, но ми се струва, че това цялостно ще промени отношението към вас. В смисъл на нахранването ви да почне да се гледа като на инвестиция, а не като на безсмислен разход на ценен ресурс.

В неделя е 9-ти септември. Лично ние ще си сипем една „Бургас 69”, но няма да се черпим чак като за празник, не като на 6-ти септември. Щото както и да го въртите, 9-ти септември все е обратното на 6-ти септември. Но все пак да честитим на другарите с едно стихче, което припомня какво направи този ден за нас:

"Девети септември ми купи палтенце

и каза: Честито, честито, момченце!

Девети септември ми купи сандалки.

- Да припкат - заръча - краченцата малки!

А после ми сложи в ръката геврече

- Хапни си! - Девети септември ми рече.

Накрая, дечица, каква изненада…*

Подозирам, че днес тази изненада веч не ви допада. И за другарите любими хич не ви се слуша в рими… Пропуснахме навреме да кажем чупка и от гевречето остана само дупка…

………

*Заимствано от блога на астрофилолога Павел Николов.

To be continued next път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!