Как се прави интервю лице в лице със Зеленски?

Стефан Йончев 01 април 2022 в 21:55 6845 0

На 25 март Зани Минтън Бедоус, главен редактор на The Economist, пътува до Киев, за да интервюира президента Зеленски.

Пред медийното предаване на BBC Radio 4 тя разказа как се прави интервю лице в лице с украинския президент в толкова критичен за страната момент:

"Бяхме отседнали в един от хотелите, в които отсядат журналисти - в центъра на Киев. И едно пътуване, което - както ми казаха - обикновено отнема 10 минути, отне почти час, тъй като сменяхме колите, минавахме през контролно-пропускателни пунктове, много хора с оръжия, много противотанкови препятствия. Накрая стигнахме до голяма метална порта, минахме през нея и помощникът, който ни придружаваше, каза, и аз го помня много ясно: "Добре дошли в нашата крепост". И след това влязохме в крепостта - надолу, надолу, нагоре, надолу, по мрачните коридори" - разказа главният редактор на The Economist.

"Трябваше да оставим не само електрониката си, но и всичко, включително химикалките, всичко, което би могло да издаде местоположението ни. И излязохме от сумрака на коридорите в една стая, която бихте разпознали, защото това е стаята, която се използва за размяна на информация, когато президентът Зеленски говори пред парламенти, с хора от цял свят. И честно казано, тя прилича малко на корпоративна заседателна зала. Бяла маса, модерни офис столове. Седяхме в тази стая и изведнъж се вдигна суматоха, влязоха няколко души с оръжия и президентът Зеленски. А той е невероятно спокоен. Изключително спокоен, непринуден. Прекарахме с него повече от час. Той говори много добър английски, което досега не бях разбрала" - заяви Зани Минтън Бедоус.

Моят колега говореше руски и проведохме дълъг разговор за това на какъв език ще се проведе интервюто. Зеленски ми говореше много на английски. На въпросите на руски отговаряше на руски, но смяташе, че е важно да отговаря на въпросите на английски поне на украински, ако не на английски. Така че имахме този своеобразен сложен меланж от езици, той разказваше вицове, беше и много съпричастен. Говорихме за това какво би било бъдещето, как би изглеждала една украинска победа, каза главният редактор на The Economist.

Но за мен най-силната част от това интервю беше, когато към края го попитах за Владимир Путин. И Зеленски каза нещо, което ми остана в съзнанието оттогава. Каза: "Путин хвърля руските войници като дървени трупи в пещта на влак". И просто не можеше да повярва, че някой може да действа с такава безчовечност, заяви още Зани Минтън Бедоус.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!