Виляреал осуети изцяло английски финал в Лига Европа

OFFNews 07 май 2021 в 00:19 1439 0

Арсенал и Виляреал завършиха при нулево равенство в реванша от полуфиналите на турнира Лига Европа, игран в северен Лондон. По този начин испанският тим ще играе в спора за трофея след три седмици, след като в първия двубой спечели с 2:1. 

„Жълтата подводница“ отправи първия точен изстрел в срещата чрез Самуел Чуквуезе, но Бернд Лено се прояви отлично с една ръка. Гостите от Испания бяха по-активни в началото, докато лондончани трудно стигаха да опасности пред вратата на съперника. Най-добрият шанс до почивката за възпитаниците на Микел Артета се откри пред Пиер-Емерик Обамеянг, чийто удар обаче се отби от гредата. Габонският нападател на домакините стреля слабо впоследствие в обсега на стража на Виляреал Херонимо Рули. От другата страна, Даниел Парехо изпълни нелош пряк свободен удар, но до гол през първата част на „Емиратс“ така и не се стигна.

След 15-минутната пауза Арсенал потегли по-агресивно и Никола Пепе първо стреля встрани, а след това Емил Смит Роу не успя да накаже грешка на Рули при едно центриране в наказателното поле. Виляреал отвърна с анемичен шут на Жерард Морено, а домакините натиснаха в търсене на така нужния им гол.

Роб Холдинг на два пъти с глава бе близо до попадението, а гредата отново спря Обамеянг, след като нападателят надскочи двама съперникови играчи във въздуха. До края на мача „артилеристите“ така и не успяха да пречупят опонента и Виляреал се класира за първи път в своята история на финал в Лига Европа, след като през 2015/16 стигна полуфиналите в надпреварата. Наставникът им Унай Емери ще се бори за своя четвърти трофей в ЛЕ след трите поредни със Севиля между 2014-16.

Съперник на „жълтата подводница“ в спора за трофея на 26 май в полския град Гданск ще бъде Манчестър Юнайтед. „Червените дяволи“ отстъпиха на Рома с 2:3 в реванша на „Олимпико“, но с общ резултат 8:5 от двете срещи продължиха към финала. Единсон Кавани откри за Юнайтед през първата част, но след почивката Един Джеко и Брайън Кристанте оформиха обрата в рамките на три минути. Кавани изравни с втория си гол в двубоя, но Никола Жалевски донесе успеха на „вълците“. Тимът на Оле Гунар Солскяр ще се бори за втори трофей от надпреварата след този от 2017-а, когато надви Аякс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови