Не бива да тласкаме пациентите прибързано към ин витро, смята световнопризнатият проф. Тимур Гюрган

Мая Младенова 22 юли 2019 в 11:01 14761 0

Едно от световните имена в репродуктивната медицина проф. Тимур Гюрган гостува в България, за да консултира пациенти с трудности при забременяването. OFFNews разговаря с него за специфичните му наблюдения у нас, подхода му към двойките с този вид проблеми и тенденциите в терапията.

Проф. Гюрган се занимава се с ин витро оплождане от 80-те. Бил е преподавател, лекар и изследовател в няколко болници в Турция, Великобритания (London Hospital Medical College, St Bartholomew’s Hospital, Lister Hospital, London Bridge Hospital, Guy’s Hospital), в университета "Хадаса" в Израел, в Канада (Vancouver British Colombia University), в университетската болница на университета "Корнел" в САЩ и др. Има дългогодишна международна дейност като председател и участник във водещите световни и европейски организации на ин витро специалистите. В момента ръководи центровете за репродуктивна медицина на веригата клиники Medical Park (Турция), като консултира пациенти и в България.

- Проф. Гюрган, не за пръв път сте тук. Какви са впечатленията Ви от срещите в пациентите в България? 

- Предишното ми идване тук беше преди година. Много ми харесва, защото двойките, които срещам, са страхотни хора. А и хората на Изток имаме сходно разбиране за живота. 

Наблюденията ми са, че хората тук понякога късно създават семейства. Казаха ми, че двойките често живеят заедно без брак. И понякога отлагат създаването на бебе за след сватбата. Или пък дамите срещат късно принца на бял кон.

Изглежда пациентите тук имат нужда основно от информация. Такава им липсва. Посещават различни медицински центрове и  лекари. И макар че са интелигентни хора, накрая не знаят каква точно е терапията. Умът няма достатъчно информация за това, което се случва с тялото. Затова винаги говоря за т.нар. балансиращ подход. Вярвам, че не можеш да лекуваш само с лекарства и инжекции. Тялото е едно цяло, затова говорим за интегрирана медицина. Трябва да търсим баланса - да вземем предвид евентуални проблеми на клетъчно ниво или пък в някоя от системите, или в психиката. Ръководейки клиника за репродуктивна медицина, не приемам себе си и екипа си като ин витро техници. Мисля, че не бива да тласкаме хората към технологиите твърде рано преди да сме поставили точна диагноза. Защото понякога технологиите могат и да ги спрат по пътя към бебето.

- Кои факторите, които влияят негативно фертилитета?

- Голямо влияние оказват затлъстяването, алкохолът, цигарите имат много силен ефект, а освен това промените в околната среда, храненето, ГМО храните, стресът, умората, генетиката. Това се отнася и до мъжа, и до жената. Безплодието се очертава като голям здравословен проблем в световен мащаб наред с такива като рака, диабета. Затова трябва да бъде разглеждано именно като заболяване.

- Кога е време една двойка да посети клиника за асистирана репродукция?

- Обикновено хората мислят, че след година неуспешни опити с партньора си трябва да отидат в ин витро клиника. Това схващане е остаряло. Ако имате връзка и мислите за бебе, е добре да отидете на преглед за фертилитет. Да прегледат яйчниците ви, да се провери качеството на спермата, да споделите дали сте имали операции, дали имате някакви смущения в менструалния цикъл. Много жени отиват на лекар и казват, че цикълът им не е съвсем редовен, но са млади и не смятат, че имат здравословен проблем. А се оказва например, че яйчниковият капацитет намалява. 

Затова правим диагностика на спермата и на фертилността, проверяваме качеството на яйцеклетката. Много важен фактор е лигавицата на матката, за да може да се имплантира яйцеклетката. Понякога с излекуване на малка инфекция, лека операция или промени в стила на живот проблемите могат да изчезнат и без да се стига до ин витро.

