Цифровия сертификат за ковид влиза в сила в ЕС от 1 юли (инфографика)

Документът ще удостоверява, че човек е ваксиниран, прекарал е коронавируса или е с отрицателен резултат на тест за вируса.

OFFNews 14 юни 2021 в 20:13 3599 0

Снимка EC - Audiovisual Service

Председателите на трите главни институции на Европейския съюз - Европейския парламент Давид Сасоли, Съвета на ЕС Урсула фон дер Лайен и Европейската комисия - премиерът на Португалия Антонио Коста

Председателите на трите главни институции на Европейския съюз - Европейския парламент Давид Сасоли, Съвета на ЕС  Урсула фон дер Лайен и Европейската комисия - премиерът на Португалия Антонио Коста присъстваха днес на официалното подписване на Регламента за цифровия сертификат на ЕС за COVID-19. С това от 1 юли той влиза в сила в целия съюз, предаде ДПА.

Документът ще удостоверява, че човек е ваксиниран, прекарал е коронавируса или е с отрицателен резултат на тест за вируса.

Всички 27 държави членки на ЕС се очаква да признават удостоверенията, които другите страни ще издават, което ще облекчи значително пътуванията в съюза с население от 450 милиона души в момент, когато започва сезонът на летните отпуски.

Какви права ще дава сертификатът ще зависи от отделните страни, но много правителства вече казаха, че ще отпаднат изискванията за карантина и тестване за ваксинираните лица.
Удостоверението ще представлява кюар (QR) код, който ще се съдържа на смартфон или хартиен носител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови