Търпим ли санкция, ако пропуснем първи или втори тур на президентските избори?

Николаос Цитиридис 06 октомври 2016 в 15:29 34252 2

Снимка БГНЕС

Александър Андреев и Цветозар Томов

На 6 ноември на вота за президент за първи път гласуването ще бъде задължително. Законодателят е предвидил санкция, ако пропуснем да дадем своя глас, но тя е чисто формална - заличаване от избирателните списъци при негласуване няколко поредни пъти. 

В Изборния кодекс е записано, че ако избирателят пропусне да даде своя глас на два поредни еднакви избора, то за третия гласоподавателят ще бъде изтрит от избирателния списък. За да се върне отново в него, гражданинът трябва да подаде заявление в общината. 

Президентските избори пораждат интересен въпрос - Ще бъда ли санкциониран, ако гласувам на първи тур, а пропусна евентуалния балотаж? Или обратното. 

Отговор на този въпрос даде Александър Андреев от ЦИК на брифинг в Комисията днес. 

"Първият и вторият тур на президентските избори се броят като един вот. Тоест, ако пропуснете единия или втория тур, няма да бъдете санкционирани. Това ще стане само, ако пропуснете и двата тура", обясни Андреев. 

Заедно с президентските избори ще се проведе и референдум, където гласуването не е задължително. Сред въпросите на допитването има и такъв за задължителното гласуване и дали трябва да го има. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови