Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Миньорите в Бобов дол принудени да се бият за парче месо от магазина на Ковачки

OFFNews Последна промяна на 27 май 2014 в 10:43 3873 10

Магазинът на Ковачки в Бобов дол.

Работниците в Бобов дол са принудени да се редят с часове на дълги опашки, за да могат да изхарчат ваучерите за храна, които са получили от своя работодател - Христо Ковачки, вместо заплата. Това показа Нова телевизия в репортаж тази сутрин.

В репортажа на телевизията, в който се показваше как в мините се купуват гласове в полза на БСП преди изборите, шефът на миньорите обещаваше пълен магазин след изборите, ако социалистите спечелят.

Ковачки, освен на мините, е собственик и на магазина, който осребрява купоните. В деня, в който докарват месо, десетки работниците от мини „Бобов дол” застават на опашка от рано сутринта. Някои висят от 4.00 ч. за килограм месо. Понякога чакат напразно и доставки няма.

В ден, в който магазинът трябва да получи месо, се оказва, че стоката закъснява, а когато най-накрая пристига – месо няма, има само кюфтета и кебапчета. Мълвата за дългоочакваната доставка бързо се разнася, показва още репортажът на телевизията.

Ваучерите на миньорите, с които получават 2/3 от заплатата си важат само в магазина на работодателя им.

Понеже не познавам, това което показвате, съм склонен да се съмнявам, защото другото би било абсурдно, че това са ваучери, издадени по общия ред, както се прави навсякъде, коментира в студиото на Нова телевизия вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов, който от години настоява част от заплатата да се получава под формата на ваучери за храна.

По думите му са нарушени базови принципи - операторът на ваучери за храна трябва да има сключени договори с поредица магазини, и дори не е възможно да Ковачки, който е оператор на ваучери за храна, да сключва договор със себе си.

Мисля си, че е това е нещо, което се нарича ваучери, но всъщност е нещо друго, обяви синдикалистът.

Според него Министерството на финансите е органът, който трябва да провери и накаже Христо Ковачки.

Подписката на "Подкрепа" в мини "Бобов дол", че репортажът за купуване на гласове в мините за БСП е манипулация, Манолов коментира така: "Не съм виждал тази подписка, нямам причини да се съмнявам в думите ви. Аз не се гордея с тази подписка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2014 в 00:59

@van4o,
уважаеми,
мисля, че си твърде кротък в изказването си и с удоволствие ще те заменя за кратко.
Бих им ебал мазните пички лелини на мазните псевдо профсъюзни деятели, които живеят нашироко именно от парите на такива като Ковачки.
Искрено се надявам, един ден, да видя тоя лайняр и другия(Тренчев), размазани от работнически тояги. После снимани и показани на проф-лидерите из Европа и света.
Тогава може да се наредиме малко по-напред по защита човешките права.
За да затвърдим: "профсъюзни" лайна, да ви еба майките вкиснати, на тея дет са умрели - да се пържат в ада, дето са родили лакоми свини, хранещи се с хорски глад.
Последно - без да съм работник и член на профсъюз, само да мога, ще размахам тоягата.

28.05 2014 в 00:51

Не е ли Комисия за защита на конкуренцията органът които трябва да направи проверка. От друга страна и прокуратурата може да се намеси. Очаквам с нетърпение продължението на тази история.

28.05 2014 в 00:01

да продължават да гласуват за тоталитаристите и монополите!

27.05 2014 в 21:49

малка корекция -> нуждаеш се от голяма корекция.

Преди имаше ДМС (допълнително, материално стимулиране) и не се удържаха данъци, и комунделите си го раздаваха на корем, валчерите се въведоха с цел де не се прави шменти капели с ДМС, но все пак да има допълнителен стимул, но той не може да бъде повече от еди колко си процента от заплата.

27.05 2014 в 20:00

Неуважаеми г-да синдекати,ако ви сложа една сочна, балканска,каруцарска псувня и току-виж ви хванала,ще ви направя кефа.Затова няма да ви псувам,не заслужавате дори и псувня.Няма ли най-после да си размърдате ебаните/без извинение/задници,няма ли най-после да спрете да се занимавате с политика,а да защитите както подобава работниците?Докога ще слугувате и вие на "Чичко Паричко"?Вие следите ли какво става по Европа-та като на някой работник му орежат заплати,права?Случайно да знаете какво значи стачка и кой я организира?Не ви ли омръзна само да ядете и да се..те?Бихте по всички показатели и най-долния чорбаджия!Срам и позор!

27.05 2014 в 15:08

хм (номер 2), права си, вярно е, законът не е на негова страна.

27.05 2014 в 14:54

Ваучерите наистина не са 2/3 от заплатата. В сигнала, на базата на който е изградена публикацията се споменава схемата, но реалната сума на ваучерите варира между 10 и 30% ... което пак не е никак малко, ако заплатата стига, за да се покрият основни човешки нужди. Мисля, че трябва да се коригира малко текстът, за да бъде напъно коректен.

27.05 2014 в 14:09

Манолов, вместо да "не се гордееш" задействай заспалата Подкрепа. Има ли профсъюзи в Бобовдол? И кого защитават те? Чудя им се и на миньорите - яки пичове, а са се оставили да ги гънат така.Момчета, събудете се. Бяха времена, когато в София като се кажеше само "идат миньорите" и правителствата сами падаха.

27.05 2014 в 12:03

До колкото аз пък знам и съм получавала ваучери, те са извън заплатата, като все едно работодателя ми купува обяда. В трудовия ми договор си пише колко ми е заплата и купоните не са част от нея. Освен това са такива, каквито се приемат навсякъде по магазините. Какъв е този закон, който позволява на работодател дефакто да се разплаща с валута, която важи само в негови магазини?! Има си Български Лев и с него се работи в България. Купончета и други такива могат да бъдат само бонуси, подаръци и т.н...

27.05 2014 в 11:14

Доколкото знам ваучери за храна могат да са около 10% от заплатата, не вярвам да могат да стигнат 30%. Явно много са го изтървали тоя Ковачки и трябва да му се начупи канчето от финансовите институции в Родината!