Знам, че в България и в някои части на Турция голям брой пациентки страдат от проблеми с овулацията и менструацията. При някои пациенти използваме терапия с богата на тромбоцити плазма (PRP system), когато кръвни клетки се инжектират в яйчниците при поликистоза и така регулираме овулацията, за да могат да забременеят. Фактори са и ендокринните заболявания, но и стресът или натискът от семейството, загуба на доверие у лекаря, неувереност. Трябва да балансираме ума и тялото, за да постигнем желания резултат. Понякога в подготовката за бебе използваме и озонова терапия и акупунктура. 

Често казвам на пациентите, че не е нужно да прибързват с ин витро процедура. Че могат да забременеят и без нея, ако бъдат консултирани. Понякога пациенти отиват в клиника, слагат им инжекция и им казват се върнат след няколко дни, а междувременно те не са наясно какво е това лечение, поради каква причина влизат в тази процедура. И се отказват от опитите. Ние не искаме те да прекъсват цикъла на терапията, защото така се обричат на живот без дете.

Това е сериозна научна и технологична материя и голяма отговорност. Трябва да научим хората как да вземат решение коя терапия е подходяща за тях. 

- Какъв е процентът на успеваемост при ин витро процедурите във вашите клиники?

- Ако звъннете в която и да е ин витро клиника, вярвате ли, че някъде ще ви кажат цифра под 20%? Няма. За мен е грешка да се пита какъв е процентът успеваемост, понеже той зависи от това колко процедури годишно извършва този център. Ние имаме три ин витро центъра - в Анкара, в Истанбул и в източната част на Турция и правим около 2000 процедури годишно. Но трябва да се вземе предвид възрастта на пациентите, факторите, проблемите им, яйчниковият капацитет и т.н. Ако говорим да пациентите с благоприятна прогноза, мога да ви кажа, че имаме 60% успеваемост. Но ако някой ви каже, че клиниката му има обща успеваемост от 60%, не му вярвайте. Защото, ако вземем например групата с пациенти между 42-44 г., максимумът е 20-23% успеваемост.

- Какви иновативни методи използвате за повишаване на успеваемостта?

- На първо място поставям акцент върху индивидуалния подход.

Разработили сме система, която ръководя, имаме три центъра, десетима ембриолози, генетици. Не правим само ин витро процедури. Затова не представяме програмата си само като ин витро център, а като център за репродуктивна медицина и хирургия.

Знаете ли, имаме двойки от Близкия Изток - от страни като Ирак, Сирия, Иран. Сега влагам много енергия и усилия за пациентите в България, защото нашият център в Истанбул е на близко разстояние. 

- Цените на терапията достъпни ли са за пациентите от България?

- Да, разбира. Сравних ги с предлаганите в София и Варна. В нашите центрове услугите не са по-скъпи от тук. Трябва единствено да се свържат с нас. Не е необходимо да пътуват до Турция твърде често. Понякога аз или специалисти от екипа ми идваме да консултираме пациенти тук. Имаме представител в България, който да организира комуникацията.

- Поддръжник ли сте на имплантирането на повече от една яйцеклетки? Кой е идеалният вариант според Вас?

- Тази преценка се прави отново индивидуално за всеки пациент. Броят на върнатите в утробата ембриони не бива да се регулира със закон. Това е наука! Хората очакват да им помогнем да имат бебе. И ако законът ни притиска да използваме една яйцеклетка, тя невинаги гарантира, че ще последва бременност. А в същото време пациентите не могат да правят опит след опит и да плащат за това всеки път. В САЩ например няма регулация. В държави като Кипър се имплантират и 4-5, а след това се пристъпва към редукция. Това също не е добра практика. Говорим за наука. На базата на опита преценяваме и предлагаме най-добрия вариант на всеки пациент, за да постигнем едноплодна бременност.

Отделно, много жени, които дълго време не са имали деца, желаят да забременеят с близнаци. Но не така стои въпросът с тризнаците и не става въпрос само за решение на родителите, а за фактори като раждане на недоносени деца, за цената на лечението впоследствие. Отново трябва да се намери баланс.

Затова нека обобщя, че за нас целият процес е отговорност. Въпросът не е в парите, а в отговорността. Основана на науката и опита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови