За 1 г. Европейската прокуратура наложи запори в пъти над годишния й бюджет

OFFNews 01 юни 2022 в 10:47 1393 0

Европейска прокуратура

Снимка EU

Европейската прокуратура е завела дела за измами с бюджета на ЕС, по които са наложени запори на имущество за 259 млн. евро. Запорираното имущество е на стойност, четири пъти по-голяма от годишния бюджет на новата евроструктура.

Това се разбира от съобщение по повод навършването на 1 г. от началото на работата й.

Прокуратурата на ЕС е получила 4006 сигнала за възможни нередности и е предприела 929 проверки. Повдигнати са 28 обвинения, по четири от тях са произнесени присъди, показват данните, цитирани от БТА. 

Най-големият дял на подадените сигнали е от държавни институции (1921), следват съобщенията от частните организации (1841) и от институциите на ЕС (231). Често разследваните случаи засягат повече от една държава.

Количеството на постъпващите данни е нееднакво и често е недостатъчно, се посочва в съобщението. Европейската прокуратура отчита, че това ограничава възможностите за засичане и разследване на престъпленията, а така държавите не могат да възстановят средствата, с които е злоупотребено.

По данни на прокуратурата на ЕС само от измами с ДДС годишните загуби за бюджета са между 30 млрд. и 60 млрд. евро. Особено в днешната икономическа обстановка е изненадващо, че все още трябва да се обяснява нуждата от решителна борба с организираната престъпност, добавя Европейската прокуратура.

Правилата за работата на прокуратурата на ЕС предвиждат новата европейска институция да се занимава със случаи, при които има съмнения за злоупотреби със средства от бюджета на ЕС - измами, корупция, пране на пари на стойност над 10 000 евро и трансгранични измами с ДДС на стойност над 10 милиона евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови