Димитър Ганев пред OFFNews: БСП губи позиции, Ваня Григорова едва ли ще ги спаси

В София, Пловдив и Варна най-вероятно ни чака балотаж на ПП-ДБ и ГЕРБ, прогнозира политологът

Ружа Райчева 11 октомври 2023 в 11:22 5826 1

Димитър Ганев

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Димитър Ганев

Разговаряме с политолога от изследователския център "Тренд" Димитър Ганев за предстоящия местен вот на 29 октомври.

Kакви са вашите прогнози за резултатите от местния вот, ще има ли разместване в съотношенията на парламентарно представените формации?

Националният резултат на двете основни политически сили "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ на последните избори не е разпределен пропорционално в страната. ПП-ДБ имат много по-силна тежест в столицата и големите областни центрове, но практически почти отсъстват от по-малките общини. За сметка на това ГЕРБ има по-силно присъствие в по-малките общини, отколкото в областните градове.

Това ще очертае средната картина: в по-големите областни градове, най-вече София, Пловдив и Варна, най-вероятните сблъсъци ще бъдат между представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ. Няма съмнение, че в София, Пловдив и Варна отиваме на балотаж. 

В по-малките общини ГЕРБ общо взето ще запазят доминацията си. Първо, там ПП-ДБ нямат сериозна електорална подкрепа - това се видя и на парламентарните избори. Второ, в последните години ПП-ДБ така и не положиха усилия да развият местни струткури, а местни избори се печелят с местни структури. Трето, ПП-ДБ нямат действащи кметове в тези населени места.

ДПС няма ли да запазят властта си в по-малките общини? 

ДПС ще запазят влиянието си в традиционните за тях общини. Не очаквам много сериозни изненади - нито нагоре, нито надолу. ДПС са предвидима величина. Ключова ще бъде тяхната тежест в областни центрове, които са със смесено население. Например - ДПС най-вероятно ще реши балотажа в Шумен. Има и други подобни случаи, но те са по-малки общини, където ДПС ще играе много съществена роля между първи и втори тур. 

В каква позиция е "Възраждане", ще растат ли?

За тях тези избори са изключително важни, защото това са първите местни избори, в които те са водеща формация. В рамките на тези избори те ще успеят да спечелят сериозно представителство в общинските съвети. Ясно се вижда, че "Възраждане" не играе за победа със силни мажоритарни кандидати, които са популярни по населени места, а играе партийно. Издига партийни фигури, като чрез изборите успява да ги наложи като фигури с разпознаваемост, така че през следващите години те да бъдат мотори на местните организации.

"Възраждане" играе за партията - около тези ядра на общински съветници се формират и по-жизнени ядра на местни структури. Ако издигаше популярни личности, които нямат общо с "Възраждане", партията щеше да почне да скърца вътрешно от недоволство заради "парашутистите". 

Има възможност някъде да има някакъв пробив, тоест "Възраждане" в областен град да стигне до балотаж, има няколко такива потенциални областни центрове. Въпросът е, че на балотажа те са без практически шансове за реален пробив, защото тогава ще се образува фронт срещу тях, само и само да не е кандидатът на "Възраждане". В една такава ситуация т.нар. "сглобка" ще прояви такова политическо качество за общи действия. 

Какви са шансовете на БСП за тези местни избори? 

Не виждам възможност за реален пробив на БСП отвъд завоеванията им през 2019 г. Само че тогава те направиха пробив в Перник, Русе, Благоевград, а сега само ще отстъпват от тези позиции и няма да завоюват нови. Борбата им ще е да задържат старите си позиции. 

В Перник, например, те загубиха кмета си Станислав Владимиров, който сега ще спечели на първи тур по всяка вероятност. Единствената възможност за БСП да развее някакво знаме и да остане над повърхността на 29 октомври се казва Ваня Григорова. 

Има ли шанс тя да стигне до балотаж в София? 

Трябва да имаме предвид, че от парламентарните избори през април досега има електорални промени, но нищо революционно не се е случило. Няма нова партия, която да се появи да обърне вота. А на 2 април ПП-ДБ имаха 190 000 гласа, ГЕРБ имаха 120 000, БСП имаше 35 000, а "Левицата" - 15 000.

Ваня Григорова прави добра кампания, стои автентично и силно на терена, но тръгва от много по-ниска база. Може би Антон Хекимян и Васил Терзиев не са най-убедителните кандидати за електората на ГЕРБ и ПП-ДБ, а Ваня Григорова е за левия електорат. Но едните са 190 000 и 120 000, а другите 50 000. Това е много трудно преодолима дистанция. 

Ще разклатят ли местните избори "сглобката" – ще се променят ли отношенията на ГЕРБ и ПП-ДБ? Как ще продължи оттук нататък работата на кабинета "Денков"?

Аз наричам "сглобката" парламентарното мнозинство, а то е стабилно. Няма опасност от друго мнозинство в рамките на това Народно събрание или нови избори. Съдбата на това правителство зависи от три фактора - резултатите от местните избори, нивото на доверие към кабинета и това дали ще има някакви успехи по теми като Шенген и еврозоната. 

От това зависи дали правителството ще издържи до март или ще има някакъв ремонт преди това. От днешна гледна точка, а и от позициите на Борисов, който каза, че не е доволен от 7-8 министри, мисля, че първоначалната договорка да се смени само премиерът няма да се изпълни. Ще има много по-сериозен ремонт на кабинета през март. Вероятно ще има някакво разместване, в което ГЕРБ ще поемат по-сериозна квота в министерските постове.

На много глинени крака стои всичко това. 

Ще имаме ли някъде кмет още след първи тур?

На много места ще има на първи тур победа, например в Бургас, Перник и Враца. Не е изключено и Стара Загора. Говорим само за досегашни кметове, само те могат да спечелят на първи тур.

От днешна гледна точка може да сме сигурни в едно - голяма електорална вълна, която да промени картата на местната власт, не може да очакваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки