Откриха паметник на капитан Списаревски в Долни Пасарел

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2014 в 13:31 10688 12

Днес (20 декември 2014г.) се навършват 71 години от подвига на "живата торпила" поручик Димитър Списаревски, посмъртно произведен в чин капитан.

В знак на признателност към летеца, защитил небето над София група млади жители на село Долни Пасарел, начело с Ивайло Иванов, подкрепени от Кметство Пасарел, ВМРО – София, Димитър Антов – общински съветник от ВМРО в 11.00 ч. откриват паметник на площада в селото на капитан Димитър Списаревски.

Паметникът по инциатива на гражданския комитет е изработен от скулптора Тодор Караманов и каменоделеца Димитър Антов. Архитектурният проект е дело на арх. Миломир Богданов. Проектът е дарение от патриотичната група АКС „Кубрат".

Монументът е факт и благодарение на административната подкрепа на кметствто в Пасарел и на Столичната община. Решение за издигането му бе прието с единодушие на сесията на Столичния общински съвет на 18 декември.

На 20 декември 1943 г. поручик Списаревски се сблъсква с противникова бомбардировъчна група в района на село Долни Пасарел. След като сваля един от бомбардировачите, българският летец се насочва към летящата крепост, която е водач на групата, и след като свършват патроните на картечницата му, се врязва със своя самолет в американския бомбардировач.

Поручик Списаревски загива, но успява да свали американската летяща крепост и поне за ден да прекрати бомбардировките. Посмъртно е произведен в чин капитан.

Показателни за качествата на българските летци са думите на единствения оцелял американец от поразената от първия български таран летяща крепост:

"Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават светиня. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.12 2014 в 23:59

Евала за смелостта на анонимния списвател от ОФ нюз, скандална статия, и публикувана у баш главния дистрибутор на прогресивната американска енергия

20.12 2014 в 23:18

испъкнеш, умряли, един червен плазмодии

иЗпъкнеш, умрЕли, един червен плазмодиЙ

краси педераси, много си проЗД мойто момче! "Уважението към загиналите врагове" се отдава на военните гробища, могили и общи гробове! Никой не вдига "паметници" на загиналите американски копелета, бомбандирали родния му град! Да оставим настрана, че точно тези освен "ТЕРОРИСТИЧНИ бомбардировки" са пускали и миниатюрни противопехотни мини, маскирани като детски играчки. Разбираш ли копеле въшливо какво са правили точно тези "герои"?! А българите са ги опазили живи и са ги изпратили по живо по здраво да си ходят. Има пленени повече от 12 души.
Нямат никакво, дори най-малко основание тези мърши да имат паметник, плоча или каквото и да е друго! НИЩО! Кръст във военните гробища, по международните спогодби. Точка.
Защото по южните склонове на Шипка има загинали стотици башибозук, кърджалии, османлии и редовен турски аскер. Барабар с началниците си. Да им издигнем и на тях един паметник там?
Обезмозъчаващо тъп, прост, нагъл и с космическо самочувствие плазмодиЙ си гейберастче!
Вие с тончо и още двама трима сте ЕТАЛОН на въпиющата и нагло шестваща гейберастка простотия. Лошото е че като вас има още поне половин милион!


20.12 2014 в 21:01

Браво за благородното дело! Поклон пред светлата памет на големия български герой Димитър Списаревски!

20.12 2014 в 19:12

Когато става въпрос за защита на националното достойнство и суверенитет,не би трябвало да има сини,червени,геберасти,а само българи,защото в противен случай ще е удачно да запеем: "Небето като от коприна,а мозъците от сланина..." Тук,може би,му е мястото да се обясни що е туй "национално достойнство и суверенитет",ама нейсе...

20.12 2014 в 18:18

Доживях

20.12 2014 в 17:40

Точно така е било, както го описва в поста си Кънчо П. Бащата на поручик Димитър Списаревски беше наш съсед в София, ул.Аспарух 57. Жалко, че не можа да доживее това макар и много закъсняло признание за подвига на единствения му син.
Доколкото си спомням от историческите факти и разказите на баба ми, съвременник на описаните събития, България обявява война на Щатите, които отговорили: "далече сте, но ще ви намерим" - така са си приказвали хората по улиците тогава.

20.12 2014 в 17:00

къде са онези, които ще зачеркнат подобни подвизи и ще кажат: това са фашисти. те са се били за хитлер. или ген. Луков и прочее прочее примери от близката ни история, неосъзнати от нашото общество.

20.12 2014 в 16:44

Кънчо, как ще напишат бе..нали после маериканските задници ще почнат да му пърдят в устата на Владко, както и техните съюзници герберастите

20.12 2014 в 16:26

И още нещо в статията си пише срещу кого се е бил но явно искаш да испъкнеш със знанията си. Лошото е само, че четеш историята като дявола евангелието.