Чалгария

Калин Илиев Последна промяна на 03 юли 2014 в 13:45 11525 4

Сънят на разума ражда Чудовища.
Франсиско Гоя

Нашата страна отдавна не е на три морета, но това не е най-страшното. Страни, далеч по-малки от нас, не така красиви и без море, са притегателни за своите граждани и емигрантите от цял свят, най-вече за младите, също и за нашите деца.

Нашата страна е страна на три блата. Блатата на политическата чалга.

Да погледнем ухилената физиономия на президента. Той или рекламира вместо нашите планини тези на Колорадо, или подарява 200-килограмово златно яйце на стъписания папа, или поздравява чешкия президент Вацлав Клаус като такъв на Полша. Няма съмнение, Плевнелиев е звездата на Институционалната чалга. В негово лице президентството е своеобразен самодеен хор, където е важен патосът, бликащият ентусиазъм и най-вече – участието по фестивали.

Любимецът на лелите и чичковците с ниски чела Бат Бойко е най-възрастният картотекиран футболист, посреща по халат патриарха на българската църква в болница, снима се с увиснали на мускулите му журналистки и плаши народа, че идва потоп. За да се върне на власт, е готов на всичко, напоследък бе особено активен в участието си по предизвикване фалит на банковата система. Най-запомнящите му снимки са в стил Кръстника и като генерал. Създаде собствен стил в чалгата – Генералска чалга. Интонацията напомня ранните мафиотско-героични тоналности на преселилия се в отвъдното Карамански, но Бат Бойко си е още тук. И след неговите песни в обществото зейват отдавна забравени пропасти на омраза, рекет и полицейщина. И най-вече на чалга, защото той е нейният генерален солист.

По-късно чалгата навлезе в жанра на Баладата. Публичната целувка между Станишев и Местан надмина по своята експресивност дори дискретна мъжка самотност от шезлонгите, където лидерът на БСП се наслаждаваше на тишината и Вигенин. Но независимо от целувката на двамата лидери, резултатът е повече от трагичен, както винаги, когато БСП случайно се докопа до властта. Най-ужасното от този провал е, че обърканата и дълбоко порочна коалиция с ДПС и разпадащата се социалистическа партия насила ще върнат на власт глутницата ГЕРБ.

В образа на Пеевски ритмите неочаквано се смениха и ръмжането им може да бъде определено като Животинска чалга. Хората по българските земи се подплашиха и побягнаха кой накъдето му видят очите, които имат спестявания – към банките. Ръмжането обаче не спира и предстоят кървави развръзки. С герои, за които стана дума по-горе и такива, които избягаха надалеч.Дойде ред на Спортната чалга. Нейният солист не случайно носи прякора Дудука, израснал е по родните чалготеки. Днес е първи популист, пече кебапчета, позира във фитнес клубовете, воден от лозунга :”Здрав дух – здраво тяло”. Николай Бареков е позор за родната журналистика, родния Пловдив и повярвалите му кандидати за слава. Позор e за самата чалга. Догадки на него е излишно да се правят. Бареков ще изпълнява ролята на пътуващ чалга певец, във фантазиите си кандидат за премиер, докато има заплащане. То приключи.

Идва ред на най-интересната чалга, с аромата на карнавал, случва се в Габрово. Става дума за Карнавалната чалга. Наскоро тук се проведе изнесено заседание на Комитета на регионите – представително за някогашния Български Манчестър. По инициатива на услужливи ентусиасти, с одобрението на кметицата Таня Христова, пред залата на провеждащото се международно събитие са изложени две огромни кукли. Навярно взети от складовете, където се съхраняват експонатите от скучните напоследък и приличащи си като две капки вода ежегодни карнавали на хумора и сатирата. Двете фигури са на самата кметица и нейния политически и житейски опекун Томислав Дончев, сега евродепутат, бивш министър и кмет на Габрово. Очаква се фигурите да останат на публични места, за да красят града, да му предават по-европейски вид, но също и да дават мъдри съвети на гражданите. 

Паноптикумът е пълен. И може да бъде продължен, но е твърде потискащо. Затова ще завърша с цитат на Йожен Йонеско:” Носорозите са отвън, тичат, ще ни смачкат! Има ли останали хора?”

И с въпрос:Така ли ще живеят децата ни?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.07 2014 в 20:37

Да така ще живеят страната на простацитве. Моите се изнесоха от тая лайняна страна. Кво чакате, от държава, пардон място, от което четвърт век, само лайна се произвеждат

03.07 2014 в 18:34

Що така бе, Миме!?
Нещо като недоизклатен ми звучиш по повод Габрово!
Защо иначе ще си чалгазираш и родният град!?