Протестите срещу Синята зона продължават

24 октомври 2012 в 22:14 2654 1

Протест срещу Синята зона. Снимки: Сергей Антонов
Протест срещу Синята зона. Снимки: Сергей Антонов

21-вият протест срещу новите правила за платено паркиране в София се проведе тази вечер в центъра на столицата.

Той по традиция започна с митинг пред Градската библиотека на пл. "Славейков" и продължи с шествие по ул "Г. С. Раковски" до Столичната община на ул. "Московска" 33.

С него беше открита и нова подписка с искане за реален диалог със Столичната община. Участници в протеста поискаха да се запишат и искания, които нямат нищо общо със Синята зона, като как се формира такса смет и какво става със завода за боклук, но те бяха отхвърлени.

Този протест срещу Синята зона имаше и дрескод. Много от участниците бяха със затворнически шапки със сини и зелени ивици. Идеята е от карикатурата на Румен Недялков “ВИНОВЕН по адресна регистрация”. 

 Новите правила за паркиране в центъра на София бяха гласувани в края на юни от Столичния общински съвет (СОС) и влязоха в сила от 1 септември, като имаше гратисен период от един месец само за стикерите, които си купуват живеещите в центъра.

Те предвиждат разделянето на града на две зони – Синя и Зелена. В Синята зона, която обхваща идеалният център на града, вече се плащат 2 лв. за час престой. В Зелената зона цената е 1 лв. на час.

Хората, които живеят в центъра на София, имат право на годишен винетен стикер, който е 150 лв. за Синята зона и 100 лв. за Зелената. За втори автомобил в семейството цената е 3 пъти по-висока.

Тази нова такса беше основният мотив за протестите. Беше заведено и дело срещу Синята зона в административния съд в София, но гледането му тръгна с фалстарт на 5 октомври и беше отложено за 7 декември.

На протеста на 5 октомври някой направи лоша услуга на протестиращите в София като докара с автобуси от Димитровград, Габрово и Ловеч на протест срещу правила, които не ги касаят.

Протестиращите обявиха, че вече всяка сряда ще има протести до отменянето на наредбата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!