Борислав Сандов: Напълно е възможно да има редовен парламент с мнозинство на реформаторските сили

Георги Ангелов 29 септември 2022 в 13:50 8242 4

Борислав Сандов

Снимка ДБ

Борислав Сандов

Борислав Сандов е депутат от български политик, народен представител в два парламента, вицепремиер и министър на околната среда и водите в правителството на Кирил Петков. Член е на политическия съвет на коалицията Демократична България.

Съучредител е на партия „Зелено движение“ и неин съпредседател в продължение на три години. Известен с водещата си дейност по редица природоопазващи кампании

-  Г-н Сандов, обвиняват “Демократична България” (и Зелените), че стоите встрани от хората и не ги разбирате. Кое е най-важното за избирателите - парите или... ?

- В момента избирателите се вълнуват от това, което ги залива в медийното пространство, и от опитите на служебното правителство да представя нещата като много кризисни. Всъщност пред България има редица предизвикателства, но има и още повече възможности. От една страна, нашият път за дълбока интеграция в Европейския съюз и НАТО гарантира сигурността на страната. Гарантира и възможността да се развиваме устойчиво чрез средствата от Европейския съюз и правилата на ЕС. “Демократична България” през последните 4-5 години изключително последователно говори за икономика, за външна политика и енергетика именно в тази посока - на устойчивото развитие, на интеграцията и модернизацията. Това е, което дава на хората по-добри възможности да имат високи доходи и от там – шанса да бъдат по-богати, да живеят в по-чиста среда и да останат тук в България, където да правят своите инвестиции и да отглеждат децата си.

- Всички сме ядосани и възмутени, че няма справедливост в България. Какъв е начинът на преодоляване ѝ?

- Изключително необходими и наложителни са няколко неща, които ние повтаряме, откакто съществува "Демократична България": съдебна реформа, възможност за контрол върху главния прокурор, прозрачност на актовете на съдебната система и премахване на всички зависимости, които са се натрупали там - било към организирана престъпност, било към политически елити, които чрез своето влияние предопределят хода на важни за страната дела. Но конкретно за прокуратурата трябва да има много сериозна реформа. Това изисква конституционно мнозинство и затова "Демократична България" призовава за дебат в рамките на редовно правителство и на работещ парламент. Там трябва да се намери формулата за една независима съдебна система, която да създава усещането за справедливост и върховенство на закона, еднакъв за всички.

-  Това е възможно не просто при работеща коалиция, но изисква голямо мнозинство. Мислите ли дали при сегашните хипотетични варианти за коалиции може да има промяна в следващия парламент? Или пак ще трябва да ходим на избори?

- Напълно е възможно да има редовен парламент, който да е на реформаторските сили, а не на реставраторските към модела ГЕРБ-ДПС. Това става чрез по-висока избирателна активност. Опитът да се представи ситуацията като безнадеждна цели по-ниска избирателна активност и надделяване на контролирания вот, на твърдите ядра и на купените гласове. Задачата на тези хора е да лишат България от шанса да напусне спиралата на политическата криза, в която се намира и която може да стане трайна. Излизането от политическата нестабилност ще е гаранция за това България да започне да прилага Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми, които да вкарат свежи пари чрез справедливата рамка за устойчиво развитие на страната ни, по пътя на зелена и кръгова икономика. В Плана също са заложени редица реформи, които да гарантират върховенство на закона и икономическо развитие след пандемията и търговската война на Путин срещу Европа, започнала след като обединена Европа застана в подкрепа на Украйна, която брани своята териториална цялост и суверенитет.

- Имахте за коалиционен партньор БСП и вероятно пак ще се наложи да разчитате на тях. БСП се държат все едно, че няма такава война и дори спряха даряване на оръжие на Украйна. Смятате ли, че може да се работи с тях за проевропейско бъдеще?

- Мисля, че БСП могат да бъдат част от мнозинство за съдебна реформа въпреки техните по-пасивни действия по тази тема през последните години. По отношение на войната на Русия – вярвам, че в Народното събрание също ще бъде намерено проевропейско мнозинство, което осъжда войната и подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Но тук е важно да говорим не просто за плаващи мнозинства по определени теми, а трябва да говорим за устойчиво парламентарно мнозинство, което да сформира редовно правителство и което да бъде истински реформаторско. За това призивът ми към българските граждани е за по-голяма активност на изборите и за по-голяма ангажираност в последните дни на кампанията, за да убедим апатичните и онези, които не виждат смисъл, да излязат и да гласуват.

- Войната в Украйна, като че ли, от една страна блокира идеята за развитие на Европа - Зелената сделка, а от друга страна показа, че може и без руския газ. Обаче в момента се разчита повече на въглища в енергийния микс. Тази война ще промени ли енергетиката и какви трябва да бъдат стъпките на следващото правителство?

- Държавите в Европа осъзнаха, че са закъснели с прилагането на Зелената сделка по отношение на енергетиката, което ги е задържало като зависими от изкопаемите горива, в това число - от вноса на такива горива от Русия. Всъщност колкото по-бързо приложим Зелената сделка, толкова по-енергийно независими ще са държавите от ЕС. Тогава няма да се налага да се чудим дали да ползваме газ или въглища. На практика ние ще можем да обезпечаваме потреблението си с произведена на място електроенергия. И в момента България произвежда много повече електроенергия от своите нужди, която продава навън и по този начин компенсира по-високите цени на газ и нефт. Спокойно можем да кажем, че има сигурност в енергетиката, която обаче трябва да бъде и все по-зелена. Има пари за това, има смисъл от това.

Тук говорим за множество направления. От една страна домакинствата да могат да инсталират по-лесно и само с уведомителен режим свои собствени енергийни мощности като соларни панели на покрива или термопомпи в дворовете си. Това мина на първо четене в предишния парламент и ще го свършим и в следващия. За бизнеса има възможности за производства от възобновяеми източници. А за топлофикациите, които ползват газ и въглища, има по-добри технологии за геотермална енергия от типа “Геотермия 2.0”, която, например, може изцяло да замени софийската „Топлофикация“, или една трета от вноса на газ в България. Има слънчеви топлофикации и въобще - палитра от възможности, които секторът на възобновяемите енергоизточници дава. Това са и повече работни места, и повече инвестиции в България, и повече енергийна сигурност. Нещата, които ние предлагаме да се развиват в този сектор, са както облекчени режими, така и насърчаване на инвестициите чрез техническа инфраструктура - нещо, което е заложено и във Фонда за справедлив преход, и в Плана за възстановяване и устойчивост, и в други механизми. Има неразкрит потенциал в плаващите фотоволтаици върху язовири с ВЕЦ-ове, които могат много лесно да се присъединяват към мрежата и така да удвояваме потенциала на един язовир само с това, че през деня ще произвежда ток от слънчевата енергия, а през нощта - от водата. Други възможности са ресурсната ефективност и кръговата икономика през въвеждането на депозитна система за опаковките, през по-големия дял на рециклиране на отпадъците, през промени, които да спрат кранчетата от милиони левове, изтичащи в момента към кухи фирми за рециклиране на автомобили, гуми или отпадъци от опаковки. По този начин можем да си подредим страната и тя да стане по-чиста и по-здравословна, да бъде с висока енергийна и ресурсна ефективност, което да повиши икономическите възможности на хората в България.

Парламентарни избори 2022 г.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Платена публикация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

Дечко

29.09 2022 в 21:29

този дали има татуирана зелена свастика някъде по тялото си?
какви геотермии, какви соларни топлофикации за град като софия? това го няма никъде по света, ама у нас ще го измислим /след като затворим конвенционалните източници на енергия/...

1017

1

IvoIvo

29.09 2022 в 16:20

Аман от Сандов вече!