Подготвяме 2500 събития за председателството на ЕС

OFFNews 02 декември 2015 в 14:22 2276 0

България ще има ангажимент за 2500 събития по време на българското председателство на ЕС, включително и 64 министерски срещи, като 80% от събитията ще се проведат в Брюксел. Това обяви вицепремиерът Меглена Кунева след заседанието на Министерския съвет.

Министерствата и другите ведомства планират да подготвят и да участват в 30 заседания, в т.ч. на Европейския съвет, 10-те състава на Съвета и шест срещи на високо ниво; в 215 подготвителни органа на Съвета на ЕС; в 35 комитета, комисии, срещи и форуми на високо ниво, в над 20 форуми на международни организации и около 95 форума, конференции, срещи, курсове и лекции на теми във връзка с българското председателство.

В Латвия през първата половина 2015 г. има 1739 събития по време на нейното председателство, включително и 43 министерски срещи. Люксембург през 2015 година има 1720 предварително предвидени заседания, включително и 62 министерски срещи, те са обаче много повече, защото има извънредни срещи заради ситуацията, свързана със сигурността, посочи Кунева.

През 2015 г. са започнали пилотни обучения за експертите по европейските въпроси, работни посещения и стажове, като се предвижда до края на годината по тях да минат над 260 души.

Националният дворец на културата и резиденция "Бояна" в София ще бъдат ремонтирани и преустроени за целите на председателството.

По отношение на Комуникационната стратегия и културната програма до края на годината ще бъде изработена концепция за тема и визия на председателството и за работа с медиите, ще се проведе социологическо проучване за информираността на българското общество. До края на декември ще бъде проведено и първото пилотно обучение за журналисти.

В централния бюджет за 2016 г. вече са предвидени средства за модернизация на сградния фонд, за наемане, възнаграждения и обучение на служители, за комуникационни кампании в страната и чужбина. Предстои изготвяне на план за обществените поръчки. За момента няма точна информация колко ще струва председателството на България

По приоритети и програма на председателството са проведени първоначалните консултации с останалите две страни от тройката на председателството - Естония и Великобритания, както и срещи с представители на Европейската комисия и Европейския парламент. В началото на следващата годината предстои в рамките на Съвета по европейските въпроси към Министерски съвет да бъдат обсъдени първоначалните предложения за приоритетни теми за 2018 г.

Вече са определени 135 лица за председатели на работни групи. Очакваме още малко повече от 30 позиции за председатели и заместник-председатели, предстои тяхното определяне. До 31 декември трябва да се предложи и методика и оценка за професионалните качества и умения на лицата, които са предложени за включване в екипа на председателството.

„Тази методика означава входящ изпит, като този изпит не е, за да се каже, че един експерт става или не става за експертна работа, а по-скоро, за да се оцени от какво има нужда, за да може да бъде един отличен председател или зам.-председател на работните групи. Едва тогава, когато се премине този изпит ще може да се види дали има нужда от езикови обучения, или обучение по преговорни умения или обучение по другите теми”, обясни Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови