Излезе книгата Български продуктов дизайн 2000/2022

OFFNews 20 юни 2023 в 16:27 1828 0

халфбайк
Излезе от печат първата книга за съвременен български продуктов и индустриален дизайн, създаден след 2000-та година.

Излезе от печат първата книга за съвременен български продуктов и индустриален дизайн, създаден след 2000-та година. Официалното представяне на книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ ще се проведе на 22 юни от 18,30 часа в литературен клуб „Перото“ на НДК.

Издателят Бистра Шишкова ще разкаже как е възникнала идеята за книгата и по какви критерии са селектирани дизайнерите в нея. Ще участват и някои от българските топ дизайнери, включени в книгата. Те ще споделят своите идеи за развитието на българския дизайн, какво означава за тях добрият дизайн и как очакват той да се промени в бъдеще.

Книгата представя някои от най-впечатляващите проекти, създадени от 50 талантливи български дизайнери и студиа. Тя е представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти. На 400 страници са представени над 350 продукта - мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери.

Повечето дизайнери са представени със създадени от тях продукти в различни категории. 24 от тях са разработили различни превозни средства – автомобили, болиди, мотоциклети, велосипеди, подводници, яхти, трактори, вертолети, самолети и т.н. 18 дизайнери и студия са включени в книгата с различни мебели, 5 – със съдове и прибори, 4 с играчки, 9 с уреди, 6 с осветителни тела, 9 с аксесоари и двама с инструменти.

Голяма част от дизайнерите са носители на над 100 престижни международни награди за дизайн, сред които 12 Red Dot Award, от които три Best of the Best, три IF Design, девет A’Design, девет Good Design и пет German Design Awards.

Специалната им селекция цели изграждане на представителен образ на съвременния български дизайн. Място в книгата е отделено и за историите на някои емблематични продукти, като иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike, снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев. Сред тях е и знаковата Seat Table, или накратко ST - елегантно и грабващо с простотата си решение за трансформиращ се в маса стол. Той дължи появата си на успешното сътрудничество между дизайнера Илиан Милинов и визионера Младен Цонев, мениджър на компанията за производство на офис мебели ОРТ. През 2002 г. Seat Table печели двете най-престижни награди от международното изложение за столове PROMOSEDIA в италианския град Удине – наградата на посетителите „Топ 10“ и „Най-добър стол в света за 2002“. През следващите две години се появяват още няколко негови подобрени модификации и през 2004 г. ST добавя още няколко международни награди, сред които Best of NeoCon и Innovations Awards Grand Prize. Днес столът-маса се предлага от Фурнит. Освен това Илиан Милинов има цели четири награди Red Dot за други свои проекти – за стола Hug, за окачващия се стол Hang Stool, за детския стол-клатушка LUMI и теста за бременност Twip, направен от биоразградим материал.

Книгата включва и някои от най-успешните продукти, създадени от дизайнера с архитектурно образование Петър Захаринов. Неговата откривателска мисъл и въображение са в основата на брандовете на студио Praktrik, WallStack и DiFOLD. Сред проектите му ще видите маса на студио Praktrik, за която дизайнерът получава през 2011 г. Platinum A’Design Award и сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, която изразява мисията на бранда еднократната употреба да остане завинаги в миналото и да се разкрие цял един нов свят от алтернативи за многократни употреби. За сгъваемата бутилка се използва патентованата им технология на сгъване, при която се запазват здравината на продукта и комфортът за потребителя, пести се пространство и се постига zero waste при опаковките. Тя е отличена с наградата German Sustainability Award Design 2022 и с Red Dot Award 2023.

Издаването на „Български продуктов дизайн 2000/2022“ е с подкрепата на ИКЕА, АЕКО Спейс ООД, Кроношпан, Мебели Виденов, Продиз ООД, Окол Лейк Парк, както и на строителна компания BLD, ЛИГНА ГРУП, Мебели ДРАГИ, “МЕБЕЛ СТИЛ”, производителят на офис мебели ОРТ, матраци TEД БЕД, фирма „Стенс“ и „МЕНАТУОРК ПРОДЖЕКТ“.

Книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ може да се купи на място в редакцията на издателство БИСМАР в гр. София, кв. Лозенец, ул. „Борова гора“ № 20 или да се поръча на [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!