Тънкости при заснемането на продуктови фотографии на храни

OFFNews 24 юни 2021 в 14:03 6856 0

Вече почти всяко заведение, дори и най-малкото, е добре да изгради подобаващо онлайн присъствие, за да успее да задържи и разрасне клиентелата си. По-големите играчи залагат на професионални фотосесии, с които да илюстрират сайта и печатните материали на ресторанта или кафенето си.

Някои обаче смятат, че могат да се справят и сами. Оказва се обаче, че снимането на храна е една от най-трудните и отговорни задачи във фотографията.

Днес ще се опитаме да ви запознаем с някои от основните тънкости, които фотографите използват, когато снимат хранителни продукти.

Хамбургерът, например, изглежда страшно апетитно, когато е още горещ и от него се вдига пара. Но както едно красиво женско лице без грим просто някак си се изгубва във фотографския кадър, така и на пръв поглед чудната храна изглежда твърде обикновена, ако просто я заснемем. Затова и при продуктовата фотография се прибягва към някои по-крайни трикове.

Един от похватите, които може би звучат най-странно на незапознатите със занаята, е пръскането на храните с лак за коса. По този начин храната се фиксира и получава вид, който изглежда наистина естествен през обектива.

Когато снимаме торти и шоколадови изделия пък, се оказваме изправени пред други предизвикателства. Под светлината на прожекторите тези сладкиши се размекват, което доста би си личало на снимката впоследствие. Ето защо при заснемането на продуктови фотографии се налага някои части от глазурата да се подменят с “фалшиви” елементи, направени от пластмаса или дърво.

Нещо шокиращо, но изключително ефективно, например, е използването на пяна за бръснене вместо бита сметана. Както и да звучи, тази тънкост работи, а истинската сметана просто няма шанс да остане в добър вид след няколко минути в снимачния процес. По същата причина опитните фотографи използват машинно масло, което има цвета и консистенцията на кленов сироп или пък мед.

Не се учудвайте, ако ви се наложи да залепите някои части от храната, за да стоят така, както бихме искали, за по-дълго време.

Нищо обаче при заснемането на храна не ни спасява така, както клечките за зъби и грил шишчетата. Използваме ги, за да добият продуктите, които заснемане вид, който истинските храни имат само в момента на изваждането си от фурната, или пък точно когато ги сервираме на масата добре охладени. Само няколко мига по-късно магията изчезва, а знаете, че фотообективът никога не лъже и изкарва на показ дори и най-малките несъвършенства.

Всъщност едва ли е възможно да знаете всички тайни на добрата продуктова фотография. Но не ви е и нужно! Специалистите от ФотоПро ще направят всичко вместо вас и ще ви предложат продуктова фотография на добри цени в София.

Използвайте добър макро обектив. Колкото и душата на снимката да не е в инструмента, а в очите на фотографа, не подценявайте способностите на добрата лупа да направи чудеса за вашите кадри на храна.

Не бива да забравяме, че приборите и чиниите също са част от снимката на храната. Необходимо е те винаги да се напръскват с матиращ спрей, за да не добавят неприятни отблясъци в снимките.

Друг важен момент е да си осигурим подходящата светлина. Имайте предвид, че за някои храни изкуствената светлина чисто и просто не върши работа. Тя не може да придаде на продуктите домашен вид с дъх на уют и лична емоция. За кадрите, които искате да заредите с подобна енергия, е най-добре да се използва колкото се може повече естествена светлина. Същевременно, можете да използвате прожектори и осветление в умерени дози, за да поставите желаните акценти във фотосите.

И най-накрая един съвет, който не е свързан пряко с храната, но е изключително важен, когато правим нейната фотосесия - безжичната ви техника е добре да е заредена на макс и да разполагате с резервна батерия. Колкото и да прилагате различни трикове, храната трудно ще изглежда все така добре, след като сте направили аварийна пауза за зарядка.

PhotoPro.bg разполага с екип от опитни професионалисти, които знаят как да заснемат най-вкусните кадри за вашето меню или каталог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови