Руската правозащитничка Валентина Чехова пред OFFNews: За Русия, протестите и репресиите

Венци Мицов 05 декември 2022 в 12:27 7716 2

Валентина Чехова

Снимка личен архив

Валентина Чехова

Валентина Чехова е правозащитник. Тя живее в Москва и е част от правозащитния проект "ОВД ИНФО". Това е правозащитна организация, която работи вече 12 години на територията на цяла Русия. "ОВД ИНФО" се занимава с юридическа защита относно правото на събиране на хора. Организацията на практика осигурява правна помощ на всички, които искат да излязат на митинги и протести в Русия и вследствие на това биват задържани от властите. Защитата е на всички нива – от началното задържане в полицията до съда.

Здравей, Валентина. В момента в Европа има различни крайни мнения по отношение на случващото се при вас - в Русия. Има едно такова мнение – ето, в Русия не протестират, те са съгласни с официалната политика на страната. За това е хубаво да знаем каква е ситуацията с протестите при вас. Имате ли право на такива? Какво може да се случи с хората, които отиват да протестират?

В действителност и аз често говоря с мои приятели, които живеят в Украйна и те ми казват – „Вие не излизате на улицата, вие сте виновни за това, което се случва“. Ние можем сега да говорим дали руският народ носи отговорност, но нека да кажем каква е сега ситуацията в Русия. Още в началото на пандемията от COVID са невъзможни каквито и да е масови публични мероприятия – шествия, митинги, всичко, което позволява на хората да излязат на улицата и да изкажат своето мнение.

При нас има процедура – за да се проведе публично мероприятие, организаторът трябва да подаде уведомление, че на определена дата в определен час ще се проведе протест. И в определен срок властта трябва да му отговори дали може или не да се проведе съответният протест. Това обаче е в нарушение на нашата конституция, нарушава и нормите на международното право...

При нас всички подобни събития са само в уведомителен режим.

При нас според законите също би трябвало да е така. Но на практика се получава друг режим – на даване на съгласие. И се получава така – вместо да получите отговор, в който да се казва просто, че е получено вашето уведомление, вие получавате отговор – „у нас има COVID-19 и не можете да провеждате каквито и да е мероприятия, защото е опасно“. Но концерти може да се провеждат, театрални постановки също, кинопрожекции също може. На 23 септември имахме голям митинг в подкрепа на мобилизацията, организиран от властта. И този митинг се състоя. Коронавирусът тук не попречи. Но всеки митинг, на който организатор не е властта, бива забранен.

А какво се случва, когато хората излизат на така наречените „непозволени" митинги?

Ами, следва задържане. В „ОВД ИНФО“ имаме статистика, която ясно показва, че от 24 февруари 2022 година насам почти 20 000 души са били задържани, защото са излезли на митинги. Освен това, след 24.02.2022 г. бяха приети и нови закони. Според тях, ако където и да е напишете нещо за... понеже се намирам на територията на Русия в момента, ще употребя термина „специална операция“, независимо от моето мнение по въпроса... та, ако вие мислите нещо различно от това, което Министерството на отбраната е казало официално, то това означава че за първо подобно нарушение може да получите глоба от 30 000 до 50 000 рубли.

Второто ви нарушение също ще бъде финансово санкционирано. А за трето нарушение може да влезете в затвора. Ако пък говорите не само за това какво мислите, а и за това до какви последствия може да доведе всичко и да споменете цифри - колко хора загиват, то вас веднага могат да ви привлекат като обвиняем – нещо, което се случи с депутата Лев Яшин. Изобщо, от 24 февруари насам много репресивни закони бяха приети. Например за пропагандата на ЛГБТИ...

Да се върнем на 24 февруари - началото на тази, ще използвам и аз термина "операция", поставен в кавички. Помня, че още първият ден в Москва имаше протести, както и сериозна реакция от страна на полицията. Как изглеждаше всичко на място? За мен е изключително любопитно да разкажеш какво точно се случи в първите дни в Русия.

Хората излизаха на улицата. Не само в първия ден, не само на 24 февруари. Първите 5 дни практически всеки ден имаше протести. Но само на 24-и протестиращите успяха да се съберат в центъра на Москва. Около 5 минути те можеха да скандират нещо, да издигнат плакати. И тогава дойдоха тези, ние ги наричаме „автозаки“ – автобуси с решетки и ОМОН (специализирана полицейска военизирана част - бел. ред.). И митингът приключи.

В следващите дни даже това не се случи. Хората излизаха, опитваха се да се организират, да се намерят един друг, но тогава властта започна да ги задържа. Следващите дни вече физически беше невъзможно да се съберат хора, за да се проведе митинг. Имаше страшно много хора, които аз защитавах в съда, които са имали желание да се включат в митинг, но са били задържани, когато излизат от метрото.

А имаше и случаи, в които хора изобщо не са имали идея да бъдат част от митинг, а са били задържани. Например някой се прибира от работа и го арестуват. В съда му казват, че е бил част от непозволен митинг и той получава глоба от 20 000 рубли. С други думи енергия за протести имаше. Но когато започнаха да задържат дори само за излизане от метрото, хората започнаха да се страхуват.

Когато говоря с руски граждани, които са напуснали Русия, те ми казват, че най-страшното в момента в Русия е липсата на какъвто и да е алгоритъм, който да обясни за какво можеш да бъдеш арестуван. Не знам дали това е вярно, но звучи наистина страшно...

Знаеш ли, у хората наистина се създава такова впечатление - че не знаеш за какво можеш да попаднеш в ареста. Това впечатление обаче се създава поради факта, че хората не познават законите. Хората на практика са юридически неграмотни.

Това впрочем може да се каже и за населението на България, а съм сигурен, че и за населението по цял свят.

Така е, но ето, има разлика, когато законите са писани, за да служат на човек – човекът има нужда от дом, от работа. Но когато законите се пишат, за да обслужат властта, тогава се създава впечатление, че нямате идея откъде можете да имате проблеми. Всъщност, ако следите как се променят законите, какви поправки се правят, можете реално да оцените своя риск и ще знаете къде какъв проблем можете да имате.

И може би, ако хората са наясно с това, ще имат повече смелост – ще знаят какви са правата им, за какво могат да имат проблеми.

Да, това донякъде е вярно. Но искам да кажа следното – ако в момента искате 100 процента безопасност, трябва веднага да напуснете Русия. Но ако искате да останете в Русия, то можете да оцените в проценти каква е вероятната опасност за вас, когато кажете нещо.

Валентина, имате ли статистика на колко хора вашата организация „ОВД ИНФО“ е оказала правна помощ от 24 февруари насам?

Трудно ми е да кажа в момента. Ако се разровя, бих могла да кажа с точност, но като имаме предвид, че от 24 февруари насам в страната бяха задържани около 20 000 души, то мога със сигурност да кажа, че на по-голямата част от тези 20 000 души помагаше именно „ОВД ИНФО“.

Давам ви пример – когато тук задържат хора, те попадат в бронираните камиончета и тогава поне един от тях се добира до телефона си и е наясно какво точно е „ОВД ИНФО“. Първото, което той прави, е да събере имената на всички задържани, а ние после ги публикуваме, за да знаят близките им, че те да задържани от властите. Ако смятаме това за помощ, то тогава мога да кажа, че сме помогнали на всички 20 000 задържани.

Ако трябва да смятаме на кого сме помогнали юридически – например с адвокати – то цифрата, разбира се, е доста по-малка - около 7000 души. Защото, когато има масови задържания, нашият адвокат не успява да помогне на всички. Но по-често нашите адвокати успяват и след това цяла нощ седят в отделението за задържане, но просто не ги пускат вътре.

Ако трябва да говорим за хората, на които аз и моите колеги сме помагали в съда, те са още по-малко, защото някои от хората, които защитаваме, се плашат и напускат страната. Според данните, с които разполагаме, правната помощ във всички случаи от 24 февруари насам наброява около 12 000 души общо.

В България сега често говорим за нашата съдебна система. Че не е честна, че е корумпирана, че се налагат реформи. Какво е обаче положението в Русия? Вие се сблъсквате с това постоянно и можете да кажете най-добре.

Не бих могла да направя обобщение за съда като цяло. Когато има някакви трудови спорове или пък граждански, те като цяло се решават справедливо. Поне такова е мнението на адвокати, на юристи, с които съм говорила.

Мога да говоря от своя опит единствено за политически мотивираните дела. Ако говорим за тях, то справедливостта е последното нещо, на което можете да разчитате, ако се озовете в подобен казус. За това се опитваме да обръщаме делата заради технически проблеми. Например – сътрудникът на полицията е забравил да се подпише в протокола. Или пък съдията на първа инстанция е забравил да приложи някакво определение. В такива случаи има малка вероятност това дело да бъде прекратено.

Но, честно казано, някои съдии просто си затварят очите за подобни технически нарушения. Има и честни съдии, които никога не си затварят очите за процесуални нарушения. И даже е имало случаи при сериозни нарушения съдията да каже: "Това е политически мотивирано дело, аз го прекратявам". Вероятно за да се мотивира пред началниците си защо прекратява делото. Но като цяло е ясно, че има спусната негласна заповед да има присъди за участие в митинги и протести. Разбира се, аз не мога да докажа това, не съм слушала някой от системата да ми го казва, но е абсолютно очевидно как се действа.

Колко хора работят в „ОВД ИНФО“?

Трудно е да сметнем. Имаме щатни сътрудници, които отговарят за различен тип дела. Но хората, които са „замесени“ в нашата организация, са адвокати и защитници. В Москва са няколко десетки, но точна цифра ми е трудно да кажа. Няколкостотин души сме в цяла Русия. Имаме и страшно много доброволци. Те са хиляди - помагат ни, като доброволно събират информация, ходят да проверяват кого са задържали...

Валентина, а самите вие имате ли проблеми с властта в Русия?

За момента аз лично нямам. Що се отнася до мои колеги, на някои големи празници – например на Деня на победата – са ги задържали в метрото. Това е, защото лицата им са в базата данни на полицията.

Тук му казваме "оперативно интересни лица“.

Да. Явно това при нас е някаква база за „екстремисти“, но на празници са ги задържали в метрото, искали са им документи, но след това са ги пускали. Опасно ли е това? Не мисля. Едно е сигурно – аз се занимавам със 100 процента законна дейност. Но пак ще повторя – ако искате в Русия да бъдете 100 процента сигурен в безопасността си, трябва веднага да я напуснете.

Иска ми се да ти задам и някой политически въпрос, но не съм сигурен, че това е безопасно.

Опитай, а ако смятам, че не е, просто няма да отговоря.

Валентина, аз съм почти 52-годишен и помня комунизма. Тогава имаше "Желязна завеса" и ние с теб бяхме от едната ѝ страна. Днес отново има желязна завеса, но ние сме от двете ѝ страни. И много искам да те питам как изглежда от Москва това безумие, което се случва? Дали са прави тези анализатори, които казват, че това не е просто битка за територии, а битка на два типа идеологии – руската срещу, как беше... използвайки вашите термини - “англо-саксонската“, а всъщност може би европейската?

В случая не е важно доколко властта има своите идеологически доктрини. Важно е доколко хората подържат властта в нейните идеи. За съжаление в момента, при сегашните условия не би могла да се направи честна и адекватна социология за това. Но имаше преди известно време социологическо проучване с въпрос „Как се отнасяте към специалната военна операция“ (цитат според официалната кремълска терминология – б.а.). И знаеш ли, около 95 процента от попитаните отказаха да вземат участие в него. Това се случи още пролетта.

Звучи като вид пасивна съпротива.

Знаеш ли, според мен не можем да кажем със сигурност по каква причина не са отговорили. Може само да се досетим. Тук е страшно да изразиш мнение, различно от това на властите. Но още по-интересно е, че от тези 5 процента, които отговориха на социологическото проучване, около 60 процента бяха „за“ „операцията“ а 40 бяха „против“. Но какво ли са си мислели останалите 95 процента тогава? Какво ли са си мислели в началото? Какво ли си мислят сега, когато започнаха да мобилизират децата им?

Говоря с доста хора в Русия. Сред тях думата „война“ се използва съвсем сериозно, въпреки официалното „специална операция“. Можем ли към днешна дата да се доверим на социологически проучвания у нас за подкрепа към властта? Не мисля, че това е възможно. Не и в тези условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

08.12 2022 в 15:59

Написаното от господина с никнейм турски прякор на Васил Левски може да се каже в същата степен и за българското народонаселение, колко хора се опитаха оня ден на попречат на Митрофановна оня ден да светотатства на Никулден!? Колко хора протестират против отказа на българските власти да предоставят оръжие и муниции на Украйна, колко протестират против унизителното решение на Гълъбарника да остави украинските бежанци без храна... Списъкът е много по-дълъг от позволеното в този форум!
 
X

Да помогнем на украинските деца!