VIASAT HISTORY с фокус върху жените на 8 март

OFFNews 25 февруари 2021 в 01:10 4825 0

Денят на жената е дата, която се отбелязва в световен мащаб и чества социалните, икономически, културни и политически постижения на жените. Тази година Viasat History ще отбележи 8 март с два нови филма -" Загадката на костите: Революция на половете“ и „Жените, които се бореха с Хитлер“.

Преди това, от 1-ви март, всяки делничен ден от 13:25 часа с повторение в събота преди празника от 11:10 часа в ефира на Viasat History се завръща една от най-харизматичните водещи на ТВ канала – проф. Бетани Хюз с поредицата си „Нил: 5000 години история“.

В последните 25 години проф. Хюз се посвещава на това да разказва за миналото с обаяние. Като специалист по древна и средновековна история и култура, тя посещава най-великите и най-необикновени паметници на Египет. Следвайки пътя на древните египтяни, Бетани пътува с няколко лодки (традиционни и модерни), спирайки на най-знаковите, впечатляващи и важни забележителности, като разказва изумителни, мрачни и изненадващи истории на тази велика империя.



„Нил: 5000 години история“ е интегрална част от рубриката „Тайните на Египет“, която обединява всяка делнична вечер от 21:00 часа през целия март още от 1 март знакови поредици като „Пирамидите: Разгадаване на мистерията“, „Египетски загадки“, „Тайните на египетските пирамиди“, „Да разгадаеш Сахара“ и „Изгубената египетска пирамида“. Не пропускайте това!

Ловуващи мъже, уседнали жени – това е праисторическият шаблон, който всички имаме в главите си. В специалната премиера от 23:05 на 8 март, понеделник – „Загадката на костите: Революция на половете“ прави нови прозрения за историческата истина с помощта на научни методи, ползвани в криминалистиката.



Мъжът ловец дълго време е бил смятан за глава на семейството и връх на обществената йерархия от самото начало на човешката история. Съвременните изследователи обаче не са съгласни. С помощта на тази теория ранните археолози от 19-и и 20-и век просто са затвърдили идеята за обществения ред по тяхно време като "естествен", но не всяко откритие се вписва в тази картина. Все повече и повече погрешни тълкувания излизат наяве. Научни методи, обикновено използвани в криминалистиката, помагат на изследователите от цял свят да се ориентират по-правилно.

На 8-ми март от 22:00 часа ще дебютира „Жените, които се бореха с Хитлер“. Можем да ги открием сред всички социални прослойки. Бивши примерни гражданки на Третия райх се превръщат в бойци на съпротивата и се борят с нацизма с всички сили въпреки страховитото насилие в нацистка Германия и ужасяващото Гестапо.

Живеейки в постоянна несигурност и постоянен риск да бъдат изобличени от съседи или роднини, те предават поверителна информация, разпространяват антинацистки листовки и спасяват евреи от депортиране. Когато ги арестуват, ги затварят, депортитат и дори екзекутират. След 1945 г. въпреки смелите им дела тези жени са забравени. Сега някои от тези героини обаче излизат от сенките. Сред тях са служителката на министерството на пропагандата Либертас Шулце-Бойсен, журналистката Рут Андреас-Фридрик и студентката Софи Шол.

Повторение в събота, 13 март, от 11:40 часа.


Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. Каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени програми, които едновременно развличат и провокират умовете им. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

За пълната програма следете www.viasathistory.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!