Напоследък сме толкова разединени, мненията ни са толкова поляризирани, мятаме се от крайност в крайност...
Дали защото навън върлува болест, дали защото постоянно сме в предизборна и кризисна обстановка, дали заради нещо друго, но позитивните и цветни новини сякаш изчезнаха напълно от дневния ни ред.
А такива има. И една такава новина е появата на една нова книга. Книга с особено име - "Готви умно".
Книга, която няма за цел да ви даде поука, да ви налива експертиза в главите. Книга с паниран цвят от тиквички на корицата си.
Авторите на книгата са семейство от почти четвърт век. Десислава и Стоян Георгиеви са артистично семейство - тя е художник, а той - учил е продуцентство и е създател на успешни сайтове. Но тяхната страст е кулинарията във всичките и форми. Страст, която на шега започва да се превръща постепенно в тяхна професия.
Днес те имат студио за професионална кулинарна фотография и видео, както и кулинарен сайт - goodlife.bg
Раждането на една кулинарна книга
Покрай професията на Деси и Стоян - тя е фууд стилист и готвач, а той - кулинарен фотограф и видеограф - им хрумва да направят един експеримент. Те решават да снимат онова, което хапват у дома всеки ден. И така започват да се трупат много ястия, които хем са такива, които можете да си сготвите у дома, хем са по-специални.
Както казва техен приятел, който е професионален готвач и е снимал приготвяне на храна в тяхното студио, "вие ни гледахте как готвим и в един момент станахте по-добри от нас".
Така с натрупване на различни рецепти, които Стоян и Деси приготвят у дома и ги снимат по всички стандарти на съвременната кулинарна фотография, постепенно започва да се ражда идеята за кулинарна книга. Книга, която хем не предлага невъзможни за готвене у дома ястия, хем предлага всички съвременни кулинарни техники, които да можете да сготвите и вие, без да сте професионални готвачи.
За френската лучена супа
"Френската лучена супа се прави с няколко продукта. Бульон, лук, масло, малко бяло вино и малко хубаво сирене. Но ако е толкова лесно да я направите, защо толкова често попадаме на отчайващи купи с рядка, безвкусна лучена вода? Или, което е още по-зле, остър изгорен лучен бульон? Или, което е дори още по-зле: мътна, мазна каша? Подобно на много елементарни ястия, резултатът зависи от нацелването на правилната техника и употребата на точните продукти" - казват Стоян и Деси.
Философията на книгата им "Готви умно" е точно такава - пазарувайте умно, гответе умно и планирайте времето за готвене умно.
Стоян: "Покрай професията ни и нашето студио ние се срещаме и работим с много професионални готвачи. От опита, който натрупахме за последните десет години, достигнахме до доста идеи как например всяка една рецепта да става по-лесно. Освен това да има много вкус, а и не на последно място да изглежда по-добре."
Деси: "Българите, например, ядат много боб, ориз и картофи. Ние се опитахме да избягаме от стандарта - в книгата отново има доста ястия точно с тези продукти. Но не по начина, по който постоянно се готвят."
И точно поради тази причина в книгата можете да намерите риба с боб, в чийто сос се използва тахан. С прости продукти, които използваме постоянно, се приготвя нещо различно. Например класическата, култова скумрия - отново изпечена на скара, но със севиче от домати.
Простите неща винаги са вкусни. Но френската лучена супа, за да се превърне в истинска френска лучена супа, трябва да се готви два часа. И нито минута по-малко. Това е времето, което трябва да отделите, за да хапнете истинска супа, а не някаква помия. И тук Стоян и Деси са безкомпромисни...
Да добавим вкус към храната си
Част от идеята на умното готвене е именно такава - как да добавим малко допълнителен вкус към най-простите и обикновени ястия. Стоян и Деси са изключително изобретателни в това отношение.
От предварително приготвения в почивните дни бульон, който можете да замразите във формички за лед, та до различни топинги и сосове. Деси ги нарича "хитри допълнения към храната" - сладко от люти чушки например. Или различни видове домашна майонеза - с кимчи, с черен чесън, със саламурика.
Стоян уточнява, че книгата им не е елитарна, а за всички. Книга, която просто може да ни улесни живота. А и да ни накара да се отнасяме с повече уважение към продуктите...
Продуктите
Казват, че човек бил това, което яде.
Знаете - напоследък, покрай COVID-19 пандемията се водят сериозно спорове в обществото ни - дали високата ни смъртност се дължи на болестта или на това, че сме си болнави, като част от причината е, че се тъпчем с боклуци.
"Идеята ни е, когато се храниш, да хапнеш нещо, за което утре да се сетиш и да кажеш - еха, какво ядох снощи. А не просто да се натъпчеш" - казва Деси.
"Обществото ни е толкова болно - при това във всички отношения - именно заради храната. Според мен оттам тръгва всичко" - допълва Стоян. - "Гледам как хората пазаруват. Покрай работата ни постоянно обикалям всички магазини и хипермаркети. Пазарът на съвременния българин представлява пълнене на количката с най-евтините продукти, без значение какво е качеството им. Това трябва да се промени."
А можем ли да се храним евтино и качествено?
Стоян и Деси са категорични - можем. Например - защо да не си купим промоционални продукти, които са качествени. Тази седмица например в един от големите хипермаркети имаше промоция на свинско бонфиле. И всяка седмица изпадат оферти, които могат да ви помогнат да сготвите нещо специално, без да профукате семейния бюджет.
Сигурно заради това, че у нас хората са живели бедно, някои неща са странни, споделя Стоян. Например тиквичките. Прост и евтин продукт. Който у нас, кой знае защо, се чака да стане голям, че тогава да го ядем. А той е вкусен, когато е малък.
Но има светлина в тунела. От наблюденията на Стоян и Деси, които всекидневно се сблъскват с пазара на продукти, той се променя. Появяват се неща, които преди сякаш ги нямаше - малки краставички, цвят от тиквички. Много модерен става зеленчукът кейл. А тиквичките вече са по-малки. Промяна има. Но за да се случи тази промяна, е важно да има търсене. Да търсим качествените продукти и да не мааме евтини кренвирши кюфтета, в които не знаем дали има месо, само защото струват 50 стотинки...
"Готви умно" и нейната мисия
Стоян и Деси са избрали да не продават книгата си в книжарници. Който желае да притежава тази домашна кулинарна библия със 150 рецепти, може да си я поръча оттук:
Или да си я купи директно от студиото на Goodlife.bg на ул. "Нишава" 37 или в LA Cave du Moulin на ул. "Солунска" 33 в София.
Но тази книга няма да е последната от артистичното семейство. В момента те са се захванали с амбициозен проект за книга, която ще включва сезонна кухня. Ще работят по книгата точно една календарна година, за да включат вътре всички рецепти, които са свързани с четирите сезона у нас.
Храната като общност
Знаете колко сме разделени напоследък. Няма тема, по която да не можем да се скараме. И ето тук идеята на умното готвене на Стоян и Деси излиза от рамките на една кулинарна книга.
Ние сме толкова разделени по всички теми. Но има една тема, която би могла да ни обедини. И тази идея е храната. И създаването на кулинарни общности.
Да седнем на една маса. Да хапнем качествена храна. И да постигнем поне за половин час мир. И разбирателство.
Говорейки си именно това, ние се разделяме. Аз вземам своята книга и си тръгвам.
А вие започнете от семейството си. Седнете всички на вечеря. Хапнете нещо вкусно. И поне за малко забравете за тревогите си.
Днес Стоян и Деси ни учат как се готви умно. А утре вие ни изненадайте - научете ни как оттук нататък да живеем умно.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)