Иван Хиновски: Некадърници и политици разбиха енергетиката

Димитър Генчев 02 октомври 2014 в 16:13 2568 0

Иван Хиновски е председател на Българския енергиен и минен форум


- Г-н Хиновски, според вас обявеното с почти 10% поскъпване на тока обективна необходимост ли е и ако да - защо?

- Електроенергетиката е докарана до фалит от дългото й и упорито разбиване поради некадърно управление в комбинация с употреба за политически цели. Това, което бе разумно и ефективно за системата не се правеше, съветите на експертите със здрав разум и рационални идеи се неглижираха. Властимащите решиха, че знаят всичко и употребяваха енергетиката за свои цели. Така от година на година се натрупа рекордния годишен дефицит на паричните потоци - само за 2014-та той е 900 млн. лв.

Обявеното повишаване на цените на регулирания пазар само по себе си няма да реши проблема и скоро ще бъде последвано от ново, ако не бъдат предприети и други мерки. Такива са предоговаряне на дългосрочните договори след законодателни промени,  ограничаване на разходите на всички дружества по веригата производство-пренос и разпределение. Но странно ми изглежда, че с оздравяването са се заели хора, които разбират от много други неща, но не и от енергетика...

- Може ли съдбата на НЕК да е като тази на "Кремиковци" и толкова ли би бил опасен за държавата един фалит на НЕК?

- Фалит на НЕК е един от вариантите за оздравяване на електроенергетиката, но това не решава нищо и ще има множество сериозни негативни последствия - на първо място за кредитния рейтинг на страната, който ще бъде понижен драстично, а на второ - за бюджета, тъй като дългът на НЕК трябва да се цесира именно към бюджета. А това не е справедливо, защото сметката пак ще я плащаме всички ние, но през данъци и съкратени разходи за образование, култура, здравеопазване и т.н.

- От 1 януари би трябвало да имаме свободен пазар на електроенергия. Готови ли сме за това?

- Не, не сме. И е много опасно, защото с дългосрочните договори това не може да се случи. Те трябва да са "вътре" в цената. И докато тези договори не бъдат предоговорени по начин, по който други страни в ЕС направиха, либерализацията не може да се случи. Разбира се, има начини, но пак не знам дали точните хора се занимават с това.

- Енергетиката бавно и полека не се ли превръща в насилие - и по-точно в икономическа принуда спрямо не малка част от българите?

- Силно казано, защото все пак е налице някакъв "надзор" над монополистите. Не твърдя, че ДКЕВР е доказала, че е напълно независима и работи перфектно, но трябва да се има предвид, че процесите влияещи на цената на електроенергията са резултат от действията на много правителства от много години досега. Т.е. "поразиите" вече са направени от други. И все пак да не пресилваме ефекта от това повишаване на цената, а да бъдам обективни - тя пак си остава най-ниската в региона. И поскъпването може да са сравни като ефект с една ракия месечно в кръчмата, или с 2 литра бензин повече...

- Какво е решението на всички тези тежки проблеми в енергетиката, според вас?

- Българският енергиен и минен форум (БЕМФ) от години насам представя задълбочени анализи и програми за реформи в енергетиката и оздравяването й, за рационален подход и защита на националните интереси, защото в енергетиката се служи на частни интереси. Поддържа се целенасочено запазването на чужди монополни претенции. За съжаление, ефективните решения са в конфликт именно с интересите на знакови олигархически кръгове, бизнесмени и политици. Т.е. мисия невъзможна...

И все пак, ако трябва да бъдем по-конкретни, преди 1 година ние предложихме т.н. "План 17" от 17 групи антикризисни мерки и реформи: предоговаряне на дългосрочните договори, преструктуриране на НЕК за оздравяване на компанията след изсветляване на вътрешните парични потоци. И още - създаване на Фонд за реформи, включване на България в регионалните инициативи за общи енергийни пазари, усилия за продажби на част от зелената енергия на европейските борси, освобождаване на НЕК от част от нейните неоперативни активи. Нужни са още законодателни промени за нови правила в договорите в енергетиката, за нова система за избор на членовете на ДКЕВР и гарантиране на нейната независимост, нова енергийна стратегия, на която в центъра да бъдат поставени интересите на потребителя и сигурността при снабдяване с енергия, и много други мерки, които биха спомогнали за разрешаване на тежката криза в отрасъла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews