Омбудсманът иска проверка за условията на труд в мините в Бобов дол

OFFNews 26 май 2014 в 13:32 3524 1

Омбудсманът поиска незабавна проверка от Главната инспекция на труда в мините в Бобов дол, съобщиха от кабинета на Константин Пенчев. 

В препоръка, изпратена до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция „Главна инспекция на труда”, с копие до министъра на труда и социалната политика, той напомня за излъчените по телевизията репортажи и в печатните издания за "безогледно нарушаване на човешки и трудови права на граждани, работещи в мините в Бобов дол".

Омбудсманът обяснява, че в репортажите се твърди, че работните заплати в мината не се изплащат регулярно, а част от възнагражденията на работниците се изплащат във вид на купони за храна, които могат да бъдат използвани само в точно определени магазини, в които рафтовете са празни.

„Така хората са поставени в унизително положение да се редят на опашки в продължение на много часове, за да могат да оползотворят получените от тях купони, като закупуват само ограничените продукти, които им се предоставят” – пише в писмото си Константин Пенчев. Той допълва: „Като омбудсман – висш конституционен орган, посветен на застъпничеството за правата и свободите на гражданите, съм потресен от изнесената информация за нарушаване на трудови и човешки права на български работници. Миньори, работещи при най-тежките и опасни условия на труд, вместо да получават уважение, са унижавани и им се уронва по недопустим начин личното достойнство”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови