Миньорите в Бобов дол принудени да се бият за парче месо от магазина на Ковачки

OFFNews 27 май 2014 в 10:43 4640 10

Магазинът на Ковачки в Бобов дол.

Работниците в Бобов дол са принудени да се редят с часове на дълги опашки, за да могат да изхарчат ваучерите за храна, които са получили от своя работодател - Христо Ковачки, вместо заплата. Това показа Нова телевизия в репортаж тази сутрин.

В репортажа на телевизията, в който се показваше как в мините се купуват гласове в полза на БСП преди изборите, шефът на миньорите обещаваше пълен магазин след изборите, ако социалистите спечелят.

Ковачки, освен на мините, е собственик и на магазина, който осребрява купоните. В деня, в който докарват месо, десетки работниците от мини „Бобов дол” застават на опашка от рано сутринта. Някои висят от 4.00 ч. за килограм месо. Понякога чакат напразно и доставки няма.

В ден, в който магазинът трябва да получи месо, се оказва, че стоката закъснява, а когато най-накрая пристига – месо няма, има само кюфтета и кебапчета. Мълвата за дългоочакваната доставка бързо се разнася, показва още репортажът на телевизията.

Ваучерите на миньорите, с които получават 2/3 от заплатата си важат само в магазина на работодателя им.

Понеже не познавам, това което показвате, съм склонен да се съмнявам, защото другото би било абсурдно, че това са ваучери, издадени по общия ред, както се прави навсякъде, коментира в студиото на Нова телевизия вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов, който от години настоява част от заплатата да се получава под формата на ваучери за храна.

По думите му са нарушени базови принципи - операторът на ваучери за храна трябва да има сключени договори с поредица магазини, и дори не е възможно да Ковачки, който е оператор на ваучери за храна, да сключва договор със себе си.

Мисля си, че е това е нещо, което се нарича ваучери, но всъщност е нещо друго, обяви синдикалистът.

Според него Министерството на финансите е органът, който трябва да провери и накаже Христо Ковачки.

Подписката на "Подкрепа" в мини "Бобов дол", че репортажът за купуване на гласове в мините за БСП е манипулация, Манолов коментира така: "Не съм виждал тази подписка, нямам причини да се съмнявам в думите ви. Аз не се гордея с тази подписка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков