Борисов поиска закон за председателството на България на Съвета на ЕС

OFFNews 16 септември 2015 в 19:11 3526 0

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов поиска Народното събрание да приеме закон за председателството на България на Съвета на ЕС. Това става ясно от стенограмата от днешното заседание на Министерския съвет.

„2018 година колкото е далече, толкова е и близко, освен това решението ни е нещо, което касае цялата държава, всички политически партии, независимо кой е на власт, ако щете по това време. А и изхождайки от това, че това е годината и на парламентарните избори и може тогава да сме в предизборна кампания, обмислям да предложа да се подготви и да се приеме закон от Народното събрание за председателството или декларация, която да бъде приета от парламента, където да се уточнят и сгради, коли, бюджети - всичко, което да си влезе в един закон или декларация, след това да се организира един щаб, който да работи по всички задачи по него. Всичко останало ми се вижда на парче, можем да бъдем обвинени в какво ли не. Затова за председателството до 2018 година, да се разпише всичко черно на бяло, като бюджет, финанси, задачи и всеки, който е на власт да го изпълнява“, казва Борисов.

Регионалният министър Лиляна Павлова обяснява, че след анализ Националният дворец на културата е предложен за основна сграда на председателството – като конгресен център, а в допълнение ще се използват Резиденция „Бояна“ и Националния исторически музей.

С това решение днес даваме и мандат на заместник министър-председателя Дончев, заедно с министъра на регионалното развитие, до края на годината да представим детайлен план-разчет на необходимите средства за ремонт на всички тези сгради, защото анализът и докладът на експертите, които наехме и с Камарата на строителите, с които работихме, показват, че и трите сгради се нуждаят от ремонт. Но разчетите трябва да бъдат прецизни, за да не правим нещо излишно, но в същия момент да направим нещо качествено, посочва Павлова, като уточнява, че проектът ще се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Това не е финансиране просто за председателството. Ако се направят тези ремонти те ще останат, това е инвестиция в инфраструктурата на столицата, а не присъщ разход на председателството, както примерно е присъщо укрепването на административния капацитет или логистиката. Въпросът е, че ние искаме да има нещо, което ще остане и след председателството в България. Да не изглежда оптично, че председателството струва много повече отколкото ние ще декларираме като същинска подготовка на председателството, защото тази сграда остава и не е само заради председателството. Почти никъде в Европа сградният фонд не се счита като присъщ разход за председателството, коментира и вицепремиерът Меглена Кунева.

Тя обяснява още, че ще настоява за външни експерти, които да работят по проекта, като ако се вземе такова решение, трябва да се предвиди допълнителна сума за това в проекта.

„Приемаме точката, тъй като това ще е нещо, което касае държавата, имиджа й, остава в историята, концентрира се целият свят в това председателство, не само Европейският съюз. Искам да го направим по възможно най-добрия, грамотен и в същото време прозрачен начин. Това ми е единствената молба към вас. Действително след това всичко остава за държавата, но ако трябва да бъдем откровени нито за НДК ще сложим пари сега в бюджета, нито за Резиденция „Бояна“ ще сложим, ако не е председателството. Не казвам, че моето предложение е най-правилно или най-важно, обмислете го, за да можем да ангажираме цялата политическа класа в това председателство. Това ми е логиката. Дали законът е най-правилното или би могло с декларация, приета от всички в парламента, или както искате го кажете, въпросът е да го направите, госпожо Кунева, така че да е максимално прозрачно“, казва премиерът Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!