Владимир Зеленский - комикът, който като на шега може да стане президент

Вероника Шербанова 01 април 2019 в 17:20 10463 0

Снимка Reuters

Комикът Владимир Зеленский спечели първия тур на изборите в Украйна, като получи над 30% от гласовете - почти двойно повече от действащия президент Петро Порошенко. 

Според преброени 85 на сто от бюлетините Зеленский получава 30,33% от гласовете, Порошенко - 16,01%, а бившият премиер Юлия Тимошенко - 13,29%. Така Зеленский ще се изправи срещу Порошенко на втория тур на 21 април.

41-годишният Владимир Зеленский е син на университетски професор. Завършил е право. 

През 90-те години на миналия век Зеленский участва във Висшата лига на КВН - хумористична телевизионна игра в Русия, в която един срещу друг се изправят отбори от различни градове или университети, като представят скечове и импровизации, а жури оценява и определя победител. Заради разногласия с дългогодишния водещ на предаването - Александър Масляков, се връща в Украйна, където след 2000 г. започва възходът му като шоумен и телевизионен водещ. 

В края на 2003 г. украинският канал „1+1“ предлага на отбора на Зеленский „95-и квартал“ - на името на квартал в родния му Кривой Рог, да направи серия концерти. През следващата година започва да се излъчва шоуто „Вечерний квартал“, чийто идеолог, автор, режисьор и водещ е Зеленский.

Шоуто бързо набира популярност. В същото време „95-и квартал“ прераства в студия „Квартал-95“ със собственици Владимир Зеленский, Борис и Сергей Шефир и Андрей Яковлев. Студията пуска няколко предавания и пише сценарии за филми и телевизионни предавания.

Зеленский участва в украинската версия на Dancing with the stars и двамата с партньорката му печелят зрителския вот.

След края на предаването той се превръща в един от най-търсените комедианти в украинските телевизии – участва в новогодишни мюзикъли, шоу програми, става водещ на концерти и предавания, включително в Русия, пише телевизионни и филмови сценарии. Снима се и в няколко филма.

През 2011 г. води заедно с Филип Киркоров руската версия на X-factor, а две години по-късно е водещ и на музикалното шоу „Хочу V ВИА Гру“.

През 2013 г. Зеленский подкрепя Майдана и изнася концерти пред украински военни, участвали в бойните действия в Донбас. Той се изказва и против пускането в Украйна на руски културни дейци.

През 2015 г. телевизия „1+1“ започва да излъчва сериала „Слуга на народа“ със слоган „История на следващия президент“. В момента излиза третия сезон на сериала. В него Зеленский изграе ролята на учителя по история Василий Голобородко, който излива гнева си от ситуацията в страната. Ученик от класа му заснема монолога му с телефона си и пуска клипа в интернет, където той получава милиони гледания. Голобородко става много популярен. Убеден е от учениците си да се кандидатира за президент и печели. Той започва да се бори с корупцията и даже попада в затвора, след като опонентите му фалшифицират следващите избори. 

Владимир Зеленский е женен за своя съученичка – Елена Кияшко. Двамата имат две деца – Александра и Кирил.
През 2017 г. Зеленский декларира доход от 7,3 млн. гривни. Има къща, а членовете на семейството му – 5 апартамента, 4 в Киев и 1 в Ялта.

Свързват Зеленский с олигарха Игор Коломойский, собственик на телевизия „1+1“, където излизат предаванията на комика, макар че и двамата отричат такова сътрудничество. Точно в ефира на тази телевизия Зеленский обявява кандидатурата си за президент в новогодишната нощ.

Месеци преди това в общественото пространство се носят предположенията, че ще се кандидатира. В новогодишната нощ обаче Зеленский изнася реч, подобна на традиционното президентско слово, заради което е изместено изявлението на президента Петро Порошенко.

Само месец по-късно социологическите проучвания го поставят на първо място в надпреварата.

Владимир Зеленский обещава да даде властта в ръцете на народа с помощта на референдуми, да изкорени корупцията, да вдигне заплатите и пенсиите, да построи хубави пътища, обещава да спре войната в Източна Украйна, справедливост и безопасност в страната, без да казва обаче как точно ще постигне всичко това. В една от редките си изяви в телевизионно предаване по време на кампанията той отговаря кратко на този въпрос - „Само чрез преговори“.

Според анализаторите успехът на Зеленский се дължи на това, че той изглежда като алтернатива на досегашните политици. Той привлича младите избиратели, които малко се интересуват от политика и на които е известен от комедийните му предавания. Привлича и тези, които са разочаровани от състоянието, в което се намира държавата.

По време на кампанията той се отличава значително от своите опоненти – не прави политически изявления, не дава пресконференции, не организира митинги. Той не променя графика на изявите си, което също изиграва положителна роля – позволява му да напомня постоянно за себе си, като го отделя от останалите кандидати. Не критикува лични кандидатите си, но скечовете на студията му правят това вместо него.

Освен това много от избирателите го отъждествяват с честния и безкомпромисен герой, който играе в "Слуга на народа", а други просто са зажаднели за промяна. 

Така, като на шега, Зеленский се е запътил към балотажа с президента Петро Порошенко и е много вероятно да успее да го победи. 

Най-важното
Всички новини