Кои храни да мием и кои да не мием преди ядене

OFFNews 08 октомври 2017 в 14:26 64024 0

Снимка Pixabay

От деца са ни учили, че всяка храна, която ядем, трябва да бъде измита. Но малко хора знаят, че този навик понякога не само не е от полза, но е и вреден. Измиването на някои продукти води до разпространението на бактерии и редица други негативни ефекти, твърдят специалисти. AdMe.ru показва 5 храни, които трябва да мием, и 5, които не трябва да мием преди ядене.

5 продукта, които не трябва да мием:

- Яйцата често се третират със специална субстанция, така че микроорганизмите да не проникват в черупката. Водата унищожава този защитен слой.

- Бактериите върху суровото пиле са опасни за здравето ни. Сред тях най-известната е салмонелата. Много хора си мислят, че ако този продукт се измие преди готвене, това ще помогне за решаването на проблема, но не е така. Чрез пръските на водата по месото бактериите се разнасят из мивката, остават по батерията и ръцете ни. Ако веднага се пристъпи към термична обработка, всички микроорганизми ще загинат. Според главните готвачи в света най-добре е пилето да се вари два пъти: след като месото заври, водата се сменя и варенето продължава.

- Както в случая с пилето, суровото месо (говеждо, свинско, телешко, агнешко) не трябва да се мие заради бактериите. След термичната обработка местото е чисто. Полезен съвет: Преди да готвите, отстранете сока на месото и влагата от повърхността с хартиени кърпи или салфетки. След това измийте ръцете си със сапун и топла вода.

- Звучи невероятно, но има хора, които мият пастата, преди да я сварят. Главните готвачи смятат тази процедура за престъпление, защото при миене продуктът губи нишесте, а благодарение на него сосът се абсорбира по-добре. Можете да измиете този продукт само след подготовка и ако правите салата или азиатски нудъли.

- Ако гъбите се държат във вода или се накисват за по-дълго време, ще абсорбират голямо количество от течността. Изплакнете ги добре и ги изсушете с хартиена кърпа. Правете това само преди готвене. В противен случай продуктът ще се развали бързо.

5 продукта, които трябва да мием:

- Ако видите, че плодовете и зеленчуците с ядлива обвивка (ябълка, праскова, домат) са чисти и блестящи, това не означава, че не трябва да ги миете. Не използвайте сапун. По-добре е продуктът да бъде избърсан с хартиена кърпа след като ги измиете със студена вода.

- Бактериите не проникват в консервата, благодарение на капака, но ще замърсят храна в нея, ако не измиете контейнера, преди да го отворите.

-Без значение колко усърдно почистваме плодовете и зеленчуците с неядлива обвивка, бактериите от кората ще продължат да падат върху ядливата част. Поради това е задължително да се мият преди ядене.

- Измивайте орехите винаги, дори и да са обелени. Не се знае къде са съхранявани и как са били транспортирани. Освен това миенето ще ви помогне да се отървете от фитиновата киселина, която се съдържа в суровите ядки. С нейна помощ растението е защитено от вредители, но може да навреди на здравето на човека.

- Сушените плодове се считат за едни от най-мръсните. Особено тези, които се продават на грамаж. Но дори и ако сте си ги купили в пакет, трябва да ги измиете и дори да ги накиснете в продължение на няколко часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови