Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Розита Еленова, СЕМ: Волгин е свещена крава в БНР, на която никой генерален директор не посмя да реагира

Мая Младенова 13 април 2022 в 11:42 9776 2

Снимка OFFNews

Разговаряме с Розита Еленова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ), за казуса с Петър Волгин и предаването "Политически некоректно" по БНР. Националното радио обяви, че извършва вътрешен мониторинг на предаването след шумната публична оставка на члена на Обществения съвет Александрина Пендачанска. Преди дни тя се оттегли от съвета в знак на протест срещу проруската дезинформация в ефира на обществената медия. Това е поредният епизод, в който предаването на Волгин повдига темата за това къде стига медийният плурализъм и къде започва дезинформацията.

- Г-жо Еленова, ще предприеме ли СЕМ действия заради предаването на Петър Волгин?

- Предстои заседание на СЕМ в петък и много се надявам, че докладната ми от понеделник за мониторинг на предаването, около което се шуми, ще има доклад. Преди 20 дни като член на съвета написах и докладна с настояване за мониторинг относно темата дезинформация в двете обществени медии БНР и БНТ. 

- Вие лично виждате ли проблем в програмното съдържание?

- За мен като съветник през всички тези години БНР живее в изключителен комфорт. БНТ, от друга страна, получава целия негатив - който е и коректив, защото общественото внимание е насочено към нея. Но БНТ се конкурира с много частни медии. Докато БНР няма никаква конкуренция. Застинало е и живее на стари лаври. Уж е "най-демократичната медия", а влиза в такъв скандал за централно предаване. Може би тази криза ще накара ръководството да се замисли за падащите рейтинги. Опасявам се, че много от тези, които казват колко демократична медия е БНР, може би въобще не го слушат. Липсата на конкуренция и коректив води до това радиото да не се развива и да има все едни и същи проблеми и да е застинало 20 години назад.

Обезпокоително е, че има шумна оставка от Обществения съвет.

За пореден път се убедих, че психиката за такъв висок пост като генерален директор на БНР е от съществено значение. Гласувах "въздържал се" при избора на Милен Митев (както и при Андон Балтаков) точно защото не съм убедена във високо реактивната реакция в подобни моменти. Надявам се Милен Митев с колебливото си поведение тези дни да не повтори поведението на предшествениците си. Лабилната психика на предходния директор го накара да изостави радиото след година и половина. 

- Вашият коментар конкретно по казуса с Петър Волгин?

- Всички тези години Петър Волгин е свещена крава, за която никой генерален директор не установи единни стандарти за професионализъм.

Но това не се случва за пръв път. В края на 2015 г. СЕМ наложи наказания (финансова санкция) заради езика на омразата в предаването "Деконструкция".

Изведнъж лъжата стана равностойна на свободата на словото! Тя е много по-сложен компонент и трябва да имаме чувствителност да разграничаваме мнения от факти.

- Какво би могъл да направи СЕМ?

- Искам да подчертая, че не е вярно, че СЕМ няма правомощия да се намеси. Правомощията на СЕМ са големи. Законът за радиото и телевизията (ЗРТ), визирам чл. 10 и чл. 17 (тези членове предвиждат да не се допускат предавания, внушаващи нетърпимост и които възхваляват или оневиняват жестокост или насилие или подбуждат към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак - б.а.), макар и остарял, е достатъчно добър. След като в друга ситуация СЕМ се е занимавал с подобен казус, значи има рецидив. Има основателни подозрения за нарушения. И нито един от последните няколко директори на радиото не е предотвратил това. Значи този човек има огромна защита?

- Това ли е максималната санкция - парична глоба?

- Да, СЕМ не може и няма да се бърка в редакционната политика. Но ще пледирам за среща с генералния директор да обсъдим темата. Изключително съм обезпокоена, защото правото на свобода на изразяване не означава, че БНР трябва да работи в летаргия и да толерира свещени крави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Lady Jane

13.04 2022 в 18:38

Далеч съм от мисълта да превъзнасям Волгин. Помня негови метаморфози от миналото, в които прозираше амбицията да привлече "прожекторите" върху себе си на каквато и да е цена. Най-лесният начин за това е да заемеш позиция, различна от официално налаганата; така се печели и ореол на борец за независимост.

В днешната медийна среда у нас, обаче, неговата позиция е крайно необходима! Мислещите хора не могат да не забележат масираната, агресивна и смазващо едностранна антируска пропаганда по всички контролирани от държавата медии, която с тези децибели става отблъскваща, и имат нужда да чуят и друго мнение, пък било то и изцяло противоположно. Като искате да се оттървете от провокациите на Волгин, намерете някой по-интелигентен и убедителен застъпник на алтернативната гледна точка! Защото истината не е в това, с което ни засипват държавно-либералните медии!

440

1

Pietro

13.04 2022 в 17:23

Волгин не е свещена крава, а боклук, за който място не бива да има в национална, а и във всяка друга медиа. Той е срам за журналистиката.