Антон Кутев не видя лъжа в "опорните точки" на МВР

OFFNews 15 ноември 2013 в 13:06 5201 9

Антон Кутев. Снимка: БГНЕС
Антон Кутев. Снимка: БГНЕС

В опорните точки, които пресцентърът на МВР е подготвил за БСП депутатите, няма лъжа, макар че аз не бих ги написал така. Случващото се в момента в страната е десеб болшевизъм.

Такава  позиция изрази народният представител от БСП Антон Кутев в сутрешния блок на Нова телевизия, след като поне десетина пъти се опита да се измъкне от въпросите на водещите защо правителството се опитва да прокарва лъжи и манипулации за протестите и в частност - за момчето с наранена глава Александър Попов по време на протеста на 12 ноември (виж интервюто по-долу).

Кутев се срещна очи в очи с Александър в студиото, тъй като двамата гостуваха един след друг на сутрешния блок. 

"Само в събота в София ние очакваме 50 000 души. Те не са тези, които искат избори сега. Т.е. нашият разговор с вас сега е, какво значи демокрацията и дали вие единствено на тази демокрацията. Защото ония 50 000 души, които ще дойдат в събота в София, също са представители на демокрацията" - с тези думи Кутев се обърна към Александър Попов и още един от представител на Ранобудните студенти.

Това правителство сигурно няма да изкара пълния си мандат и рано или късно ще има предсрочни избори, призна депутатът.

В опорните точки се препоръчваше на БСП политици да казват пред медиите, че: "съседи с изненада разпознали и „студента“ с пукнатата вежда, за когото дори не предполагали, че е студент (което не означава, че не е такъв). Същият, май, не бил много добре с главата".

 

Публикуваме интервюто за опорните точки със съкращения:

Виктор Николаев: Впечатлението отстрани е, че това е текст, който е раздаден на депутатите, и опорно точки, за да се лансират тези по време на интервюта. Обаче тука има доста лъжи, откровени.

Антон Кутев: Истината е, че опорни точки всяка една централа изработва по няколко пъти на ден. Поне нашата го прави. Те не са тайна за никого и се изпращат на стотици имейли. Разбира се, такива опорни точки като тези аз не бих написал, както и пресцентърът на БСП не би написал. 

Ани Цолова: Бихте ли обаче изговорили такива тези?

АК: Факт е, че никой не ги изговори. В самия имейл изрично пише от името на пресцентъра: Колеги, изпращаме ви опорни точки, препратени ни от МВР.

ВН: Това не е ли още по-страшно - МВР да действа с прийоми а'ла Държавна сигурност - да лепи етикети и да лъже?

АК: Вие в момента го правите същото. Всъщност вие казвате "Да си служи с такива клевети", което не е вярно и е етикет.

ВН: Извинявайте, момчето добре ли е с главата?

АК: Трябва да внимаваме и с етикетите, и с излъчването, което правим. Защото и аз, и вие сме публични хора, и когато ние говорим нещо, то има въздействие върху публиката, нашите думи не остават във въздуха. 

АЦ: Това информация ли е или усещане на някой от МВР?

АК: Безспорно това са опорни точки. Те никога не са чистите факти. Обикновено те се правят не за да ви систематизират фактите, а за да дадат определено отношение към тях.

АЦ: Това означава ли, че някой от МВР е ходил да разпитва съседите на това момче?

АК: Не дай си, боже, да е ходил.

АЦ: Значи е измислица това за съседите?

АК: Аз не съм МВР и разпитът за това какво пише в тези опорни точки не е към мен.

ВН: Извинявайте, ако има лъжи в нещо, което вие наричате информация, ако опорните точки са лъжи, това означава, че опорната точка на правителството е лъжата?

АК: (...) В тези опорни точки безспорно има информация. Друг е въпросът каква е достоверността на тази информация. Всяко ведомство може да изработи по ключови събития от деня опорни точки. Ние получаваме опорни точки от различни министерства и прес-центъра на Националния съвет, а в този случай от МВР.

ВН: Ако е лъжа, не е ли проблем това, че МВР изпраща лъжи като опорни точки?

АК:  Не смятам, че трябва да  задавате този въпрос на мен, защото аз не мога да ви отговоря. 

ВН:  Сега разбираме, че се разпространяват лъжи и клевети по адрес на момче, което видяхме тук и това, което не му е добре с главата е, че е ударена. Защо трябва това да се разпространява като клевета с този имейл чрез депутатите?

АК: Това, което се случи през последните дни носи огромен обществено-политически заряд. Това, че пресцентърът на МВР е направил някаква грешка, е явно, но вие трябва да питате това тях, а не мен. 

АЦ: Знаете ли кой написа тези опорни точки?

АК: Не, нямам представа. Аз съм ги получил по имейл. Важната тема в този случай е, че ние имаме изключително сериозни събития, в които МВР се справи по един изключително добър начин. Разбира се полицията или отделен полицай няма право на подобна саморазправа по никакъв начин.

ВН:  Имаме ли тук технология на лъжата чрез Министерството на вътрешните работи, което трябва да е гарант за липса на политизация?

АК: Добре, имаме технология на лъжата. Тя се състои в това, че след като полицията няколко дни се бореха с предизвикателствата ежеминутно.

ВН:  Ние не обвиняваме полицията. Ние обвиняваме ръководството на МВР, че допуска да разпространява лъжи, които да бъдат опорни точки за разговор пред обществото и за манипулиране.

АК: Вие изваждате грешка на пресцентъра МВР, която представлява едно изречение и което никому  не е навредило само по себе си и цялото това усилие на полицията да поддържа няколко дни реда, постъпвайки според мен изключително цивилизовано. 

АЦ: Господин Кутев, това се две теми. Дали има опит за пропаганда и манипулиране на общественото мнение чрез управляващите е темата в момента. 

АК: Но за мен това е важната тема и вие се опитвате да подмените тази тема с друга тема. 

АЦ: А това, което е написано в опорните точки не е ли подмяна? 

 АК:  Изяснихме, че това е грешка на пресцентъра на МВР. Питайте МВР защо прави грешки. Аз не съм лъгал нито веднъж и стоя за всяка своя дума. 

АЦ:  Имало ли е и други случаи, в които от МВР са ви изпращали опорни точки?

АК: Имало е.  Нормално е, когато има критична ситуация да получаваме опорни точки.

АЦ: Щом това е текст от МВР означава, че това са факти. Вие вярвате ли, че момчето не е добре с главата по т.1? Вярвате ли, че студенти от НАТФИЗ са получавали по 700 лв., за да организират, цитирам, "кървава глава в кадър"?

АК: Първо, не вярвам, че  опорни точки-информация-доказателства е релевантна верига, защото не всяка информация е доказателство.

АЦ: Не трябва ли да се опирате на факти, когато документирате тези болезнени процеси в обществото?

АК: Разбира се. Именно затова нито един представител на БСП не е изговорил тези опорни точки.

ВН: Защото те изтекоха, г-н Кутев.

АК:  Това, че са изтекли не означава, че са говорени. Това е грешка на пресцентъра.

ВН: Това не е техническа грешка. Тези твърдения са подредени доста стройно със съзнание.

АК: Пак повтарям - това трябва да е въпрос към пресцентъра, министъра или заместник-министъра, отговарящи за него.

АЦ: Грешка е написването или грешка е изпращането? 

АК: Грешка е написването. Но аз смятам, че подмяната на темата за грешката на администрацията е тежка. Тоест ние тук носим отговорност за подменянето на темата на деня.

АЦ: Г-н Кутев, ако такива опорни точки са давани на представители на управляващи партии или коалиции за участие в телевизионни студия и интервюта, тук става въпрос за пропаганда, манипулация и подмяна на действителността. 

АК: МВР е легитимно българско учреждение, което има право да дава своето мнение по определени въпроси по този начин. 

АЦ: Как се пише мнение, ако не си разпитвал съседи? Ако си разпитвал съседи на протестиращ с пукната глава, означава, че си се интересувал от този човек. Защо МВР се интересува от този човек? Ако не си разпитвал съседите на протестиращия, означава, че си си измислял. Кой е верният отговор?

АК: Момчето даде верния отговор. Той каза - съседите ми не са разпитвани. 

АЦ: Тоест МВР са си измислили нещо и са искали да го сложат в устата ви? Това ли е отговорът?

АК: За мен щеше да има проблем, ако МВР бяха разпитали съседите на протестиращия. Между другото, при предишното управление се правеше точно това. Тези хора, които оглавяваха протестите, масово се привикваха в полицейските управления, за да ги питат какво правят там и да им се обяснява колко сложно ще им се развие живота нататък. 

ВН: Ама вие трябва да направите парламентарен контрол, за да проверите дали МВР праща лъжливи твърдения, неотговарящи на действителността, за да манипулират първо вас, може би, а после и всички останали. 

АК: За мен важната тема е дали МВР успява да охранява гражданите на България. дали успява да поддържа реда в ключови изпитания, каквито имаме в момента. 

ВН: А това дали манипулира не е тема?

АК: За мен това е грешка на администрацията. 

АЦ: Г-н Кутев, ако МВР и управляващите се опитват да подменят действителността и да правят пропаганда и манипулация, това е голяма тема. Съгласен ли сте?

АК: Съгласен съм, че сигурно в България има политици, които се опитват да насочват мисленето на обществото в определени посоки. Те са както от управляващите, така и от опозицията. Факт  е обаче, че политическото действие се състои в моето говорене, в говоренето на Сергей Станишев или на някой друг.

АЦ: Сергей Станишев нарече метеж събитията и ултраси протестиращите.

АК: (...)Аз лично не бих го нарекъл метеж. (...) За мен това, което се случва в момента е тежка форма на десен болшевизъм. Една група хора се опитва да наложи върху друга група хора, независимо дали са малцинство или мнозинство, едно определено схващане за политиката и живота. При това се опитва да го наложи с не легитимни средства на демокрацията.  И ние като общество трябва да решим дали държим на демокрацията и нейните средства, от които ние с вас сме част.

АЦ: Ами, точно заради това ви задаваме въпросите за опорните точки! Това начин на мислене ли е в демократична България през 2013 година? 

АК: Аз отговорих вече, че това е грешка.

АЦ: Спорадична, единствена, объркал се е някой? Не е начин на мислене?

АК: Не е. Въпросът е, когато ти окупираш публична държавна собственост, когато нарушаваш университетска автономия, когато влизаш в сблъсък с полицаи, което е тотално незаконно. Ако искаме да запазим правата на демокрацията, ние не можем да го правим през нарушаване на законите и морала. (...) Както виждате  съвременното българско общество дава възможност дори да окупираш публична държавна собственост, което за мен е незаконно, без това да има преки последствия. Или правим общество на демокрацията, или другото е десен болшевизъм, който ще ни отведе при пияните моряци, които да раздавали правосъдие през 1917 година. Обществото трябва да реши.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews