Безплатни консултации за интимно здраве тази неделя в София

ОFFNews 23 март 2018 в 16:33 25367 0

В България има над 20 сексуално предавани инфекции, които могат да попречат на нормалното зачеване, бременност и раждане. Дори да не планирате дете в скоро време, рисковете за интимното здраве са на лице, особено ако не се грижите за себе си.

За това "Туксиодо" и Bulgaria Mall стартират кампанията "Здравей, Любов", която цели да подобри информираността относно сексуалното здраве, като се обръща специално внимание на младите жени и мъже в България. 

Фактите показват, че добрите навици при грижата за сексуалното здраве не се изчерпват с броя на сексуалните партньори, или доверието между тях. Тревожно високите нива на аборти в страните от Източна Европа, сред които е България /годишно около 30 000 аборта по данни на НСИ/ и изоставени деца /средно едно на всеки 5 часа, по данни на УНИЦЕФ за България/, свидетелстват за ниска сексуална култура.

Голяма част от жените, които целят отлагане или избягване на бременност, не използват надеждни методи за контрацепция и това повдига въпроса как и защо младите жени предпочитат да рискуват наложителна последваща лекарска намеса, която може да се окаже скъпа, продължителна, а често пъти създава и опасност при бъдещи опити за зачеване и износване на здраво бебе.

В много общности в България и днес се възприема за срамно да се купуват презервативи, особено от жени, заради „мисълта за поколенията“. При това често се оказва натиск, който води до необмислени решения. Широко разпространено мнение е, че съвременните контрацептиви са вредни за здравето, докато доверието към метода на прекъсване на сексуалния акт /withdrawal/ се подсилва чрез модерния акцент върху естествените продукти и движението „натуралното е здравословно“. Действително, прекъсването на акта е безплатно и не изисква предварителна подготовка, винаги е на разположение и може да се използва спонтанно, а при евентуален „пробив в системата“ винаги може да се прибегне до аборт. Все още битува и схващането, че правилното прекъсване на акта показва опита на любовника, както и свидетелства за степента на доверие и интимност между мъжа и жената.

Последиците от рисковия сексуален акт обаче могат да бъдат травмиращи – като аборта, който оставя следа за цял живот и често се оказва причина за разрушаване на връзката.

С кампанията „Здравей, Любов“ "Туксидо", Bulgaria Mall и inmedio искат да кажат на всички влюбени, че е важно да се грижат за своето сексуално здраве.

Кога и къде?

На 25 март, от 11:30 часа в Bulgaria Mall, ниво +2 ще се проведе безплатна среща-консултация за младите дами с д-р Росица Денчева. Тя е всепризнат здравен специалист, отдаден на диагностиката и лечението на полово-предавани инфекции, както и разработване на програми за тяхната профилактика и във връзка с влиянието върху репродуктивното здраве.

Пълна информация за лекцията, ще откриете във Фейсбук събитието, на Фейсбук страницата на "Туксидо" или Фейсбук страницата на Bulgaria Mall.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови