ВМРО настоява за дебат в ЕП за превръщането на 'Св. София' в джамия

OFFNews 06 юли 2020 в 10:12 2620 1

Делегацията на ВМРО в Европейския парламент настоява за провеждането на дебат за намерението на турския президент Реджеп Ердоган да превърне църквата-музей "Св. София" в Истанбул в действаща джамия.

„Св. София" или „Църква на светата Премъдрост Божия" е обявена за църква-музей през 1934 г. от правителството на Кемал Ататюрк, какъвто е и статутът ѝ до днес.

Според Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков европейските институции трябва да реагират остро срещу такова решение. "Св. София" освен част от световното наследство на ЮНЕСКО е и от огромно духовно и културно значение за православното християнство. Джамбазки и Слабаков са категорични, че това е поредна провокация, отправена към християнския свят от страна на режима на Ердоган, с единствена цел "Св. София" да бъде използвана за политически цели.

"Трябва да се сложи край на политическото изнудване на Ердоган и е време Европейският съюз да заяви своята позиция, а не да стои встрани. Нека не забравяме, че християнството е основата на европейската цивилизация", допълни още Ангел Джамбазки в Брюксел.

Преди няколко дни Турция отложи решението си по въпроса дали храм-музеят "Света София" да бъде превърнат в джамия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6013

1

jojopetrov

06.07 2020 в 10:58

Никакави дебати няма да помогнат докато турците се разхождат безпрепядсвено, държат се като чорбаджии, строят джамии под път и над път и през два часа озвучават с мощни уредби. Хак да ви е!