Защо руснаците не протестират и кога ще падне Путин?

Георги А. Ангелов 19 август 2022 в 17:13 19252 10

Андре Каменшиков (Андрей Каменщиков)

Снимка Ласко Георгиев/OFFNews

Андре Каменшиков (Андрей Каменщиков)

Защо руснаците не протестират? Кога ще падне Путин? Отговорите на тези въпроси, а и на много други потърсихме в разговор със социолога Андре Каменшиков (Андрей Каменщиков) в редакцията на OFFNews.

Каменщиков е координатор на международна мрежа на гражданското общество - Глобално партньорство за предотвратяване на въоръжени конфликти (GPPAC) в региона на Източна Европа. Има над 28-годишен опит като граждански активист в областта на изграждането на мира в конфликтните райони на бившия СССР. Основател е на Nonviolence International-CIS със седалище в Москва, която работи в постсъветските държави в продължение на 22 години, докато не се налага да бъде закрита заради политически климат в Русия. От 2015 г. се намира в Киев. Автор е на редица публикации за ролята на гражданското общество в постсъветските конфликти.

Завършва Московския държавен университет със специалност "Социология", както и различни специалности в колежа "Карол", Уокеша, Уисконсин.

Защо руснаците не протестират срещу войната?

Има няколко момента. Първо, режимът на Путин не е възникнал за ден. Той е на 22-23 години. Путин управлява по-дълго от Брежнев (18 години), скоро ще догони Сталин. Надявам се, че няма да успее да го догони де. Работата е там, че наистина 90-те бяха много тежки години за повечето хора. Мисля, че и в България също. Когато една система рухва, а друга се издига от развалините ѝ, това винаги е сложен и болезнен процес за обикновените хора.

Тук имаме съвпадение на няколко фактора и просто късмет. При завършването на този сложен процес, когато страната излиза пред перспективите на успешното си развитие, точно това е моментът на идването на Путин.

Второ - в първите си години той направи нещо, което в кратка перспектива като че ли беше правилно. Путин усили ролята на държавата, защото в този момент имаше олигарси, които не просто имаха огромна политическа власт, те можеха да си купуват депутати и да решават много въпроси. Путин тогава се показа като цар, като господар и затова имаше търсене в обществото, хората това искаха. В първите си осем години той тихичко отнемаше от гражданите малко по малко политическите им свободи. На този фон икономиката растеше бързо. Страната като че ли се справяше с много проблеми. Стабилизира се ситуация в Кавказ.

В Русия властта никога не се е сменяла по законна процедура.

Трябва да се разбира още нещо - руската история. Тя е дълга и какво ли няма в нея - и революции, и бунтове, завладявания, вълни от чужди нашествия и т.н. В нея е нямало обаче едно нещо - нямало е нито веднъж, в цялата ѝ многовековна история, законна смяна на властта по процедура. Властта се е сменяла законно само при смъртта на олигарх. Тогава тя е преминавал при сина му. Но това не е смяна на политическия курс. Властта се е сменяла в резултат на революция - разстрелят монарха и идват другите… Не е имало и един случай, при който по процедура, каквато и да е тя, се е сменила и изменила властта без насилие и без смъртта на царя или на когото и да е.

И затова, за съжаление, ценността на демократическите норми не е разбираема за всички. И когато ти отнемат нещо, което не е съвсем ясно - някаква химера, демокрацията за хората в началото на този век беше свързана с олигарсите, с корупцията, с падане на стандарта на живот, с разпадането на социалната система, с войните в Кавказ и т.н. - и им казват: "Не ти трябва демокрация, но пък ще имаш стабилна работа, ще имаш най-доброто. И наистина много хора се продадоха за това. Донякъде те имат вина, но това е естествен процес в такава ситуация. И така тихичко, тихичко Путин събра сила. Тогава, когато вече имаше сила, парченце по парченце, хапка по хапка, много дълго ряза от демократичните институти и всичко свърши със създаването на система, в която има абсолютно авторитарна власт, в която всички институции, които уж трябва да ограничават абсолютната власт, или са унищожени, или завладени. Хората не усещат веднага тази опасност, защото не разбират как се случва всичко.

А днес се случва абсолютно болезнен процес, защото хората започват да берат плодовете на всичко това. След 2014 г. икономическото развитие го няма. Има стагнация. Нивото наистина се запазва и властта говори: "Да, не всичко е наред в икономиката, но сега ви възвръщаме величието", “Крим е наш”, “Русия се изправя от колене”. И за съжаление, това действа на много хора. Надявам се, че в близките години то ще се промени, но ще е болезнен процес за много хора.

Как ще се промени Русия?

Не съм Господ Бог, за да отговарям на такива въпроси. Може да греша, но не виждам перспективи пред сегашната система да се задържи дълго след загубената война. Историята на Русия казва същото - когато Гулаг загуби войната, тогава започват промените.

Можем да кажем, че в Русия има опозиция от 10-20%? Кой е естественият ѝ лидер? Кой може да завладее сърцата на руснаците?

Според различните позиции ще имаме различни картини. За войната в Украйна може да се каже, че поне половината население може и да казва, че подкрепя политиката на властта, но реално те искат мир. Хората всъщност се чувстват много некомфортно. Дори обикновените хора, които не разбират политиката. Тоест има огромно количество хора, които не са опозиционери, но тяхната подкрепа за властта е много условна. Точно затова те не обявяват война, а продължават да я наричат “спецоперация”, защото не са уверени в подкрепата. Те не се боят от тези 20% опозиция. Съществува едно мълчаливо мнозинство, което може да се наклони във всяка една от страните. И те много се страхуват от това.

За хората в опозиция първо е много важно тези хора да общуват помежду си. Да разбират, че не са сами. Защото много често хората сами не разбират колко много единомишленици са.

Промените ще започнат от елита на Путин и след загубата на войната.

А за второто - първи в списъка с опозиционните лидери днес е Навални. Той зае тази ниша. Аз лично не съм му фен, но е ясно, че това е човек, който със своя живот доказа позицията си и притежава безусловен авторитет. Това не означава, че ако днес той каже, хората ще тръгнат след него, още повече, че той няма и физическа възможност.

Мисля, че промените всъщност ще започнат не от опозицията. Първоначално ще има разкол в елита. Това вече се случва, защото хората, които благодарение на Путин станаха милиардери и мултимилионери, сега губят огромни пари, губят огромните си възможности. С тази война Путин удари не само по обикновените хора, но и по своето най-близко обкръжение. Аз нямам съмнение, че това ще се случи. Но когато към тези загуби се добавят и военните поражения, това ще бъде удар по тази част, която вярва в някаква имперска идеология. Аз съм сигурен, извинете ме, но ще кажат “захванал се, а не могъл”. И тогава мисля, че ще започнат промените. Може би няма да се случат на следващия ден, може да има някакво забавяне. Просто не виждам как този режим ще може да управлява, когато няма да има поддръжката нито сред населението, нито сред елита.

Очаквайте следващата седмица още от анализа на Каменшиков. Питахме го за войната, кога и как ще свърши тя.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

10

БотоксПутю

22.08 2022 в 22:11

Относно сценария "Как ще приключи кариерата на путин!", последният аналог с Хитлер е невъзможен.
Путин е страхливец. Нищо, че се прави на бабаит - язди мечки, катъри гол до кръста. За съжаление номерата му минават пред поданиците му с робска психика.

804

9

luba6a2016

22.08 2022 в 19:57

не забравяйте,че в Русия никога не е имало "свобода"!!! А ционистските болшевики получиха картбланш да убиват всичко,което можеше да се убие.Голяма част от цвета на нацията беше буквално ликвидирана.На власт стояха психопати и убийци,тези,които нищо не можеха да вършат,но ибиваха можещите.Наслои се страх,който няма изкореняване.Никой не знаеше кога за теб ще пристигне черния гарван и ще изчезнеш в неизвестна посока-я под земята,я в някой гулаг...мръсникът-чекист е пределно наясно с тактиката и сратегията на касапството.неговият дядо е личен готвач на палача ленин...всички там до един ,са внуци на евреите,сътворили революцията

2744

6

AAA

19.08 2022 в 21:34

Как ще приключи кариерата на путин!!!

„В момента има няколко сценария за крайния изход на путин. „Садам Хюсеин“: залавяне и екзекуция след съдебен процес.
„Николае Чаушеску“: арест, след това съкратена екзекуция.
„Осама бин Ладен“: екзекуция по бърза процедура.
„ Адолф Хитлер“ : самоубийство в опит да се избегне правосъдието.....

2099

5

Mateevk

19.08 2022 в 19:45

Харесаха ми сценариите за края на кариерата ...напълно пасват на Путин!

3650

4

ImBlack

19.08 2022 в 19:21

Има две причини да не протестират. Първата и основната причина е, че както у нас мнозинството от населението е много, ама много просто! Докато у нас, макар и много просто, населението е от селски тарикати, които са против всяка власт, в Русия са крепостни селяни, които са щастливи, че могат да дишат под краката и скиптъра на самодържеца в Кремъл.
Втората причина е, че когато започнаха промените и социализмът рухна, никой не каза на това просто население, че демокрацията не е само правото да гласуваш!
Демокрацията е:
Върховенство на закона;
Разделение на властите;
Свободни и независими медии;
Качествено масово образование;
Лична и обществена свобода;
Гражданско общество;
И чак накрая - правото на избор и глас!
Без да са изпълнени всички тези условия е една или друга степен на олигархия!

-240

2

редовно четящ

19.08 2022 в 18:44

Украинците следват максимата -помогни си сам за да ти помогне и Бог! Както виждаме - успешно!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика