Софийски музикални седмици с концерт в чест на дипломатическите ни отношения с Малтийския орден

OFFNews 23 май 2024 в 10:45 835 0

Снимка

И тази година в края на месец май започват Софийските музикални седмици. Фестивалът има честта да отбележи специалната годишнина от установяване на дипломатическите отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден с тържествен концерт, пишат организаторите.

По този повод в зала „България" на 27 май от 14,00 ч. ще се проведе пресконференцията, на която ще присъства Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи, посланик на Суверенния Малтийски орден в България и участници в концерта.

Годишнината ще се ознаменува на 29 май със специален концерт "Splendour Musicus" на тема „Рицарство“.

Малтийският орден е древен рицарски орден, основан в Йерусалим през XI в. По време на неговата история рицарите са били също така в Родос и Малта. След 1834 г. седалището на правителството на Ордена е в Рим, с много малка територия, но Орденът наброява близо 15 000 члена и хиляди доброволци по целия свят. Днес той работи в 120 страни, грижейки се за хора в нужда чрез медицински, социални и хуманитарни проекти. В България орденът е реализирал над 550 дейности и дарения в 250 различни населени места.

Тържественият концерт посветен на рицарството, под надслов Splendour Musicus - Amor vel Roma, е проект на Виржиния Атанасова, която е сред най-изявените съвременни български диригенти, специалист в областта на бароковата музика. Eто защо в програмата е включена музика на рицарска тематика от Хендел, Вивалди, Андре Гретри и Хенри Пърсел, а композиторът Атанас Атанасов подготвя специално произведение, вдъхновено от минезингера от XIII век Волфран фон Ешенбах. Концертът е част от програмата на МФ "Софийски музикални седмици"

Програмата на събитията може да видите ТУК.

Билети на касите на зала „България“ и в електронната мрежа.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2024 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация. Съорганизатори на събитието са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх