Откриха паметник на капитан Списаревски в Долни Пасарел

OFFNews 20 декември 2014 в 13:31 12523 12

Днес (20 декември 2014г.) се навършват 71 години от подвига на "живата торпила" поручик Димитър Списаревски, посмъртно произведен в чин капитан.

В знак на признателност към летеца, защитил небето над София група млади жители на село Долни Пасарел, начело с Ивайло Иванов, подкрепени от Кметство Пасарел, ВМРО – София, Димитър Антов – общински съветник от ВМРО в 11.00 ч. откриват паметник на площада в селото на капитан Димитър Списаревски.

Паметникът по инциатива на гражданския комитет е изработен от скулптора Тодор Караманов и каменоделеца Димитър Антов. Архитектурният проект е дело на арх. Миломир Богданов. Проектът е дарение от патриотичната група АКС „Кубрат".

Монументът е факт и благодарение на административната подкрепа на кметствто в Пасарел и на Столичната община. Решение за издигането му бе прието с единодушие на сесията на Столичния общински съвет на 18 декември.

На 20 декември 1943 г. поручик Списаревски се сблъсква с противникова бомбардировъчна група в района на село Долни Пасарел. След като сваля един от бомбардировачите, българският летец се насочва към летящата крепост, която е водач на групата, и след като свършват патроните на картечницата му, се врязва със своя самолет в американския бомбардировач.

Поручик Списаревски загива, но успява да свали американската летяща крепост и поне за ден да прекрати бомбардировките. Посмъртно е произведен в чин капитан.

Показателни за качествата на българските летци са думите на единствения оцелял американец от поразената от първия български таран летяща крепост:

"Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават светиня. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!