Германска група пое контрола над издателствата Анубис и Булвест 2000

OFFNews 27 януари 2018 в 07:45 9499 0

След успешно, близо 5-годишно партньорство, германската издателска група „Клет“ придоби мажоритарен дял в издателска къща „Анубис“, издателство „Булвест 2000“ и техния ексклузивен дистрибутор „Анубис-Булвест“ ООД, научи OFFNews.

Досегашните собственици на издателска група „Анубис-Булвест“ – Владимир Топенчаров, Николай Табаков и Явор Стефанов, остават миноритарни съдружници в трите фирми. „Анубис“, „Булвест 2000“ и „Анубис-Булвест“ запазват предмета си на дейност и екипите от служители.

„Вярваме, че като поверяваме управлението на издателствата и техния дистрибутор в ръцете на едно от най-големите издателства в света, им даваме по-големи възможности за развитие и допринасяме за изграждане на образование на бъдещето за българските деца“, съобщиха в общо изявление българските съдружници.

От 26 януари 2018 г. трите фирми имат нов управител. Това е Владимир Колев – досегашен шеф на издателство „Клет България“, специализирано в издаване на учебници и учебни помагала по чужди езици и изключителен представител на България за Cambridge University Press. 

Издателска група „Анубис-Булвест“ е сред водещите в издаването на учебници и учебни помагала за българския пазар. ИК „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“ са създадени самостоятелно през 1990 г., а от 2006 г. са с обща собственост. Те са познати на няколко поколения български учители и ученици, за които създават учебници и учебни помагала през последните 27 години.

Днес служителите в трите фирми са общо 142 души. Двете издателства имат представителства във всички областни градове на страната и осигуряват учебни помагала за всички групи на детските градини, както и учебници по всички основни предмети от 1 до 12 клас. През последните години издателствата инвестираха в създаването на електронни образователни продукти, за което получиха отличието „Инвеститор в знанието за 2012 г.” от Българския форум на бизнес лидерите.

Акционерно дружество КЛЕТ е със седалище в Щутгарт, Германия и е издателска група с над 120 годишна история, която обединява 67 компании, с 33 офиса в 15 страни. За групата КЛЕТ работят над 3600 специалисти, които всяка година публикуват над 2000 нови заглавия. Годишният оборот на групата КЛЕТ надхвърля 530 милиона евро, което нарежда дружеството сред 30-те най-големи издатели в света.

Сътрудничеството между „Клет“ и „Анубис-Булвест“ стартира през 2013 г. чрез размяна на миноритарни дялове между двете издателски групи – „Клет” и „Анубис-Булвест”. Тогава собствениците на „Анубис-Булвест“ също придобиха собственост в двете фирми на група „Клет“ в България – издателство „Клет България“ и фирма „РААБЕ“.

„КЛЕТ е семейна компания с над 120 годишен опит в областта на създаването на образователни продукти. Приоритет номер 1 в нашата работа е качеството. Щастливи сме, че можем да разширим присъствието си на българския пазар, като увеличаваме участието си във водещата издателска група за учебници Анубис-Булвест. Бъдещето на образованието е в дигиталните продукти и ние ще работим усилено в тази насока“, каза Филип Хаусман – изпълнителен директор и член на Борда на директорите на издателска група „Клет Германия“.

„Досегашните управители на Анубис-Булвест остават наши съдружници, партньори и съветници“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови