Степан Хаусер от 2cellos: Бих си разбил челото в сцената, но е много скъпо

Калоян Константинов 01 декември 2014 в 17:04 21299 2

Степан Хаусер.

Снимка 2cellos.

Степан Хаусер.

"Челото е много скъпо, много ценен инструмент е. Китарите са доста по-евтини. Ще бъде срамота, ако си разбия инструмента на сцената", заяви пред OFFNews Степан Хаусер, единият от двамата челисти от хитовото дуо 2cellos.

Новаторите, които добиха популярност благодарение на изсвирените от тях с виолончело песни на Майкъл Джексън, AC/DC и др. групи ще имат концерт в София на 9 декември, а билетите вече са почти разпродадени

Каква е историята на 2cellos, ти си от Хърватия, а Лука Сулич е от Словения, как така се срещнахте и започнахте да правите музика заедно?

Ние и двамата сме от Хърватия, така че се срещнахме тук, докато свирим на виолончело като юноши. Лука е роден в Словения, но е израснал в Хърватия.

Как решихте да правите тази музикална смесица?

Харесваме поп музика, рок, класика – и затова решихме да ги съчетаем. А виолончелото е страхотен инструмент, който може да изсвири всичките тези стилове. Можеш да дадеш израз на толкова много неща чрез него.

Може ли да се постигне такова нещо с друг струнен инструмент, с цигулка например?

Не мисля, обхватът на цигулката не е толкова широк, колкото този на челото. То може да свири високи и ниски тонове, а цигулката може само високи.

Срещали ли сте се с някоя от групите, на които правите кавъри?

О, да, свирили сме с Red Hot Chili Peppers, сър Елтън Джон, Дзукеро и много други. Но много искаме да се срещнем и с AC/DC. Но най-много искаме да се запознаем с Rolling Stones, те са легенди.

Като фен на Рамщайн ще ви попитам – обмисляли ли сте да правите техен кавър?

Не сме мислили по-въпроса, по-скоро не. Но ние не изпълняваме метъл музика като цяло. Но може би някой ден, кой знае...

Някои китаристи понякога разбиват китарите си в сцената по време на концерт за шоуто или когато са особено ентусиазирани, някога минавало ли ти е през главата да направиш същото с челото си? Би било голяма изненада за публиката.

Да, но челото е много скъпо, много ценен инструмент е. Китарите са доста по-евтини. Ще бъде срамота, ако си разбия инструмента на сцената. Ние използваме чела Yamaha, които не са чак толкова скъпи, но истинските кухарки, старите от рода на Страдивари и Гуарнери – струват милиони евро.

Кои са любимите ви групи и изпълнители?

Нямаме любимци, взимаме най-доброто от всяка група.

Повечето ви песни, да не кажа всички, са кавъри на други банди или изпълнители, смятате ли да издадете албум изцяло композиран от вас с Лука?

Може би на по-късен етап, но не сега. В новия си албум ще имаме една авторска песен всъщност. В него ще включим и кавъри на Iron Maiden, AC/DC, Radiohead, Michael Jackson и др.

Това е супер, но преди малко ми каза, че не правите кавъри на метъл групи, а Мейдън са си чист метъл! Очаквам скоро песен на Рамщайн в такъв случай.

Знам, знам, но песента, която ще изсвирим, е класика, тя е като химн, прави изключение.

2Cellos правят своя пробив през 2011 година, когато версията им на парчето на Майкъл Джаксън “Smooth Criminal” предизвика фурор в мрежата. В резултат на това подписват сделка със звукозаписна компания и издават дебютния си едноименен албум. Той е с кавъри на U2, Gun N’ Roses, Nine Inch Nails, Sting, Coldplay, Nirvana, Muse и Kings Of Leon и влиза в Топ 100 в класацията за албуми на Билборд. Същата година получават покана от сър Елтън Джон да го придружат на световното му турне.

Дуото е с класическо образование и всеки един от двамата е носител на престижни награди от международни конкурси. Това не ги спира като 2Cellos да търсят вдъхновение в съвременните жанрове и да изпълняват на живо интерпретации на разнообразни любими рок и други парчета. Зад гърба си имат вече няколко разпродадени турнета в САЩ, Япония и Европа.

Миналата година челистите пуснаха своя нов албум, в който участие като гост-вокали взеха Елтън Джон, Дзукеро и др. известни певци. В началото на тази година дуото пусна в YouTube своя версия на парчето на AC/DC “Thunderstruck”. Само за първите две седмици видеото е гледано над 10 милиона пъти, като вече достигна над 25 милиона гледания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!