Quantcast

Фритьоф Нансен спасил хиляди български бежанци

Любомир Тодоров Последна промяна на 12 декември 2011 в 17:34 19242 0

tove-skarstain
tove-skarstain

Изложба, посветена на 150-ата годишнина от рождението на норвежкия учен, полярен изследовател, дипломат и филантроп Фритьоф Нансен (1861-1930) беше открита тази вечер в галерията на ДА „Архиви” в столицата.

Посланичката на Кралство Норвегия Тове Скарстайн (на снимката) припомни не много известния у нас факт, че благодарение на Нансен хиляди български бежанци от Западна Тракия успяват да стигнат до България през 1922 година след Гръцко-турската война.

По това време Фритьоф Нансен е върховен комисар за бежанците на Обществото на народите.

Той измисля специален документ, даващ право на преминаване без границите за хората без паспорти. Точно заради т. нар. Нансенов паспорт българите се прибират, а милиони руснаци и арменци успяват да се спасят от репресии.

За тази си дейност дипломатът получава Нобелова награда за мир през същата тази 1922 г.

„В центъра на София има улица „Фритьоф Нансен”. Малцина обаче знаят за дейността на тази велика личност. Създаването на паспорта е революционно решение за времето си. Фактът, че този документ се използва за придвижване на бежанците до ден-днешен, показва значението на делото на Нансен. Той е бил в България през 1922 г. начело на комисия. За характера му говори едно негово изказване. „С трудните проблеми се справям веднага. За невъзможните неща ми трябва малко време, за да ги реша”, казвал Нансен. Щастлива съм, че мога да открия изложба, посветена на такава забележителна личност, в която има експонати, които се показват за първи път”, заяви Н. Пр.

В сбирката има снимки от различни периоди на живота на Фритьоф Нансен, множество документи, книги за големия норвежец, преведени на български, както и оригинален Нансенов паспорт.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !