Акад. Марков: Патриотичният фронт работи за националните ни интереси

OFFNews 03 октомври 2014 в 17:54 6713 7

Снимка Стефан Марков/ Булфото

акад. Георги Марков.

Трябва да има разумен, градивен национализъм, а не да се хвърлят хората в крайности и да виждат около себе си образа на врага. В следващия парламент "Патриотичният фронт" ще участва в определянето на основните национални приоритети, заяви в интервю за OFFNews.bg историкът акад. Георги Марков.

В кои формации, които в момента се състезават за вота, откривате автентични патриотични послания?

"Патриотичният фронт" е съюз между ВМРО, която е организация с дълга история и традиции, и НФСБ, която особено чрез телевизия "Скат" има трибуна да влияе на общественото мнение. "Патриотичният фронт" ще влезе в Народното събрание и би могъл да участва в определянето на основните национални приоритети, да настояват парламентарно представените партии да се обединят около основни национални приоритети. Противоречията трябва да бъдат загърбени и да бъдат проявявани по по-второстепенни въпроси. Сега много се говори за здравеопазването, енергетиката, висшето образование, националната сигурност. "Патриотичният фронт" трябва да е там, за да изиграе една посредническа роля между другите партии, които са парламентарно представени. Това ще е полезно и за националните ни интереси.

Предполагам, че и в новия парламент ще има ожесточени схватки между основните политически сили. Точно тогава "Патриотичният фронт" може да бъде полезен, да каже: спрете с тези крамоли и разправии, България е в трудно политическо, стопанско и международно положение, дайте да бъдем полезни на отечеството. Защото много дълго продължи този мъчителен преход. Цели 25 години, едно поколение време, за човешкия живот е страшно много време. Виждате, че България не върви напред и нагоре, за жалост.

За човешкия живот 25 години наистина са страшно много време, но за историята може да са 2 страници или дори по-малко.

Важни страници са. Защото, както ние сме приели да казваме, това е смяна на системата, смяна на ценностите - някои ги загубихме, други не се създадоха. Вече има едно интернет поколение, което скъсва с традициите, което до известна степен е лишено от историческа памет. Това е заплаха за загуба на националната ни самоличност. Така че има какво да се изтъкне като национален приоритет в новия парламент. Включително и националното възпитание, колкото за някои това да е отживелица в епохата на глобализация.

А кога национализмът е отрова в политиката и кога лекарство?

Национализмът може да бъде градивен. Ето аз ще дам пример - XIX век, това е век на национализмите и националните държави, когато и ние, българите, сме се борили да имаме собствена независима национална държава и сме успели да я създадем. Това е градивният национализъм. Левски и Ботев също са били националисти. Имало е и падения, и крушения, и кръвопролития, но сме успели. Ние сме запазили своята национална държава, все още я има на политическата карта на Европа, макар че се отказахме доброволно от част от държавния суверенитет, като член на ЕС.

След това обаче в средата на XX век и по-точно 30-те години, когато в Германия се овластява националсоциализма, в края на Втората световна война национализмът беше едва ли не приравнен с нацизма, което не е едно и също. Дълги години ние живеехме под знака на социалистическия интернационализъм. Макар че във връзка с отбелязването на 1300-годишнината на Дунавска България, 1981 г., дори при комунистическата партия започна да се говори за национално възпитание.

Ние не можем да се откажем от националното си чувство. Ако например някой ви запита "кого най-много обичате", вие като кажете "майка ми", естествено, че няма защо да се задава следващия въпрос "защо обичате майка си", то е естествено. Tака че и България трябва да се обича. Както другите народи обичат своите отечества. Но това не означава, че ще мразим другите отечества. Трябва да има разумен, градивен национализъм, а не да се хвърлят хората в крайности и да виждат около себе си образа на врага.

Според вас трябва ли да се промени политиката на България към Македония? Тук е ключова ролята и на ВМРО.

Началото на миналата година правителството ни възложи и ние направихме едно становище по македонския въпрос и отношенията с Република Македония. Разбира се има история, езикознание, етнография, фолклор, право, икономика. И там изводът беше, че ние не можем да позволим да се краде нашата национална история. Говоря за историческата част. Защото, ето виждате Скопие сега вдига шум за някакъв цар македонски – Самуил, 1000 години от смъртта на Самуил. Няма как да постигнем компромис със Скопие по отношение на историята. В никакъв случай не трябва да отстъпваме и трябва да им кажем: "Ако имате история, това е след Втората световна война. Преди това вашата история е българска". Това са историческите факти. Не може да правим от историята политика и да се помиряваме, както някои европейски и американски фондации ни съветват: „Вижте, я се помирете на Балканите. Каквото било - било, вече има нови реалности на Балканите“. Ние не можем да търпим някой съсед да си прави нацията чрез българската история. В това отношение съм безкомпромисен.

Трябва да има специална политика спрямо Македония и най-вече да разберат в Скопие, че ние ще искаме европейско поведение. Аз няколко пъти повдигам въпроса за онези десетки хиляди гробове на български офицери и войници, загинали през войните за национално обединение, които са разрушени и осквернени от титовистите през 60-те години на миналия век. Трябва да им поставим условие и за нашите военни гробища. Ако искат да влязат в ЕС, трябва да се държат по европейски, а не по ориенталски.

Нужна ли е промяна във външната ни политика към Турция?

Да. Турция се променя, за жалост - към лошо. Аз имам известни наблюдения – Турция става все по-малко светска или кемалистка (както казваме историците) и все повече ислямистка, но с помощта на Европейския съюз. Знаете, че промениха Конституцията и сега около 250 генерали и полковници са по затворите, а армията беше последната опора на турската светска държава. Ердоган обезглави турската армия от светските генерали, поставя разни ислямисти начело и стигнаха дотам, че вече проповядват не само ислямизъм, но и неоосманизъм. Сегашният министър-председател Ахмет Давутоглу е идеолог на неоосманизма и обявява Османската империя за „Златните векове на Балканите“. Ние с това никога няма да се съгласим. Няма да приемем, че тези близо пет века са били цивилизовани – напротив, балканските народи са откъснати от европейската християнска цивилизация и те изостават в своето историческо развитие. Точно при Ренесанса, точно когато Европа изживява Ренесанса. Така че има една опасна смесица в Анкара между ислямизъм и неоосманизъм. И едни имперски брътвежи, едно имперско високомерие. Но виждате, че последните трима външни министри, които имаше нашата държава, не се държат достойно по отношение на този идеолог на неоосманизма.

По отношение на Турция знаете, че ВМРО искаше референдум за Турция дали да бъде приета в Европейския съюз. Ние имаме собствени геополитически интереси на Балканите. Това че една Великобритания по традиция подкрепя Турция, иска да я пробута, както и САЩ иска, в Европейския съюз, това означава, че те работят за разпадането на Европейския съюз и затова сме против. Турция няма място в Европейския съюз. Тя е една прекалено голяма мюсюлманска държава в Азия. Само три процента от територията на тази голяма държава са в Европа. И самата цивилизация в Турция не е европейска. Така че трябва "Патриотичният фронт" и другите патриотични партии да кажат ясно на Брюксел, че ние имаме едно обременено минало с югоизточната ни съседка. Тези османски векове съвсем не са златни за българския народ. Трябва да се говори ясно, а не с тези половинчати приказки на останалите политически сили, че видите ли Турция имала право на развитие. Последният, служебният външен министър, той пък се извини, че сме били построили ограда. Как няма да построим ограда, те ако искат, за два-три дни ще ни дестабилизират държавата. Те ще ни пуснат 20-30 хиляди бежанци от Близкия изток и какво ще стане у нас. Ние не можем да бъдем зависими от Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови