Да не би ДКЕВР да заспа зимен сън?

Владимир Каролев Последна промяна на 22 декември 2014 в 08:33 12537 13

Покрай разгорещения дебат през изминалата седмица с предложението в пенсионната система да се засили ролята на вечно дефицитната “майка-кърмилница” НОИ и приемането на новия бюджет на заден план останаха проблемите в работата на ДКЕВР. А това не е хубаво – когато държавните чиновници усетят, че са позабравени, те обикновено се „снишават“ и пускат автопилота. Само че автопилотът в енергетиката и водоснабдяването в България води към сигурна катастрофа.

Добрата новина след формирането на новия кабинет е предстоящото разделение на ДКЕВР на две комисии - комисия за енергийно регулиране и комисия за водно регулиране. През годините се доказа, че политиците „зареждат“ ДКЕВР с енергетици (понякога с псевдо-енергетици), тъй като енергетиката е по-политически чувствителната сфера, и водното регулиране остава на втори план.

А проблемите във водоснабдяването, макар и замитани под чергата досега, не са по-малко критични. По думите на министър Лиляна Павлова и според разчети на Световната банка България се нуждае от над 11 милиарда лева инвестиции във водоснабдяването и канализацията през следващото десетилетие. Държавата и общините не могат да намерят такива средства, а с оглед надробеното от държавните и общински ВиК дружества (видно от откровените катастрофи в Добрич, Омуртаг, Хасково, Кюстендил, и т.н.), дори и да можеха, по-добре да не ги инвестират те.

Новият кабинет трябва да събере нужната политическа смелост, откровеност и PR експертиза (в добрия смисъл на думата), за да обясни на избирателите извън София, че поетапното и порайонно концесиониране на ВиК мрежите е единственият начин хората да продължат да имат устойчиво водоподаване и канализация след 10 години. Освен това, ДКЕВР трябва да има и достатъчно знания как да регулира правилно тези процеси, за да не се получи поредното побългаряване на иначе работещ модел.

Понижението на цените на горивата компенсира частично увеличената цена на ток и недоволството тази зима вероятно няма да бъде използвано за див популизъм, но проблемите от енергетиката далеч не са решени. Въпреки че през последните години политиците хвърлиха огромни средства и усилия да оплюят ЕРП-тата и ЕСП-тата, простата математика показва, че дори техният дял в сметката, която плащаме (който включва всички разходи за персонал и инвестиции в мрежите) да изчезне напълно и токът магически да се телепортира от високото напрежение до нашия дом, сметката ни няма да се намали с повече от 9-10%. Тоест, кучето не е заровено тук.

От друга страна, опасенията, че системата ще колабира са напълно реални. Например, след като ЕСО (дружеството, стопанисващо мрежата за високо напрежение) се отдели от НЕК, самото съществуване на НЕК предстои да бъде поставено под огромен въпрос при либерализацията на пазара на електроенергия. Към момента НЕК продължава да бъде инструмент за псевдо-социална политика, трупащ огромни дългове.

Производството и дистрибуцията на ток, от своя страна, не е единственият критичен сектор в енергетиката. Тази зима проблемите в снабдяването с топлоенергия ще са много сериозни. През 2014 година ДКЕВР три пъти сваля цената, по която НЕК купува преференциално електроенергия от когенерациите и увеличава цената, на която топлофикациите продават топлоенергия. Но по политически причини увеличаването на цената на парното не компенсира намалението на преференциалните цени и топлофикациите са практически изправени пред опасност от масов фалит. Като цяло, това е правилната посока на намаляване на т.н. крос-субсидия, но стъпките трябва да са пропорционални и позволяващи на топлофикациите да генерират устойчиви, предвидими и достатъчни финансови потоци. В същото време, държавата трябва да създаде инструменти за подпомагане на т.н. енергийно-бедни хора, както и да оптимизира европейските програми за целево ползване от топлофикационните дружества (България е единствената страна в ЕС, където това не е направено).

На последно място, ДКЕВР трябва да преустанови практиката да се дават коренно различни условия и цени на всяка топлофикация и така да се поддържат изкуствено определени дружества, чиито собственици са близки с политици с влияние в управлението на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.12 2014 в 10:51

От АЕЦ кУзлУдУй до чушкопека ти токът преминава през високо напрежение, имаш ДДС 20%, други производители, субсидии и още камара неща, които нямат нищо общо с ЕРП-то.
За повече информация:
http://www.emi-bg.com/index.php?id=1490

28.12 2014 в 04:25

Значи Ерп-тата само 10 процента прибират , така ли бе Каролев ? Хайде да разделим един мегаватчас на 75 лв -колкото АЕЦ Козлудуй го продава ! Това са 1000 киловатчаса по 7,5 стотинки прави един киловатчас ! А сега кажи колко плащаме за един киловатчас !? От 7,5 ст до 20 ст не са 10 процента , а някъде 175 процента ! Нещо да кажеш , а ?! Хората не пасат трева бе тарикат смотан !

25.12 2014 в 17:21

,,,Каролев, тук с конкуренцията донякъде, основание имаш, но регулатора сигурно тотално липсва, а и май тудно се диша във връта на Валентин Златев,,,а !!!!!!!

25.12 2014 в 12:18

Тъй като има по-малко конкуренция в някакъв етап от доставката/рафинирането/дистрибуцията на гориво.

24.12 2014 в 15:05

Как като какъв, бе всезнайко? Ти не си ли съветник на управляващите? Нали си голям разбирач?Ясно те пита човекът- защо в страни с по-висок акциз и по-високи заплати (тоест разходи за производство) от тук бензинът е по-евтин? Не те пита как се прави кашкавал или какво има в "Шанел №5". Отговори му!

22.12 2014 в 22:38

Каквото и да ви говоря, лъжа е. Аз сам не си вярвам, за вас не знам. Факт е само, че съм жалко, долно, небръснато и безполезно ченгенце, доносник и агентче трета класа.

22.12 2014 в 21:26

Упсс, забравих - Каролев, много ми хареса как как го наблъска онзи наглец в коридора, моите уважения. Чудесно мъжко държане, понякога възгледите трябва да се отстояват и малко по-твърдо.

Както казва една (северно)корейска поговорка: "Законът е далече, а юмрукът близо!". При увеличение на цените и коктейл "Молотов" ще свърши работа де...

22.12 2014 в 21:20

ОК, по изключение няма да хейтвам, радвам се че Каролев се върна да отговаря, както правеше преди, приятно съм изненадан.

Просто си мисля, че политиците нямат кураж да отключат растеж на цените на електроенергията и водата, а населението като цяло няма средства да понесе подобно увеличение.

Все пак си мисля, че растежът на доходите трябва да изпреварва растежът на цените. Вероятно това не е точно тезата на икономическите либерасти, по-скоро на здравият разум. Просто не виждам кое правителство би се задържало стабилно по-дълго на власт, ако тръгне да качва цени при това ниско ниво на доходи.

22.12 2014 в 15:33

Прав си, ама като гледам министрите Му, ти като съветник си заприличал на "сламката" за българина-удавник.....
Та, затова съм се "хванал" за теб де... нищо лично! :)