Полша към ЕК: Не узурпирайте компетенции, които не сме ви делегирали

OFFNews 30 април 2020 в 16:33 2082 1

Полша разкритикува остро откритата ден по-рано от Европейската комисия нова наказателна процедура срещу страната заради съдебната реформа на консервативните националистически управляващи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Новата наказателна процедура засяга закон, който позволява да се санкционират съдии, които изказват несъгласие със спорните реформи на съдебната система. Според ЕК този влязъл в сила от февруари закон "подронва независимостта на полските съдии и е несъвместим с върховенството на европейското право".

"Европейската комисия няма право да се намесва във въпросите на съдебната система, защото организацията на тази област от законодателството е изцяло от компетенцията на страните членки на ЕС", се казва в публикувано в сайта на полското правосъдно министерство изявление.

Ведомството призовава ЕК "да престане да злоупотребява с правомощията си и да узурпира компетенции, които полската държава не й е делегирала".

Това е четвърта наказателна процедура на ЕК срещу съдебните реформи на партията "Право и справедливост". Тя може да доведе до сезиране на европейските съдилища и налагане на финансови санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

04.05 2020 в 20:07

Полша просто иска да върне най-славните моменти от историята си и да се пренесе обратно в Средновековието.
 
X

Да помогнем на украинските деца!