Съдът отмени оправдателната присъда на обвинения за убийството на журналиста Ян Куциак

OFFNews 16 юни 2021 в 10:55 2200 0

Мариан Кочнер

Върховният съд на Словакия отмени оправдателната присъда на бизнесмена Мариан Кочнер, обвинен в организирането на убийството на журналиста Ян Куциак. Разпореден е нов процес.

27-годишният Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през 2018 г. в село край столицата Братислава. По това време разследващият журналист е пишел за предполагаеми връзки между италианска престъпна групировка и хора, приближени на тогавашния премиер на Словакия Роберт Фицо. Убийството предизвика масови демонстрации в страната и смяна на правителството без предсрочни избори.

През септември м.г. Мариан Кочнер беше оправдан за участие в убийството на Куциак и Кушнирова. Специализираният наказателен съд оправда и предполагаемата съучастничка на бизнесмена Алена Жужова. Присъда получи само третият обвиняем Томаш Шабо, който беше осъден на 25 г. затвор. Прокуратурата обжалва присъдата.

Бизнесменът Мариан Кочнер е популярен с острия си тон и заплахите към журналисти. По време на телефонен разговор той е заплашил Куциак и семейството му, като запис от него беше публикуван в “Актуалити”, медията, в която работеше журналистът.

В началото на годината Върховният съд на Словакия осъди Кочнер на 19 г. затвор, но по друго дело - за измама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови