Антон Кутев не видя лъжа в "опорните точки" на МВР

Последна промяна на 15 ноември 2013 в 13:06 4783 9

Антон Кутев. Снимка: БГНЕС
Антон Кутев. Снимка: БГНЕС

В опорните точки, които пресцентърът на МВР е подготвил за БСП депутатите, няма лъжа, макар че аз не бих ги написал така. Случващото се в момента в страната е десеб болшевизъм.

Такава  позиция изрази народният представител от БСП Антон Кутев в сутрешния блок на Нова телевизия, след като поне десетина пъти се опита да се измъкне от въпросите на водещите защо правителството се опитва да прокарва лъжи и манипулации за протестите и в частност - за момчето с наранена глава Александър Попов по време на протеста на 12 ноември (виж интервюто по-долу).

Кутев се срещна очи в очи с Александър в студиото, тъй като двамата гостуваха един след друг на сутрешния блок. 

"Само в събота в София ние очакваме 50 000 души. Те не са тези, които искат избори сега. Т.е. нашият разговор с вас сега е, какво значи демокрацията и дали вие единствено на тази демокрацията. Защото ония 50 000 души, които ще дойдат в събота в София, също са представители на демокрацията" - с тези думи Кутев се обърна към Александър Попов и още един от представител на Ранобудните студенти.

Това правителство сигурно няма да изкара пълния си мандат и рано или късно ще има предсрочни избори, призна депутатът.

В опорните точки се препоръчваше на БСП политици да казват пред медиите, че: "съседи с изненада разпознали и „студента“ с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият, май, не бил много добре с главата".

 

Публикуваме интервюто за опорните точки със съкращения:

Виктор Николаев: Впечатлението отстрани е, че това е текст, който е раздаден на депутатите, и опорно точки, за да се лансират тези по време на интервюта. Обаче тука има доста лъжи, откровени.

Антон Кутев: Истината е, че опорни точки всяка една централа изработва по няколко пъти на ден. Поне нашата го прави. Те не са тайна за никого и се изпращат на стотици имейли. Разбира се, такива опорни точки като тези аз не бих написал, както и пресцентърът на БСП не би написал. 

Ани Цолова: Бихте ли обаче изговорили такива тези?

АК: Факт е, че никой не ги изговори. В самия имейл изрично пише от името на пресцентъра: Колеги, изпращаме ви опорни точки, препратени ни от МВР.

ВН: Това не е ли още по-страшно - МВР да действа с прийоми а'ла Държавна сигурност - да лепи етикети и да лъже?

АК: Вие в момента го правите същото. Всъщност вие казвате "Да си служи с такива клевети", което не е вярно и е етикет.

ВН: Извинявайте, момчето добре ли е с главата?

АК: Трябва да внимаваме и с етикетите, и с излъчването, което правим. Защото и аз, и вие сме публични хора, и когато ние говорим нещо, то има въздействие върху публиката, нашите думи не остават във въздуха. 

АЦ: Това информация ли е или усещане на някой от МВР?

АК: Безспорно това са опорни точки. Те никога не са чистите факти. Обикновено те се правят не за да ви систематизират фактите, а за да дадат определено отношение към тях.

АЦ: Това означава ли, че някой от МВР е ходил да разпитва съседите на това момче?

АК: Не дай си, боже, да е ходил.

АЦ: Значи е измислица това за съседите?

АК: Аз не съм МВР и разпитът за това какво пише в тези опорни точки не е към мен.

ВН: Извинявайте, ако има лъжи в нещо, което вие наричате информация, ако опорните точки са лъжи, това означава, че опорната точка на правителството е лъжата?

АК: (...) В тези опорни точки безспорно има информация. Друг е въпросът каква е достоверността на тази информация. Всяко ведомство може да изработи по ключови събития от деня опорни точки. Ние получаваме опорни точки от различни министерства и прес-центъра на Националния съвет, а в този случай от МВР.

ВН: Ако е лъжа, не е ли проблем това, че МВР изпраща лъжи като опорни точки?

АК:  Не смятам, че трябва да  задавате този въпрос на мен, защото аз не мога да ви отговоря. 

ВН:  Сега разбираме, че се разпространяват лъжи и клевети по адрес на момче, което видяхме тук и това, което не му е добре с главата е, че е ударена. Защо трябва това да се разпространява като клевета с този имейл чрез депутатите?

АК: Това, което се случи през последните дни носи огромен обществено-политически заряд. Това, че пресцентърът на МВР е направил някаква грешка, е явно, но вие трябва да питате това тях, а не мен. 

АЦ: Знаете ли кой написа тези опорни точки?

АК: Не, нямам представа. Аз съм ги получил по имейл. Важната тема в този случай е, че ние имаме изключително сериозни събития, в които МВР се справи по един изключително добър начин. Разбира се полицията или отделен полицай няма право на подобна саморазправа по никакъв начин.

ВН:  Имаме ли тук технология на лъжата чрез Министерството на вътрешните работи, което трябва да е гарант за липса на политизация?

АК: Добре, имаме технология на лъжата. Тя се състои в това, че след като полицията няколко дни се бореха с предизвикателствата ежеминутно.

ВН:  Ние не обвиняваме полицията. Ние обвиняваме ръководството на МВР, че допуска да разпространява лъжи, които да бъдат опорни точки за разговор пред обществото и за манипулиране.

АК: Вие изваждате грешка на пресцентъра МВР, която представлява едно изречение и което никому  не е навредило само по себе си и цялото това усилие на полицията да поддържа няколко дни реда, постъпвайки според мен изключително цивилизовано. 

АЦ: Господин Кутев, това се две теми. Дали има опит за пропаганда и манипулиране на общественото мнение чрез управляващите е темата в момента. 

АК: Но за мен това е важната тема и вие се опитвате да подмените тази тема с друга тема. 

АЦ: А това, което е написано в опорните точки не е ли подмяна? 

 АК:  Изяснихме, че това е грешка на пресцентъра на МВР. Питайте МВР защо прави грешки. Аз не съм лъгал нито веднъж и стоя за всяка своя дума. 

АЦ:  Имало ли е и други случаи, в които от МВР са ви изпращали опорни точки?

АК: Имало е.  Нормално е, когато има критична ситуация да получаваме опорни точки.

АЦ: Щом това е текст от МВР означава, че това са факти. Вие вярвате ли, че момчето не е добре с главата по т.1? Вярвате ли, че студенти от НАТФИЗ са получавали по 700 лв., за да организират, цитирам, "кървава глава в кадър"?

АК: Първо, не вярвам, че  опорни точки-информация-доказателства е релевантна верига, защото не всяка информация е доказателство.

АЦ: Не трябва ли да се опирате на факти, когато документирате тези болезнени процеси в обществото?

АК: Разбира се. Именно затова нито един представител на БСП не е изговорил тези опорни точки.

ВН: Защото те изтекоха, г-н Кутев.

АК:  Това, че са изтекли не означава, че са говорени. Това е грешка на пресцентъра.

ВН: Това не е техническа грешка. Тези твърдения са подредени доста стройно със съзнание.

АК: Пак повтарям - това трябва да е въпрос към пресцентъра, министъра или заместник-министъра, отговарящи за него.

АЦ: Грешка е написването или грешка е изпращането? 

АК: Грешка е написването. Но аз смятам, че подмяната на темата за грешката на администрацията е тежка. Тоест ние тук носим отговорност за подменянето на темата на деня.

АЦ: Г-н Кутев, ако такива опорни точки са давани на представители на управляващи партии или коалиции за участие в телевизионни студия и интервюта, тук става въпрос за пропаганда, манипулация и подмяна на действителността. 

АК: МВР е легитимно българско учреждение, което има право да дава своето мнение по определени въпроси по този начин. 

АЦ: Как се пише мнение, ако не си разпитвал съседи? Ако си разпитвал съседи на протестиращ с пукната глава, означава, че си се интересувал от този човек. Защо МВР се интересува от този човек? Ако не си разпитвал съседите на протестиращия, означава, че си си измислял. Кой е верният отговор?

АК: Момчето даде верния отговор. Той каза - съседите ми не са разпитвани. 

АЦ: Тоест МВР са си измислили нещо и са искали да го сложат в устата ви? Това ли е отговорът?

АК: За мен щеше да има проблем, ако МВР бяха разпитали съседите на протестиращия. Между другото, при предишното управление се правеше точно това. Тези хора, които оглавяваха протестите, масово се привикваха в полицейските управления, за да ги питат какво правят там и да им се обяснява колко сложно ще им се развие живота нататък. 

ВН: Ама вие трябва да направите парламентарен контрол, за да проверите дали МВР праща лъжливи твърдения, неотговарящи на действителността, за да манипулират първо вас, може би, а после и всички останали. 

АК: За мен важната тема е дали МВР успява да охранява гражданите на България. дали успява да поддържа реда в ключови изпитания, каквито имаме в момента. 

ВН: А това дали манипулира не е тема?

АК: За мен това е грешка на администрацията. 

АЦ: Г-н Кутев, ако МВР и управляващите се опитват да подменят действителността и да правят пропаганда и манипулация, това е голяма тема. Съгласен ли сте?

АК: Съгласен съм, че сигурно в България има политици, които се опитват да насочват мисленето на обществото в определени посоки. Те са както от управляващите, така и от опозицията. Факт  е обаче, че политическото действие се състои в моето говорене, в говоренето на Сергей Станишев или на някой друг.

АЦ: Сергей Станишев нарече метеж събитията и ултраси протестиращите.

АК: (...)Аз лично не бих го нарекъл метеж. (...) За мен това, което се случва в момента е тежка форма на десен болшевизъм. Една група хора се опитва да наложи върху друга група хора, независимо дали са малцинство или мнозинство, едно определено схващане за политиката и живота. При това се опитва да го наложи с не легитимни средства на демокрацията.  И ние като общество трябва да решим дали държим на демокрацията и нейните средства, от които ние с вас сме част.

АЦ: Ами, точно заради това ви задаваме въпросите за опорните точки! Това начин на мислене ли е в демократична България през 2013 година? 

АК: Аз отговорих вече, че това е грешка.

АЦ: Спорадична, единствена, объркал се е някой? Не е начин на мислене?

АК: Не е. Въпросът е, когато ти окупираш публична държавна собственост, когато нарушаваш университетска автономия, когато влизаш в сблъсък с полицаи, което е тотално незаконно. Ако искаме да запазим правата на демокрацията, ние не можем да го правим през нарушаване на законите и морала. (...) Както виждате  съвременното българско общество дава възможност дори да окупираш публична държавна собственост, което за мен е незаконно, без това да има преки последствия. Или правим общество на демокрацията, или другото е десен болшевизъм, който ще ни отведе при пияните моряци, които да раздавали правосъдие през 1917 година. Обществото трябва да реши.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2013 в 16:34

На свикания митинг,цял свят ще види как елита на комунистическите ренегати,с развети червени знамена подпрени и от ДПС,ще закарат червеното стадо водейки го за носа до капитализма в обятията на империализма без да се усети,че страшно престъпно ги мамят.Няма как да не участват в тази трагикомедия и на кадри които са били в СДС.
Но добре трябва да се помни за да може да се сравнява,кой какво направи за 25г.поставен при различни условия.Колкото какъв е бил ГЕРБ и Бойко Борисов,след като БКП настървено внушават клевети и лъжи няма как да им повярвам.Отношенията им показват едно,че ако случайно са били дружки БКП и ГЕРБ,първо излиза,че БСП насади ГЕРБ да управлява без да има пари в предстояща световна икономическа криза,но после ГЕРБ ги предаде,като ги удари в зъбите,тъй като Бойко ги принуди и с крадените милиарди от БКП, да удържи държавата да не потъне в голямата икономическа криза.Факт е,че не само Гърция потъна,като намалиха доходите и на пенсионерите си,а Гърция не е била комунистическа държава,без да имат по начало фалирала промишленост и икономика,докато на България в този момент вдигаха кредитния рейтинг.Бойко доказа пред ЕС,че държавата може да се управлява добре и без корумпираните кадри на БКП и това вбеси комунистите и ги принуди на всяка цена да фалшифицират изборите за да се върнат на власт като "аслани"и да си върнат част от парите теглиха заем.

17.11 2013 в 11:25

Тоя мизерник дето твърдеше че имало стотици хвърлени камъни по белия автобус, същия автобус на който стъклата ги счупиха отвътре, сега има наглостта да говори.

Чудя се колко пари трябва да е откраднал до сега от държавата, след като не го е срам да говори такива лъжи... явно в БСП преобладаващата част са крадци изключвам 2-3-ма които се държат що годе адекватно в цялата партия, всичко останало гледа да лъже само и само да управляват малко повече. Безсрамници!

15.11 2013 в 17:58

Една от най големите проститутки на ГЕЯ–минетчийката АНТОН КУТЕВ!!!

15.11 2013 в 16:19

Той и за Бузлуджа толкова каза. Пък се оказаха 1000. А, имаше и 5-6 хиляди софраджии. :)

15.11 2013 в 15:14

50000 души,повече от половината-меринджеи.К'о?Не!

15.11 2013 в 14:35

ОСТАВКА! ВЕДНАГА!

15.11 2013 в 14:29

Антон Кутев и к*ра си не може да види ако не му го посочат и не му обяснят какво точно да говори за него и какви са "законите" свързани с него.

15.11 2013 в 14:25

Кутев , жалка гледка представлява гъренето ти пред въпросите на журналистите. Ти много добре знаеш, че лъжеш и се опитваш да оправдаеш нещо дълбоко неморално и недемократично . На всичко отгоре, ти се опитваш да оправдаеш вашата неморалност с тази на предишното правителство по логиката : "Да, ние сме неморални и гнусни, но и тези преди нас бяха такива."
Кутев, нали се сещаш,че тая демагогия изглежда смешно в очите на интелигентните хора ? Знам,че според теб българите са прости и негативни, но твоята демагогия е на толкова ниско ниво,че дори най-простите я усещат интуитивно. Това , което правиш е да подреждаш думите в някаква словесна конструкция, която външно изглежда логично, но отвътре е кълбо от противоречия и глупости.
Засрами се, Кутев . на твое място бих защитила по-добре БСП . Ти просто нямаш дар слово и умения да убеждаваш. Затова и ще паднете. Защото нямате добра, балансирана пропаганда и интелигентни хора, които да ви пишат речите и статиите в медиите .
Ти си спокоен, защото и да паднете, все ще те пробутат някъде на заплатка , но тая заплатка ти коства достойнството. Ти не можеш едновременно да си "оцелял" и достоен. Ти си нищожество, Кутев .
А що се отнася до това кой не е добре с главата , ти лично си ми казвал,че пиеш хапчета за психосоматични симптоми . Познавам те добре и знам параноята ти и неадекватните ти реакции.
Някой ден истината ще излезе наяве , да знаеш.

15.11 2013 в 13:48

"Само в събота в София ние очакваме 50 000 души" - що само толкова? Кажи ги 5 млн. поне