Събития и случки на 2 януари

OFFNews 02 януари 2016 в 04:55 3208 0

Ниагарски водопад

Снимка Архив

Ниагарският водопад е обект на първите в света междуправителствени екологични споразумения.

В България

1835 В Габрово е открито първото взаимно училище. Инициативата е на възрожденеца Васил Априлов и на влиятелни търговски фамилии от града.

1891 Първо оперно представление в България. Изнася го столичната "Драматическо-оперна трупа" в читалище "Славянска беседа".

1900 Стачка подемат пернишките миньори.

1903 В Солун започва общ конгрес на ВМОРО (до 4 с. м.) Той взема решение за въстание в Македония и Одринско.

1912 В жп гарите на София, Пловдив и Плевен са монтирани първите в България телефонни кабини.

1936 Започва да се тегли държавна лотария. За първите дялове са пуснати 200 000 билета по 100 лева.

1941 Премиерът Богдан Филов посещава Хитлер в резиденцията му Оберзалцберг. Там е договорено присъединяването на България към Тристранния пакт (Германия, Италия и Япония), на практика – нейното реално влизане във Втората световна война.

1958 Пусната е в експлоатация ВЕЦ „Батак“ - първата българска подземна електроцентрала.

1979 Излиза брой 1 на в. „АБВ“ - седмичник за книгата, издание на Комитета по печата.

1981 Обявен е Народният парк „Сините камъни“, в околностите на Сливен.

1988 Родено е първото в България бебе, заченато „ин витро“.


По света

1492 Защитниците на Гранада - последната арабска територия в Испания, се предават пред силите на крал Фердинанд II и кралица Исабела I.

1905 Русия губи своята важна военноморска база Порт Артур, в Китай. (През февруари предната година с изненадващ удар на Япония пак там е започнала руско-японската война.) През март 1905 г. сухопътни войски на Русия са разбити при китайския град Шенян, а през май е катастрофалната за нейния флот битка при Цушима.

1929 САЩ и Канада се договарят заедно да опазват граничния Ниагарски водопад. Първите мерки за неговата защита са взети през 1885 г., когато и в двете страни са уредени национални паркове; ограничен е достъпът на частни предприемачи.
Спогодбата от 1929-та е насочена към забавяне на ерозията при водопада и същевременно към по-висок добив на електроенергия от него. Разрешават строителни работи за два милиона щатски долара (близо 27,5 милиона съвременни щ.д.), с които се поставят подводни съоръжения в река Ниагара. С тях най-силните течения се отклоняват към по-плитки зони. Така натоварването върху скалите се разпределя по-равномерно, същевременно водопадът става още по-атрактивен.

1971 В Глазгоу, Шотландия, 66 души загиват, когато част от стадион се срива след футболен мач. Според разследването стълбите и парапетите просто не са издържали тежестта и напора на зрителите, бързащи да си отидат.

1980 Президентът на САЩ Джими Картър внася искане до Сената да забави ратифицирането на подписания със СССР договор за контрол на въоръженията. Това е политически отговор на съветското нахлуване в Афганистан в края на 1979 г. и обикновено се смята за край на „разведряването”, белязало по-голямата част от 70-те години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!