Почина Бернар Тапи: символ на най-доброто и най-лошото в капитализма

OFFNews 03 октомври 2021 в 17:16 9615 0

Снимка Getty Images

Една от най-разпознаваемите личности във Франция, бизнесменът, собственикът на футболен клуб и политик Бернар Тапи почина на 78 г. днес, 3 октомври.

Тапи беше диагностициран с рак на стомаха преди четири години. Починал е спокойно, сред семейството си, се казват те в изявление, цитирано от Би Би Си.

Тапи е притежавал Adidas, ФК "Олимпик Марсилия", бил е и министър при президента Франсоа Митеран. Бил е и в затвора. За себе си казва, че ако има нещо, което умее да прави, то това нещо е... тесто, пише AFP, която разказва историята му.

Наричан е "символ на най-доброто и най-лошото в капитализма на свободния пазар". Натрупва огромно състояние. После го губи. През 2015 г. признава: "Съсипан съм. Нямам нищо". Но пак забогатява.

Бернар Тапи е роден в окупиран Париж на 26 януари 1943 г.

Поотраснал, денем той се прехранва с продажба на телевизори в работническия квартал "Белвил", а нощем - с пеене.

Започва да придобива фалиращи компании и така придобива мини империя до 30-годишната си възраст. За няколко години броят им е 50.

През 1990 г. купува германския гигант за спортни облекла Adidas.

Демонстрира състояние: купува огромна къща в Париж, редица имения на Френската ривиера, 72-метрова яхта.

Става собственик и на отбор по колоездене. Той два пъти печели "Тур дьо Франс". 

През 1986 г. купува един от най-обичаните футболни клубове във Франция - "Олимпик Марсилия". Извежда отбора до пет последователни триумфа в лигата и до титлата в Шампионската лига през 1993 г.

Следва политическа кариера. Печели избори за френския парламент през 1989 и 1993 г. и става евродепутат през 1994 г. Преди това за кратко е министър при президента Франсоа Митеран.

Баща е на 4 деца.

Проблемите започват, когато се сблъсква с проблеми със закона, включително за уреждане на мачове в Марсилия. Обвиненията петнят името на отбора. Играчи от по-малък клуб признават, че са приели подкупи, за да позволят на "Марсилия" да победи преди финала на Шампионската лига. Заради това Тапи лежи 6 месеца в затвора през 1997 г. Част от тях е в изолатор.

Аферата срива бизнес империята му. Фалира. Забранено му е да е директор на компания и обществена длъжност. Тапи е съкрушен. Уменията му в шоубизнеса го изтласкват отново нагоре. Насочва секъм актьорството. В популярен тв сериал играе полицейски инспектор.

През 2008 г. правителствен арбитражен орган признава, че е станал жертва на измама, когато е продал Adidas през 1993 г., като постановява, че марката е била подценена. Получава 404 млн. евро обезщетение - шокиращ размер за Франция. Тапи плаща дълговете си и купува френската издателска група Hersant, редица имоти и още една яхта, която кръщава "Reborn".

Делото е обжалвано и през май 2017 г. съдът му нарежда да върне парите. Тапи отново е разорен.

След като ракът му става публично достояние, Тапи заявява, че "ще се бори, както винаги е правил". Мисълта за смъртта "изобщо не ме притеснява" - казва пред "Льо Монд". "Трябва да съм луд, за да не съм доволен от живота си."

През юли 2019 г. е оправдан по обвинения в измама на държавата по делото за спорния арбитраж. Но срещу него е заведено ново дело. Процесът започна през май. Тапи вече е в тежко състояние в болница. Прокурорите настояват за петгодишна присъда и 300 000 евро глоба. Съдиите трябваше да произнесат присъдата си на 6 октомври.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!