Съдът в Страсбург: Русия е виновна за убийството на шпионина Литвиненко

OFFNews 21 септември 2021 в 12:41 1742 1

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че Русия е отговорна за убийството на бившия шпионин Александър Литвиненко, отровен с полоний през 2006 г. във Великобритания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според съда "е твърде вероятно" отровителите, установени от британско разследване, "да са действали като агенти на руската държава". Съдът изтъква, че Москва не е представила "задоволително и убедително" алтернативно обяснение, нито е опровергала заключенията на британското разследване.

В началото на януари 2016 г. говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че действията на властите във Великобритания, свързани с разследването на смъртта на Литвиненко, създават опасен прецедент и подменят обективното съдебно разследване с поръчков и политически фарс.

Според нея Лондон е е използвал вътрешни правни механизми, за да прикрие фактите, с които разполага. Тя определи разследването като непрозрачно и с предварително определени резултати, а целта е била да бъде очернена Русия и нейното ръководство. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък обяви, че Москва не се интересува от заключенията на британското разследване, а депутати от руската Дума нарекоха "безсъдържателни" обвиненията, идващи от Лондон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови