Улицата дебне - 2

Калин Илиев Последна промяна на 16 юни 2013 в 14:13 12084 38

Калин Илиев
Калин Илиев

Наскоро написах за Улицата следното:

„Привидно тя си свърши работата и се оттегли в гората на близките спомени. Но само привидно. Улицата е зад ъгъла и дебне. Диша тежко, не защото е преяла, напротив, подута е от камъни, бутилки и няколко домата за цвят. Диша недоволно, винаги са я лъгали и уж знае това, а отново я излъгаха; ядосва се най-вече на себе си, което прави гневът й невидим, но зловещ. Улицата вдишва, но не издишва, издишването й ще бъде изведнъж.”

В това първо парче за Улицата имах предвид протестите от февруари-март тази година. Същите, които детронираха правителството на одиозната мутро-полицейска камарила ГЕРБ.

Същото парче обаче беше предназначено за следващите управляващи. Става дума за кабинета Орешарски. За съжаление обаче новите власт имащи не обичат да четат, не искат да се учат и не са забравили нищо старо.

Защото това, което се случи пред очите ни,

бе пълен абсурд

Назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС бe шокиращо по няколко причини . Тази персона преди години беше лично уволнявана от Сергей Станишев, едва ли без причина. Повторното му публично пласиране/оттеглянето му не оневинява никого/ навярно бе свързано с неясни договорки, дори натиск. Правителството и неговите ментори добре знаят кой е Пеевски, наясно са с биографията и профила му. Ако пък не са, пропускът им е недопустим, а липсата на публично обсъждане на кандидатурата в парламента бе съзнателен и твърде обиден ход: за президента, опозицията и за всички нас – Улицата.

Накрая – няколко думи за физиогномичната прилика между хората и животните. Според научните изследвания и теории в тази посока, приликите между даден индивид и определено животно в голяма степен характеризират и са определящи за поведението на индивида. Спомнете си на кое животно бе оприличен Делян Пеевски и този образ обиколи Фейсбук, беше на десетки плакати сред протестиращите на площада вечерта на 14 юни.

Ето мнението на учените:

„ Този тип хора се счита за едни от най-ненавистните. Белязаните от този тип имат дебело лице, месести и извити устни, големите уши тук се явяват като признак на вулгарност. Челото е малко и стеснено на горната част. Очите са близо до носа, погледът е отблъскващ. Шията е къса и месеста. В движенията и жестовете има нещо низко.”

Разбираемо е негодуванието в обществото срещу номинацията и назначаването на този човек на един от най-важните постове в държавата. Разбираема е и разразилата се срещу правителството буря на протести.

Най-интересното в случая обаче не бе наглото и безпардонно гласуване в парламента в рамките на петнайсет минути. Нито интригата с лошо изиграния театър за постигане на нужния кворум, в него участваха както АТАКА, така и ГЕРБ – самият Борисов странно не гласува срещу номинацията на Делян Пеевски. А може би реакцията на Борисов, Цветанов и тяхната охранителна партия ГЕРБ не бе никак случайна – скандалният избор бе добре дошъл за тях.

Въпросът на въпросите обаче е:

Защо беше избран този човек на този пост?

Обяснението има различни жанрове. Първият и най-простият е приказният – огромният, свиреп глиган трябваше да пребори застаряващия лъв с играещо кръвно налягане и следващата го по петите бързонога и най-вече креслива хиена; да промени статуквото в политическата джунгла. Спомнете си светкавичните сигнали на Борисов и Цветанов, че Пеевски готви за тях бърза саморазправа – арести, натиск и едва ли не убийство.

Следващият жанр е криминалният екшън. Според него задачата на новия шеф на ДАНС бе да подсигури пренасочване на контрабандните канали в ръцете на новите видими политически властелини и техните по-малко видими ментори. В същия жанр е и запазване парите на държавните предприятия в банката, ръководена от Цветан Василев.

Другият публично оповестен жанр с международно участие е политически трилър и в него става дума за промяна на политическата ни преориентация в няколко посоки едновременно – към Русия, Турция и Близкия Изток.

Във всичко, казано по-горе, очевидно има истина.

Ето защо Улицата изпусна въздуха си на 14 юни

Нейното вдишване трая по-малко от три месеца. Навярно затова и издишването й не бе така масово както през зимата. Но вече започна. И ще продължи.

Днес Улицата явно си е взела урок от зимата. Очевидно радикалната й намеса през февруари-март и предсрочните избори не доведоха до очаквания резултат. Нейният глас остана без представителство в новото Народно събрание, а енергията й бе употребена от кукловодите, скрити зад сегашните партии в парламента. Същите се готвят отново да го направят. Разчитат неорганизираността на протестиращите и противоречията между истинските десни партии.

Този път обаче ще останат изненадани. Протестиращите са други, различни от онези през зимата, голяма част от тях са познати, но свежи лица от България на гражданите, ДСБ и СДС. Опитите на активисти на ГЕРБ и техните марионетки ВМРО, РЗС и „Гражданска лига на България” на Гамизов да яхнат протеста трябва да бъдат пресечени.

Защото на Улицата не можеш да се скриеш, ясно се вижда кой кой е и за какво е дошъл. Защото Улицата има свойството да изглажда противоречията от партийните централи, личните недоразумения и амбиции. На Улицата всички са равни и гледат в една посока, разговарят помежду си, кроят общи планове.

Какъвто и да е резултатът от протестите, те вече отбелязаха успех.

Представителите на истинските десни партии се обединяват

И скоро ще бъдат готови за битка. За да помогнат на страната да се измъкне от подземието, където властват чудовищата на Прехода – БСП на Първанов и Станишeв и ДПС на Доган и Пеевски. И най-голямото от тях – ГЕРБ на Борисов и Цветанов.

Докато не се случи това, ще продължаваме да живеем в животинската ферма на Оруел. И пред смаяните ни очи ще се сменят единствено гастролиращите на политическата сцена животни.

А ние ще продължаваме да грухтим до затъпяване: „Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2013 в 16:27

Лелее, ще ме разплачеш!

" ... Протестиращите са други, различни от онези през зимата, голяма част от тях са познати, но свежи лица от България на гражданите, ДСБ и СДС."

Абе драскач, ти мръсната партизанка Кунева ли пробутваш за "свежо лице"?
Що не се гръмнеш, бе?... Платен слагачо на "Новите" десни! Отпочнаха се манипулациите с "невинните" намеци. Ама НЕМА ДА МИНАТ.

Ако Радан Кънев се гушне с Пръмова-Кунева, тогава ще е чуеш наистина и последното издихание на ДСБ. И изобщо на старото дясно ... Да не говорим, че в същата Коалиция Кунева е поканила и една етническа партия (клонинг на ДПС) и една националистическа! Нищо ново под слънцето, ама пак казвам - НЕМА ДА СТАНЕ! Тоя филм сме го гледали.
... Поеми въздух и къш!

30.06 2013 в 18:44

http://www.vbox7.com/play:d209f8b1

http://www.vbox7.com/play:0949070a

Тва е! ;) :)

29.06 2013 в 21:57

Всичко добре, обаче оставам с впечатление, че УЛИЦАТА е резервирана за "свежи лица от България на гражданите, ДСБ и СДС". (Илиев, подреждането случайно ли е?) Какво пак реанимирате тези мързели, които не си мръднаха задниците да си потегнат партийте, ами само сметки правят за това с кой как кога и къде да се коалират, че да влязат в парламента? И после като влязат - КАКВО? Не беше ли Костов, който подкрепяше Мутрата 3 1/2 години? каква опозиция беше ДСБ на ГЕРБ? В предишния парламент въобще опозиция имаше ли? И с какво Кунева и наобиколилите я кариеристи от костовата партия са по-различни от ГЕРБ?
Абе хора, защо пак ни заблуждавате? Този провал костов - още по-големия сдс/дс - кунева с комунистическото си и парично минало? - за 3 месеца могат ли да се оправят - да влязат в парламента и да разчитаме, че ще управляват ЧЕСТНО И ДОСТОЙНО? Ако вие самите сте заблудени - поне не си хабете енергията другите да заблуждавате - защото няма да можете. народът е казал - бързата кучка - слепи ги ражда. Аз за такива слепи кучета - няма да гласувам.

29.06 2013 в 15:36

Кой разкара ДС дипломатите от Външно Министерство? Кой извади списъка в Държавната администрация със ДС служители? Кой бе другарю Кутев и кутевчетата, кой бе другарю Добрев и добревчетата. Напъпли ли сте навсякъде червени гниди да обеснявате че ГЕРБ бил по зле от БКП.

29.06 2013 в 06:12

ммм това го бях подминал обаче ми харесва тоя автор си знае нещата как са особено алегорията да и е прав пеевски го сложиха специално за да стъпи на врата на боко и цвъки и да ги превърне в мърши квито са си тия двамата по природа щото преди алексей петров се осра и не можа да им държи контра но той и нямаше такава силна позиция обаче цвъки знаеше за това предварително и герб се бяха подготвили и цялата работа с тия протести е двамата мърлячи да отърват кожата но се надявам силно те да не успеят щото са гадове и не заслужават нищо добро дори трябва сега някой друг да свърши черната работа вместо пеевски и му пожелавам на добър час стискам му палци това е благородно дело въвеждане ред в джунглата долу герб долу герб долу герб

23.06 2013 в 14:02

А бе, Върховния Aрх., как не се намери статия или мнение, които да разбереш, преди да дращиш?
Но, понеже ни задължават да сме политкоректни и към добитъка, няма да ти казвам диагнозата ти.

21.06 2013 в 09:12

Нямаме! ГЕРБ не е дясна партия. Нито лява. Никаква не е. Вземи си хонорара и изчезвай!

21.06 2013 в 09:10

Вие не правите разлика между нормална партия и клика, групировка. ГЕРБ НЕ Е и не мое да бъде партия. Още по-малко демократична!

20.06 2013 в 23:26

Ако на теб ти плащат, на мен не. За разлика от теб аз протестирам днес, а не с платените от БСП, Атака и Пеевски лумпени. Прегледай кой гласува за ГЕРБ и ще видиш много от тях на протеста, а не скрити да пишат против тях и да се надяват някой да им се лигави и да ги възхвалява. ВМРО са пологите на БСП, къде ги видя автора при ГЕРБ, просто нямам думи.
Много ограничени сте станали с това зомбиране или нещо друго, ГЕРБ плаща, ГЕРБ праща автобуси и т.н. освен БСП, ДПС и АТАКА друг не плаща. Малко е трудно да платиш на 1,1мил. души., защото десните партии са подлоги на БСП, създадени специално от тях за да имат опозиция. Зелените са същите, питайте ги къде бяха като се заменяха горите другарите от БСП- ще ти кажа получиха по едно проектче за 1-2мил. евро и не гъкнаха, но при ГЕРБ им спряха хранилката, както и на платените политолози, социолози и др. като теб може би...........Какво като се върне ГЕРБ, улицата няма да позволи да прави такива радикални грешки, а на Костов и др. платени десни и сие ще кажа почивайте в мир.................

18.06 2013 в 14:35

Кой е този Оф, дето хитро подвира най-големите престъпници - Герб, ОП Герб, което означава Охранителна партия Герб, за да охранява крадците и заграбеното. внимавайте, ей! Човекът не е написал такава хубава приказка за възрастни, за да се правим на ощипани.