Историята на криптокралицата Ружа Игнатова вече е на аудиокнига

Стефан Йончев 14 юни 2022 в 10:29 17291 1

Николай Стоянов е разследващ и финансов журналист във в. „Капитал“. Започва работа там през 2006 г. като борсов репортер, като в последствие започва да покрива и банковия и пенсионния сектор, а понастоящем редактор на финансовата секция на вестника. Сред по-съществените му публикации са поредиците материали за фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка, които започват още от 2009 г., както и тези за раздаваните големи кредити от държавната Българска банка за развитие в периода 2015-2021. Разследванията му за криптовалутната измама OneCoin от 2015 г. са често цитирани в международната преса и прерастват в аудиокнига, публикувана през 2022 г. Завършил е Международни икономически отношения в УНСС.

Г-н Стоянов, какво Ви накара така задълбочено да изследвате конкретно тази тема? Сблъсквали ли сте се някога с подобна измама - крипто или "по-традиционна" пирамида?

До известна степен моята история с OneCoin е плод на журналистически късмет. Попаднах на нея сравнително рано и написах първите си материали още през 2015 г. - по-малко от година след като беше стартирала. Първоначално вниманието ми беше привлечено от покупките на Ружа Игнатова в София - никой нямаше представа коя е тя и с какво точно се занимава, но изведнъж влагаше милиони в знакови сгради. Започнах да проучвам какво е OneCoin - по онова време нямаше още статии за нея, за опасностите да си вложите парите в нея можеше да се прочете само по специализирани сайтове срещу MLM (Multi-level marketing) измами и форуми. Но и без тях за мен беше доста очевидно за какво става въпрос - и преди това бях отразявал няколко подобни пирамиди и всички червени лампички светеха. Новото беше, че този път фасадата, зад която да се прикрие измамата, беше криптовалута.

Но тогава въобще нямах представа, че ще достигне такъв размах и ще говорим за милиарди долари и милиони хора. Мислех си, че както повечето подобни схеми, ще се срути или основателите ще изчезнат много по-рано. Вместо това обаче като я проследявах през годините, историята ставаше все по-екстравагантна и дори налудничава и заприличваше на холивудски трилър - изчезнали хора, арести, любовници, шпиони, шейхове. Части от това съм разказвал през годините в отделни статии, други неща могат да бъдат прочетени, видени и изслушани и в други медии, тъй като историята постепенно придоби и глобален отзвук - особено след подкаста на BBC The Missing Cryptoqueen. Така че поканата на Storytel да направим тази поредица ми даде възможност да събера всичко натрупано за около седем години по темата на едно място.

В книгата си разказвате множество истории и случки с Ружа, също така предавате думите на хора, които са я познавали лично, участвали са в схемата, били са нейни жертви или са й се противопоставяли. От къде черпихте тази информация, особено когато става дума за някои от по-мрачните детайли от кариерата на крипто кралицата?

Книгата е документална и се опитва да разкаже историята, каквато е била - без да я разкрасява. Така че всичко в нея е базирано на документи, официални регистри, интервюта, архивни записи и кадри и т.н. С много от хората, които през годините като граждански активисти или жертви се опитваха да изобличават OneCoin, поддържам контакт от години. Разменяме си информация, данни, мнения и хипотези... В съществен източник на информация се превърнаха съдебните дела в САЩ, където братът на Ружа е арестуван и съдейства на властите, а съоснователят на OneCoin Себастиан Грийнууд също очаква делото си. Досега практически е приключил само процесът срещу един американски адвокат, който беше признат за виновен в пране на пари за OneCoin, и по неговото дело бяха представени множество документи, имена на фирми и хора, парични потоци, свидетелства... Разбира се, за писането на самата книга също разговаряхме с много хора - гласовете на някои от тях можете и да чуете в нея. Всичко това помага да сглобим в известна степен пъзела, но естествено остават и много липсващи парчета.

Oт всички истории най-голямо впечатление ми направи тази с любовника й, Гилбърт Армента, която наистина е сякаш по сценарий на холивудска продукция. Коя случка от поредицата Вие намирате за особено интересна?

На мен наистина ми е интересно кое впечатлява слушателите, които за пръв път се сблъскват с OneCoin. Aз съм потънал в тази тема от толкова време, че малко съм попретръпнал за грандиозните сюжетни обрати. За мен най-впечатляващото и главозамайващото е, че OneCoin е жива и продължава да оперира и до днес въпреки всичко изписано и изговорено по темата. Много хора виждат човешката алчност в сърцето на тази и други подобни истории за измами, но за мен може би по-централен е провалът на власти, експерти и дори медии да алармират обществото и предпазят много хора да не бъдат превърнати в жертви.

Можете ли да дадете съвет - как да се разпознаят подобни измами навреме?

Няма универсално правило, но обикновено индикациите, че някакво инвестиционно предложение би могло да е измама, са много. Те варират от това кой и как ви отправя офертата, до това какво се иска от вас и какво ви се обещава. В най-общ план винаги важи съветът, че "ако нещо е твърде хубаво да е истина, вероятно не е". Рекламирането на безрисков и гарантиран доход, а често и пасивен - без да трябва да правите нищо, очевидно е знак, че зад безплатния обяд се крие нещо. Бих посъветвал всеки, преди да вложи парите си, най-малкото да потърси в Google какво пише за съответното начинание - обикновено за всяка нова, набираща популярност схема бързо се появяват предупреждения или поне се поставят валидни въпроси, които могат да ви накарат да се замислите. Бих препоръчал и преди такава крачка да обсъдите идеята с някой близък, който не е част от тази или подобна схема - външният поглед може да е много отрезвяващ. Ако изпитвате някакво притеснение да кажете на приятели, познати, роднини или дори на партньора си в какво смятате да вложите парите си, това също би могло да е добър сигнал, че интуитивно усещате нещо нередно. По-добре в такъв случай се вслушайте във вътрешния си глас.

Мислите ли, че самата Ружа Игнатова вече е слушала аудиокнигата Ви?

Честно казано, нямам идея. Едва ли си е направила абонамент в Storytel с името си, но ще попитам колегите там. Към момента дори не знаем жива ли е - в днешния свят да изчезнеш напълно за вече близо пет години изглежда доста трудна задача.

Доколкото през годините съм си изградил някаква представа за нея, предполагам че, ако се е укрила някъде, тя не би седяла просто с коктейл на плажа, а би следяла какво се пише за нея.

Някога срещали ли сте се лично с Ружа Игнатова?

През 2015 г. при подготовката на първия ми материал за OneCoin имах възможност да се срещна лично и да взема интервю от нея. След това на живо мисля, че съм я виждал още само веднъж - няколко месеца по-късно на икономически форум организиран от The Economist в София, където OneCoin беше основен спонсор, а самата Ружа лектор от сцената.

След октомври 2017 г. определено не съм я срещал - ако бях, щеше да е още един великолепен обрат в историята, нали?

Може да чуете цялата аудио поредица “ОneCoin: Жената, която измами света” тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови