Извинителна бележка за "задължителното" гласуване - някои отговори

Николаос Цитиридис 03 ноември 2016 в 11:53 23781 0

На 6 ноември ще гласуваме за президент и вицепрезидент, както и ще имаме възможността да дадем и вота си на референдума по три въпроса. Промени в Изборния кодекс от тази пролет въведоха т.нар "задължително" гласуване, но тази дума е опасна, защото задължение на практика няма. 

Всъщност у нас се получава един правен и обществен абсурд - парламентът приема задължителното гласуване, делото за това дали е противоконституционно това решение стои в съда, а на референдума ще ни питат искаме ли да бъде така.

Какви са санцкиите

Много хора вероятно са останали с грешно впечатление или са били излъгани, че при неяваване пред урната в изборния ден ще ни бъде наложена глоба от 50 лева. Има и много други заплахи, които се реят из обществото, но парична санкция реално няма. Последствие от това да не отидете пред урните в неделя няма да има, освен ако не се явите и на следващия президентски вот. Тогава след 10 години, вече на по-следващите избори за държавен глава, няма да ви има в списъка за гласуване. Това се оправя лесно - отивате в общината и изразявате желание да ви върнат обратно в списъка. Това е! 

Какви са тези извинителни бележки?

Ако все пак не искате да ви затриват от списъка, при първо "нарушение" и неявяване на вота, вие може да представите извинителна бележка. Тук идва интересният момент - законодателят за пореден път не си е свършил работата и регламент за подобни документи и как да изглеждат те няма. Тези "бележки" се представят пред общината. Буквално могат да бъдат медицински бележки, самолетни билети, в неофициални разговори с изборни експерти се заговори даже и за снимки от сватба. 

Важно е да се направи уточнението, че не търпим каквато и да било санкция, ако отидем да гласуваме на първи тур и пропуснем втори или обратното. Гласуването в два тура се брои за един избор. Също така гласуването в референдума не е задължително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови